Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Zlomená noha? S vápníkem a vitaminy sroste rychleji

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1581x )

Zimní měsíce jsou pro naše zdraví velkou zkouškou. Kromě každoroční chřipkové epidemie a obecně zvýšeného výskytu respiračních onemocnění dochází také k nárůstu počtu úrazů. Stoupá počet zlomenin, naraženin a zranění kolenních kloubů. Za většinu zlomenin mohou pády na ledu, pro bruslaře bývá typická naražená kostrč a pro sjezdové lyžaře podvrtnutá kolena.

Dobrá rada
shutterstock.com

Kosti mají naštěstí úžasnou schopnost regenerace, zejména pokud jim v procesu hojení pomůžete. Neustále v nich probíhá proces odbourávání a novotvorby kostní tkáně. Při zlomenině tak tělo doslova mobilizuje své síly a kost se během pár týdnů zcela zacelí.  Jak tělu pomoci, abyste byli co nejdříve zase fit a mohli si užívat i obyčejné chůze? 

Jak si urychlit hojení zlomenin? Berte a jezte vápník

Základním stavebním prvkem kostí je vápník. Pokud chcete proces urychlit, součástí léčby by měla být i vyvážená strava a dostatečný příjem vápníku odpovídající věku. Nejvyšší obsah vápníku je v tvrdých sýrech typu ementál nebo parmezán, vysoká v ořeších nebo máku a relativně nízká v zelenině. U potravin ale sledujte i jeho vstřebatelnost, rsp. jestli si tělo vůbec z dané potraviny vápník vytáhne a kolik.

Vápník se sám nezabuduje. Potřebujete i K2 a D3

Vápník je pro tvorbu kostí nezbytný. Bez podpory vitaminu K2 a D3 je vám ale jeho příjem (byť dostatečný) k ničemu, a dokonce si můžete ublížit.
Vitamin D3 má schopnost zvýšit vstřebávání vápníku střevem tím, že vytváří aktivní protein, který vápník váže. Při nedostatku vitaminu D3 se vstřebá pouze 10-15 % vápníku,“ popisuje prof. MUDr. Petr Broulík, DrSc., ze 3. interní kliniky 1. LF UK a VFN v Praze. I přes to, že přijímáte vápník třeba z mléčných výrobků nebi z doplňků stravy, bez “déčka” se toho moc nevstřebá.

Druhý nezbytný vitamin, vitamin K2, zase směřuje vápník tam kam patří, přímo do kostí a zubů. Jak vysvětluje primářka MUDr. Jana Čepová, PhD. z Ústavu lékařské chemie a klinické biochemie 2. LF a FN v Motole: 
„Vitamin K2 působí na bílkovinu potřebnou pro novotvorbu kostní tkáně a také na zvýšení procesu vzniku nové kostní tkáně. Zároveň se tento vitamin podílí na kostní novotvorbě zpomalením činnosti osteoklastů – čili buněk odbourávajících kostní hmotu.“  Zjednodušeně řečeno: vitamin K2 svým působením zlepšuje přestavbu kostní tkáně tak, že podporuje její tvorbu a tlumí její odbourávání.

Bez vitaminu D3 se vápník nevstřebá a bez vitaminu K2 se tam, kam nemá – do měkkých tkání a do cév. Zde způsobuje takzvanou kalcifikaci cév, která může vést k infarktu myokardu.

Déčka máme všichni málo

Mnohé klinické studie z posledních let dokazují, že většina populace trpí nedostatkem zejména vitaminu D3. Ten se v těle zapojuje a výrazně ovlivňuje stovky procesů, a právě vstřebávání vápníku je jednou z nich.  Pokud tedy chcete mít zdravé kosti nebo pomoci svému tělu při hojení zlomeniny, navštivte lékárnu. Doplňky stravy ale vybírejte vždy s rozmyslem – dejte na kvalitu výrobce, čtěte složení a především si všímejte deklarovaného množství účinné látky.

Zdroj: jsemstalekost.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Poranění elektrickým proudem - zasažení bleskem

Zasažení bleskem jako typ poranění elektrickým proudem je odlišné od úrazu běžným elektrickým proudem. Může být přímý, nebo zprostředkovaný přes jiné vodiče, déšť, vlhkou půdu atd.

Poranění hrudníku

Mezi vnitřní orgány, které jsou tímto ohroženy počítáme především srdce a plíce, ale také velké cévy, které se v hrudníku nalézají.

Poranění krku, páteře a míchy

V některých případech se poranění páteře vyskytuje společně s poraněním míchy.

Poranění lebky a mozku

Zlomenina lebeční spodiny se buď neprojeví vůbec, nebo se může projevit krvácením z úst, nosu, nebo ucha.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce