Cool magazín

Zábavný cool magazín

Type to search

Stephen Hawking kdysi varoval před třemi obavami lidstva: Poslední z nich je nekontrolovatelná!

Profesor Stephen Hawking před svou smrtí v březnu 2018 pronesl mnoho projevů, ve kterých předpověděl budoucnost Země a lidí. Mezi nimi jsou 3 nejpozoruhodnější předpovědi.

Umělá inteligence (AI) ohrozí lidskou existenci

Před rychlým rozvojem umělé inteligence profesor Stephen Hawking jednou varoval na konferenci Zeitgeist v Londýně (Velká Británie) v listopadu 2017: “Počítače s umělou inteligencí překonají člověka do 100 příštích let. Až se tak stane, jsme si jisti, že budou mít stejné cíle jako my.”

Slavný profesor uvedl, že pokud budou lidé i nadále dávat umělé inteligenci více práv, bude AI silnější a chytřejší než lidský výpočetní výkon. Zvláště, až budou mít skutečně emoce jako lidé, určitě dojde k tvrdému boji s AI. Protože lidé jsou omezeni pomalou biologickou evolucí, nebudou schopni konkurovat a budou nahrazeni.

Ve skutečnosti toto varování Stephena Hawkinga není bezdůvodné. V dnešní době umělá inteligence roste každým dnem. Konkrétně problematika kognitivní umělé inteligence se v poslední době stala žhavým tématem i ve společnosti Google.

V červnu 2022 byl pan Blake Lemoine, odborník na počítačové vědy, propuštěn ze společnosti Google poté, co zveřejnil rozhovor mezi ním a umělou inteligencí nazvanou LaMDA a zhodnotil tuto umělou inteligenci jako myslící jako dítě.

Lidstvo bude čelit vážné krizi

Kvůli rostoucímu počtu obyvatel na Zemi budou její zdroje spotřebovávány rychlým tempem. Lidé se tak budou potýkat s nedostatkem vody, potravin a dalších základních potřeb pro přežití. Nakonec ani Země nebude schopna tolerovat lidskou spotřebu.

Profesor Stephen Hawking prohlásil, že lidé “vysávají” zdroje Země rychleji, než se mohou obnovovat. V důsledku toho se globální oteplování a změna klimatu staly hlavními hrozbami pro stabilitu a životaschopnost Země.

Klimatické změny hrozí vyhynutím amazonských deštných pralesů, zkázonosnými polárními čepičkami a naplněním atmosféry CO2.

Lidé mohou být v ohrožení kvůli mimozemšťanům

Fyzik Stephen Hawking kdysi varoval, že pokud lidé objeví mimozemšťany, mohou nám ublížit.

Podle studie zveřejněné v časopise Nature 8. června 2022 astronomové objevili sérii záhadně se opakujících rádiových záblesků (FRB). Tyto rádiové záblesky byly vyzařovány z trpasličí galaxie vzdálené asi 3 miliardy světelných let od Země.

Tato série rádiových záblesků byla pojmenována FRB 190520B. Tento podivný jev byl objeven čínským radioteleskopem FAST v roce 2019.

Podle vědců je FRB 190520B jedním ze tří rádiových vysílačů, které jsou speciálně sledovány, protože se stále nevysvětlitelně opakují.

Tváří v tvář tomuto opakujícímu se signálu se mnozí domnívají, že by mohlo jít o signál, který mimozemšťané používají k detekci mezihvězdných civilizací a zda skutečně existuje nějaká tzv. mimozemská civilizace.

V dokumentárním seriálu “Oblíbená místa Stephena Hawkinga” z roku 2016 hovořil Stephen Hawking o planetě Gliese, o níž se předpokládá, že je obyvatelná.

Podle profesora Stephena Hawkinga se jedná o tzv: “Pokud se na Gliese 832c vyvinou mimozemské formy života, mohli bychom jednoho dne z takové planety také přijmout signál. Měli bychom však být opatrní, pokud jde o obnovu. reakce. Protože setkání s vyspělou civilizací může být jako setkání indiánů s Kolumbem. Toto setkání nemá příliš dobrý výsledek.”

Slavný fyzik varoval, že lidé by se neměli pokoušet objevit nebo kontaktovat mimozemskou civilizaci, protože to přinese lidem na Zemi vážné následky.

Profesor Stephen Hawking prohlásil, že snaha posílat do vesmíru zprávy a komunikovat s mimozemskou inteligencí je hrozný nápad. Protože jakýkoli tvor dostatečně vyvinutý na to, aby tuto zprávu přijal a přiletěl na Zemi, může na lidi zaútočit. Lidé musí být opatrní, když reagují na signály mimozemšťanů, protože ti mohou Zemi kolonizovat. Mimozemšťané se mohli vyvinout miliardy let před lidmi. Pokud je to tak, pak by byli velmi silní a mohli by s námi zacházet jako s bakteriemi.

Jakmile Zemi objeví mimozemská civilizace, může modrou planetu přímo napadnout. Podle fyzika Stephena Hawkinga by mimozemské civilizace mohly na Zemi přiletět ze vzdálených galaxií a byly by mnohem mocnější než Země. Nejsilnější zbraně na Zemi nemusí pro vesmírné lodě mimozemské civilizace představovat žádnou hrozbu. To může lidem způsobit velké škody.

zdroj: Scienceinfo.net, Titulní obrázek: Wikimedia Commons/Doug Wheller – originally posted to Flickr as Professor Stephen Hawking in Cambridge