Miroslav Horák
30. prosince 2022 • 12:20

Hned po vyhazovu zpátky do práce? Modrého varuje případ Říha i další

Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Jaroslav Modrý se o vyhazovu z Motoru dozvěděl o Vánocích, aby ještě před Silvestrem mohl nakupovat rachejtle a šampaňské. Okamžitě po konci na jihu Čech jej totiž oslovila Kometa, bez práce zůstal sotva tři dny. Není prvním ani posledním koučem, který vzal další šichtu bezprostředně po padáku. Akorát, že to nezřídka nedopadá dobře. Nejslavnějším případem je černá sezona 2000/01 v podání Miloše Říhy. Ale nebyl sám, kdo si dvakrát naběhl. Deník Sport vybral známé případy.

  • MILOŠ ŘÍHA

    sezona 2000/01

    Karlovy Vary: odvolán po 25. kole
    Sparta: nástup ve 27. kole, odvolán po 49. kole

    Tehdy 42letý expert platil za kouče s velmi slibnou budoucností. Kariéru rozběhl zajímavě, před dovršením čtyřicítky už měl v kapse titul Trenér roku za vyzvednutí Pardubic. Odtud po třech sezonách zamířil do Karlových Varů.

    Jenže v lázních to tak oslnivé nebylo, ve druhé sezoně vyhrál jen osm utkání z pětadvaceti a v klubu se s ním rozloučili. Zklamání trvalo jen chvíli, přerovský rodák dostal rychlý povolávák od generálního manažera Martina Urbana ze Sparty, kde se trápila dvojice František Výborný-Pavel Hynek. Ti u mužstva zůstali, Miloše Říhu dostali k sobě jako nového šéfa.

    Kočkopes absolutně nefungoval, Říha si bokem stěžoval na slabou podporu asistentů, v kabině byl vzduch ještě horší než předtím, načež se Sparta odhodlala k nevídanému kroku. Těsně před koncem základní části Říhu ze sedmé pozice vypakovala a Výbornému vrátila křeslo trenérského bosse. Výsledek? Absolutní obrat a stříbro po prohraném finále 1:3 se Vsetínem. „Měl jsem určitou představu. Ta se mi příliš nepodařila prosadit, hráči ji příliš nepřijali. Komunikace vázla,“ uznal podruhé v krátké době odvelený kouč.

    Trenér Miloš ŘíhaFoto Archiv Sportu

  • MOJMÍR TRLIČÍK

    sezona 2012/13

    Vítkovice: odvolán po 19. kole
    Pardubice: nástup ve 27. kole, odvolán po 41. kole

    Před deseti roky prožíval velmi plodné období. Někdejší asistent Aloise Hadamczika na ZOH v Turíně 2006 dovedl Vítkovice na jaře 2012 do extraligového finále. V následujícím ročníku však ostravský výběr tápal, pod Mojmírem Trličíkem urval jen sedm výher z dvaceti možností a nehledě na předchozí progres, smlouva šla do koše.

    Jenže tehdy byl „Moja“ stále v kurzu. A Pardubice si pamatovaly, jak zajímavý hokej se pod ním hrál. Umanuly si, že právě Trličík je vyléčí z pomistrovské kocoviny. „Je málo trenérů, kteří by dlouze přemýšleli nad klubem jako Pardubice s takovými fanoušky, zázemím a tradicí,“ pravil nadšeně muž, jenž byl bez práce pár hodin.

    Došlo k pikantní situaci. Stříbrný Trličík nahradil zlatého Pavla Hynka. Ten zklamání dlouho kousal, ale brzy se k němu přiřadil i Trličík. S Pardubicemi nepohnul ani o píď, ačkoli měl v týmu i Davida Krejčího nebo Aleše Hemského. Na horké střídačce vydržel pouhých 22 utkání a od vedení uslyšel, že musí odejít. Nástupce? Miloš Říha.

    Trenér Vítkovic Mojmír TrličíkFoto Barbora Reichová / Sport

  • PETER DRAISAITL

    sezona 2015/16

    Mountfield HK: odvolán po 24. kole
    Pardubice: nástup ve 38. kole, odvolán v 5. kole ročníku 2016/17

    Čech s německým pasem si udělal dobré jméno v Českých Budějovicích, kde v ročníku 2012/13 zaujal zřetelným rukopisem. Práce se zalíbila hradeckému vedení, které si bývalého úspěšného německého útočníka stáhlo k sobě. A vznikl z toho pověstný „Mountfield hokej“, nepříjemný jakémukoli extraligovému týmu.

    Hradec si vedl dobře, ovšem žádaný průnik do nejvyšších sfér se nekonal a v půlce své třetí sezony pod Bílou věží Peter Draisaitl musel pryč, nehledě na pozitivní výsledkovou bilanci.

    Bez práce 50letý kouč zůstal jen pár týdnů, nasedl do auta a za pár minut byl na nové štaci: v sousedních Pardubicích. Byla z toho velká sláva, Dynamo si malovalo, jakého spasitele získalo a na jak dlouho. „Půjdeme krok za krokem. Hráči toho mají po psychické stránce až nad hlavu. V klidu to odpracujeme úkol za úkolem,“ vyhlásil nástupce Richarda Krále. Sezona doběhla v play outu a nad karvinským rodákem se v zákulisí začalo smrákat. Po pěti utkáních následující sezony padl.

    Petr Draisaitl na pardubickém tréninkuFoto Michal Beránek (Sport)

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud