Slyšte, lidé! – To nejlepší z české scény v roce 2022

Slyšte, lidé! – To nejlepší z české scény v roce 2022

Pořad v souvislostech


To nejlepší z české hudební scény 2022
Budeme vysílat

Střípky z židovské hudby 2024
Střípky z židovské hudby 2024
Sólo pro trubku 2024
Vysílali jsme


Sólo pro kytaru 2024

Sólo pro kytaru 2024

Novinky z country hudby 2024
Audioarchiv
30. prosince 2022 Folk, Alternativní hudba, Aktuality Autor: Milan Tesař

V týdeníku Slyšte, lidé! připomeneme nejzajímavější česká hudební alba roku 2022 podle subjektivního výběru Milana Tesaře, vedoucího hudební redakce Proglasu. Těšit se můžete například na Druhou trávu, Jiřího Smrže, Jana Spáleného, na skupiny Vltava a Dunaj nebo na Markétu Irglovou. Premiéra 31. prosince v 19.15.

Letní kapela je nový projekt rodáka z Jesenicka, zpěváka, skladatele a výtvarníka Jaromíra Švejdíka, který vystupuje také jako Jaromír 99. Znát jej můžeme například z kapel Priessnitz, Umakart, The Bombers nebo jako autora písně Půlnoční a dalšího repertoáru pro Václava Neckáře. Název Letní kapela neodkazuje k tématu písní, ale k období, kdy se Švejdík a jeho spoluhráči intenzivně scházeli a zkoušeli nový repertoár.

Aktuální projekt Roberta Křesťana a skupiny Druhá tráva začal vznikat v roce 2020 ve spolupráci s britským producentem Eddiem Stevensem. Původně mělo jít o dvojalbum s jednou částí autorských skladeb a druhou složenou z coververzí. Jenže to natáčení zasáhla epidemie covidu a kapela musela práci načas přerušit. Vyšlo tak pouze album Díl první, za které skupina Druhá tráva získala cenu Anděl. Do jiného studia pak Druhá tráva se svým producentem šla o dva roky později, a tak vzniklo nové album Díl druhý. Eddie Stevens v případě obou nahrávek využíval možnosti nahrávacích studií a měnil původně akustický zvuk špičkových českých hudebníků někdy i k nepoznání.

Jan Spálený se skupinou ASPM vydal album Perseidy. Obsahuje autorské skladby Jana Spáleného, který texty čerpal od svých oblíbených básníků – Jiřího Žáčka, Barbary Ježkové, Ladislava Vondráka a dalších, sáhl také po textech Pavla Vrby. Album nahrál s aktuální sestavou své skupiny ASPM. Tu vedle kapelníka, který zpívá a hraje na klavír a kornet, tvoří trumpetista Michal Gera, hráč na vibrafon Radek Krampl, bubeník Filip Jeníček a hráč na tubu a baskytaru Filip Spálený. Jako host na albu navíc hraje akordeonista Ondřej Kabrna.

Skupina Vltava vydala po šesti letech nové album s názvem Spass muss immer sein. Kapelník a zpěvák Roberta Nebřenský pro naše rádio vysvětloval: „Písničky nejsou od toho, aby trápily, ale aby dělaly lidem radost, a přesto můžou být o něčem. Pro mě je důležité, aby forma nebyla zatěžkaná, aby to nebylo jako kázání nebo školení, ale něco, co má uměleckou tvorbu a je to pro lidi přijatelné.“ Nové album patří mezi alba pandemická, tedy ta, na kterých hudebníci pracovali během epidemie covidu.

Písničkář Jiří Smrž vydal své předposlední album Nedokončené v roce 2019, ale jeho novinka Vojna a mír vznikala sedm let s mnoha pauzami. Rok se například čekalo na správného hosta nebo správnou náladu. V mezičase Smrž vydal právě album Nedokončené s minimem hostů, ale mezitím pracoval na Vojně a míru.

Kytarista, autor písní, zpěvák a bez přehánění legenda české hudební scény Oldřich Janota přišel v roce 2022 hned se dvěma novými alby. Jedno se jmenuje Zatlankou a jde o 2CD – na jednom disku autora doprovázejí špičkoví jazzoví muzikanti jako Jaromír Honzák, David Dorůžka, Luboš Soukup nebo Vít Křišťan, druhý disk pak nabízí tytéž písně v komorní interpretaci Janoty a jeho ženy Romany. Druhé album se jmenuje Vzpomínáš, méďo? Janota tvrdí, že na těchto albech studoval vztah českého jazyka a lichých rytmů.

Nové album Vlastimila Třešňáka a jeho Temporary Quintetu se jmenuje Kiks. Třešňák, který už před lety skončil s koncertováním a své donedávna poslední album Alter Ego vydal v roce 2012, nabízí po pauze 13 nových písní nebo přesněji 13 autorských textů. Na jejich hudební podobě se vedle Třešňáka podíleli především kytarista Josef Štěpánek a hráč na klávesové nástroje Jan Steinsdörfer. Ty v Temporary Quintetu doplňují basista Martin Lehký, bubeník Miloš Dvořáček a saxofonista Jan Štolba.

Markéta Irglová, rodačka z Valašského Meziříčí, žijící na Islandu, vydala své nové album Lila jako krásnou knihu doplněnou o CD. „Zatímco velká část hudebníků rekapituluje své prožitky posledních pandemických let, Lila je dílo, které se vyvíjelo a zrálo dlouhou dobu,“ píše se v propagačních materiálech a je to skutečně tak, že fanoušci čekali na novou desku Markéty Irglové osm let. Sama zpěvačka a autorka o obsahu alba a způsobu práce říká: „Naučit se jednoduše sedět a přijímat věci, které nemohu změnit, mě dovedlo dále, než snaha je vyřešit nebo od nich utéct. Postupně mě to přivedlo do hlubších míst v mém srdci a za to jsem vděčná.”

Vladimíra Javorského známe především jako skvělého herce, který ztvárnil desítky filmových i divadelních rolí. Už řadu let se ale objevuje na festivalech a dalších akcích také jako hudebník. Jednak jako spoluhráč písničkáře a karikaturisty Mirka Kemela, kterému hostuje i na albech, jednak jako sólový interpret s kytarou nebo ukulele. Loni pak Vladimír Javorský zavítal do vyhlášeného Tonstudia v Dolních Bojanovicích na jižní Moravě a natočil tam své první autorské album Ještě je. Jako producenta si přizval zkušeného Mariana Friedla, o mix nahrávky se staral Martin Kocián,  známý také ze spolupráce s Marianem Friedlem nebo z kapely pianistky Nikol Bókové.  

Projekt Damask Rose vznikl spojením skotského písničkáře Stevena Johnstona a brněnských hudebníků sdružených kolem vydavatelství Rustical Records. Z nich zmiňme především Pavla Šmída, který stojí i za zajímavým česko-africkým projektem King’n’Doom a má zkušenosti i z dalších projektů mnoha žánrů. Damask Rose je písničkářské album, na kterém vedle dalších hudebníků hostuje například smyčcové kvarteto.

Nové album po delší době vydala v uplynulém roce také skupina My3.avi, mimo jiné vítěz Porty z roku 2005 a vítěz diváckého hlasování na festivalu Zahrada z roku 2008. Novinka se jmenuje Realita Sen, což zakládající člen skupiny Jan Špalek vysvětluje slovy: „Je to popis té části života, kterou žijeme. Je to album o dospívání, ztrácení dětských snů, iluzí, o době, kdy vás semele realita každodenního života.“

Po 26 letech vydala nové studiové album skupina Dunaj. Slavná éra Dunaje jako legendy brněnské alternativní scény sice skončila v 90. letech smrtí zpěváka Jiřího Kolšovského, ale kapelu před pár lety obnovili zbylí tři členové – Vladimír Václavek, který se stal hlavním zpěvákem kapely, dále Josef Ostřanský a Pavel Koudelka. Jejich nové album Za vodou vzniklo ve spolupráci s producenty Petrem Ostrouchovem a Aid Kidem.

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!