Chorvatský Primošten – potěší nejen svým romantickým starým městem

Od | 30 prosince, 2022

Obsah

Malebné městečko Primošten leží na dalmatském pobřeží a je jednou z nejoblíbenějších turistických destinací v Chorvatsku. Bývalá rybářská vesnice potěší svým romantickým starým městem, zajímavými atrakcemi, krásným ubytováním a nezapomenutelnými aktivitami i skvělými možnostmi výletů v oblasti Primoštenu.

Při procházce po malebném nábřeží si můžete užít nesrovnatelnou atmosféru a zároveň najít vynikající restaurace, pekárny a barevné obchody. Pláže Primoštenu jsou také skutečným vrcholem a zaručují jen ten nejlepší požitek z dovolené.

V tomto malém cestovním průvodci najdete užitečné informace a zasvěcené tipy pro nezapomenutelnou dovolenou v Primoštenu.

Primošten je město s 2000 obyvateli. Nachází se ve střední Dalmácii, 22 kilometrů jižně od Šibeniku. Kdysi býval Primošten rybářskou vesničkou na malém ostrůvku. Ten je od 16. století spojen s pevninou mostem a později ho spojila sypaná hráz.

Primošten je opravdu krásné město s 2000 obyvateli

Primošten je opravdu krásné město s 2000 obyvateli

Zajímavosti v Primoštenu – co se dá v tomto městě dělat?

Při pobytu v této krásné prázdninové oblasti můžete dělat celou řadu nezapomenutelných aktivit. Zde jsme sepsali nejlepší atrakce a výlety v Primoštenu a okolí, které by neměly chybět na žádné cestě do Dalmácie.

Prohlídka Starého Města

V uličkách starého města Primošten téměř na každém rohu najdete něco pěkného a zajímavého k objevování. Nejlepší způsob, jak začít prohlídku tohoto velmi půvabného dalmatského města, je u staré městské brány. Staré město bylo kdysi na ostrově a poté bylo spojeno mostem, později přehradou, s pevninou. Poté byla postavena malebná kamenná brána jako vstup do starého města.

Primošten a brána do starého města

Primošten a brána do starého města

Další procházka z hlavního náměstí do kopce přes Galerii, kolem pěkných butiků a vynikajících restaurací. Zde můžete obdivovat starobylé kamenné domy a pořídit krásné snímky zdejší nádherné architektury. Pokud počasí není vhodné ke koupání, procházka starým městem vám určitě zvedne náladu.

Podobných uliček je v Primoštenu opravdu mnoho

Podobných uliček je v Primoštenu opravdu mnoho

Krásných výhledů je v Primoštenu nepočítaně

Krásných výhledů je v Primoštenu nepočítaně

Kostel svatého Jiří

Nahoře, na nejkrásnějším místě starého města, se dostanete ke kostelu sv. Jiří (Sveti Juraj), jež byl postavený v roce 1485. Toto romantické místo je jedním z nejkrásnějších míst k návštěvě v Primoštenu a mělo by být přítomno na každém cestovním seznamu. Zvláště doporučujeme výlet na toto místo večer, to je zde jedinečná atmodféra a výhledy při západu slunce jsou nepřekonatelné.

Kostel Sveti Juraj v Primoštenu

Kostel Sveti Juraj v Primoštenu

Přístav v Primoštenu

Na levé straně starého města vedle pláže Luka je malý přístav. Zde máte krásný výhled na lodě kolébající se v moři a malebné historické budovy kolem. V blízkosti přístavu se navíc každé ráno koná rybí trh a denně i trh s ovocem a zeleninou. Určitě se sem zajděte mrknout.

Přístav v Primoštenu

Přístav v Primoštenu

Ovocný trh v Primoštenu

Ovocný trh v Primoštenu

Neuvěřitelně idylická je cesta, a věřte, že to je jedna z nejlepších věcí v Primoštenu, asi 30minutová procházka kolem starého města. Zde se můžete procházet podél pobřeží, obdivovat temně modré moře a strmé útesy. Pokud máte chuť si zaplavat, zastavte se na pláži Garbina, jedné z nejkrásnějších pláží Primoštenu.

Socha Panny Marie Loretské

A další super věcí v Primoštenu je návštěva sochy Panny Marie Loretské, známé také jako Gospa od Loreta. Byla dokončena v roce 2017 a je jednou z nejlepších atrakcí v regionu.

Socha Panny Marie Loretské zabraná dronem z výšky

Socha Panny Marie Loretské zabraná dronem z výšky

K této přibližně 17 metrů vysoké soše Panny Marie se dostanete buď autem po štěrkové cestě, nebo krátkou 60minutovou túrou ze starého města. Z vrcholu si užijete nejúžasnější výhled na Primošten, malebnou krajinu, pobřeží a temně modré moře. Absolutní nutnost, pokud hledáte nejlepší vyhlídky v regionu.

Gospa od Loreta

Gospa od Loreta

Navíc z vrcholu máte opravdu nádherný výhled na Marina Kremik. Tento přístav má krásnou polohu v malebné zátoce obklopené vinicemi. Zde je místo, kde roste slavné víno Babic.

Pláže v Primoštenu

Nejen starým městem je Primošten živ. Také krásné pláže Primoštenu jsou prostě úžasné. Při koupání v křišťálově čistém moři si vždy užijete neuvěřitelně krásnou scenérii s historickým městem v pozadí.

Zde jsou nejlepší místa pro koupání a šnorchlování v Primoštenu:

Malá Raduča

Hlavní pláž Primoštenu je Mala Raduca, která se nachází přímo u starého města. Se svým jemným štěrkem, neuvěřitelně krásnými modrými vodovými barvami a výhledem na poloostrov je to jedna z absolutně nejlepších pláží ve městě Primošten. Za Malou Raducou je plážová promenáda, kde najdete spoustu restaurací, kaváren, barů a obchůdků.

Malá Raduča v Primoštenu

Malá Raduča v Primoštenu

Velká Raduca

Velika Raduca se nachází na severní straně poloostrova Raduca a je nejdelší pláží v Primoštenu. Tato zátoka je ideální pro rodiny s dětmi. Najdete zde širokou škálu zábavy jako plážové bary, vodní trampolíny, šlapadla a mnoho dalších vodních aktivit.

Velika Raduca

Velika Raduca

Pláž Dagna a bar Bau

Opravdu krásná skrytá zátoka je pláž Dagna. Nachází se kousek od starého města a dostanete se k ní asi za 15 minut chůze. Zátoka je úžasná a září v těch nejkrásnějších barvách moře. Legendární Bau Bar, plážový bar přímo u zátoky Dagna s výhledem na moře, poskytuje skutečně útulné prostředí.

Pláž Dagna

Pláž Dagna

Porat Bay & Beach June

Dvě pláže Porat a June se nacházejí asi 2 kilometry od starého města a nabízejí klidné plážové prostředí. Zejména výhledy na Primošten jsou odtud nepřekonatelné. Na těchto plážových částech byste si měli vzít vlastní jídlo, protože zde zatím nejsou žádné bary a restaurace.

Pláž June

Pláž June

Výlety po okolí Primoštenu

Primošten je jedním z nejlepších výchozích bodů pro objevování dalmatského pobřeží, a proto budete mít během dovolené možnost navštívit některé z nejvýznamnějších chorvatských památek a národních parků. Zde jsou nejkrásnější atrakce a památky, které stojí za půldenní nebo celodenní výlet z Primoštenu:

Šibenik

Město Šibenik je na seznamu světového dědictví UNESCO a nachází se asi 28 kilometrů od Primoštenu. Při návštěvě určitě zkuste navštívit starou pevnost a katedrálu svatého Jakuba. Na mnoha nádherných starých místech se zde natáčely některé filmové scény ze Hry o trůny. Pro milovníky tohoto seriálu naprostá nutnost.

Vodopády Krka

Krásnou přírodní podívanou jsou vodopády Krka v národním parku Krka, které jsou od Primoštenu vzdálené jen asi 30 kilometrů. Zde můžete procházet jedinečným ekosystémem a dokonce se vykoupat u hlavního vodopádu.

Vodopády Krka

Vodopády Krka

Trogir

Město Trogir ze seznamu světového dědictví UNESCO je další oblíbenou turistickou destinací nedaleko Primoštenu. Toto historické město je vzdálené asi 30 kilometrů a v centru jsou hodně zajímavé atrakce. Ideální na půldenní výlet.

Split

Split je krásné město a rozhodně stojí za vidění – hlavně světoznámé staré město. Diokleciánův palác a středověký Split jsou zapsány na seznamu světového dědictví UNESCO a jsou dominantami tohoto přístavního města. Z Primoštenu do Splitu je to asi 60 kilometrů jízdy.

Zadar

Přestože je to z Primoštenu 110 kilometrů, za návštěvu stojí také krásné staré město Zadar. Je to místo, kde slavné Mořské varhany vytvářejí zvuky u vln oceánu.

Nakupování v Primoštenu

V Primoštenu je několik krásných míst k nakupování. Za tímto účelem buď navštivte plážovou promenádu, nebo se můžete procházet uličkami starého města. Samozřejmě, že ve městě najdete nějaké supermarkety a pekárny, kde se můžete zásobit vším potřebným.

Tip: Přímo před starým městem se v hospodě „Legends Pub“ každé ráno koná malý rybí trh. Pokud máte rádi čerstvé ovoce, najdete ho v nedalekých stáncích s ovocem.

Restaurace a bary v Primoštenu

V Primoštenu najdete velký výběr konob, typických restaurací v Chorvatsku. Většina restaurací a kaváren se nachází podél nábřeží, ale také v křivolakých uličkách starého města Primoštenu je několik báječných míst, kde můžete jíst opravdu lahodné dalmatské jídlo.

A co vy? Co se líbilo v Primoštenu vám?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.