Omiš a Omišská riviéra – co tam vidět, navštívit a dělat?

Od | 30 prosince, 2022

Obsah

Omiš v Chorvatsku je úchvatná oblast v srdci Dalmácie. Nádherná Omišská riviéra, která se nachází mezi známým přístavním městem Split a oblíbenou prázdninovou oblastí Makarska, okouzluje své návštěvníky nádhernými plážemi, spoustou přírody a výjimečně krásnými atrakcemi.

Podél malebného pobřeží můžete zažít mnoho a prozkoumat mnoho úžasných míst. Kromě okouzlujícího starého města a hradu jsou nejdůležitějšími body Omiše pevnost Starigrad na hoře a velkolepý kaňon s řekou Centina. Omišská riviéra je navíc ideálním výchozím bodem pro výlety do okolí. Co je ale nejlepší dělat a co musíte vidět? To si ukážeme v tomto článku.

Pohled na Omiš z dronu

Pohled na Omiš z dronu

Co dělat v Omiši

Dovolená v Omiši je zárukou toho, že se nebudete nudit. Existuje opravdu mnoho úžasných atrakcí k objevování. Mnoho z nejvýznamnějších míst se nachází ve starém městě, ale také oblast poblíž Omiše podél riviéry nabízí opravdu skvělé věci. Dali jsme dohromady ty nejkrásnější památky, nejúžasnější aktivity a nejlepší výlety v Omiši – ideální pro vaši příští dovolenou.

Omiš v Chorvatsku je okouzlující město s 15 000 obyvateli. Ve 12. a 14. století byl přístav Omiš pirátskou základnou. Každý rok kolem 18. srpna se na Pirátském festivalu odehraje velká pirátská bitva o Omiš.

Staré město Omiš

Omiš v Chorvatsku je okouzlující město s 15 000 obyvateli a krásné středověké staré město Omiš je srdcem přibližně 20kilometrové Omišské riviéry. Nachází se ve velmi malebném prostředí přímo u ústí řeky Cetiny a na prohlídce centra můžete objevovat nejrůznější krásné lokality. Staré kamenné domy, zbytky starých městských hradeb, hezké uličky, městské muzeum a několik krásných kostelíků jsou vrcholy centra města. Za vidění stojí především kostel sv. Michaela a malebné náměstí před ním. Také obchody se suvenýry a supermarkety se nacházejí přímo ve starém městě.

Ve 12. a 14. století byl přístav Omiš pirátskou základnou. Během tří století byly lodě v okolí drancovány a uneseny do řeky Centina. Každý rok kolem 18. srpna se na Pirátském festivalu odehraje velká pirátská bitva o Omiš.

Krásných uliček v Omiši je mnoho.

Krásných uliček v Omiši je mnoho.

Pevnost Mirabella (Tvrđava Mirabela)

Pevnost Mirabella, hrad ze 13. století, je jistě nejdůležitějším místem k návštěvě v Omiši. Je krásně situován na skále a tyčí se nad historickým starým městem. Cesta s mnoha schody vede nahoru k pevnosti Mirabella. Určitá kondice je výhodou, protože schody jsou někdy dost strmé a vyčerpávající. Poslední část ve věži vede dokonce po žebříku. Po 15 minutách chůze k hradu budete odměněni nejlepším výhledem na staré město Omiš a nádhernými výhledy na kaňon Cetiny. Vrchol, který byste si neměli nechat ujít!

Pevnost Mirabela (Peovica), pirátská pevnost ze 13.st. je jedna z dominant Omiše.

Pevnost Mirabela (Peovica), pirátská pevnost ze 13.st. je jedna z dominant Omiše.

Výstup na pevnost Starigrad

Dalším jedinečným místem k návštěvě v Omiši je pevnost Starigrad z 15. století. Musíte podniknout krátkou túru, protože se nachází na vysokém vrcholu hory těsně nad starým městem. Doba chůze z Omiše do pevnosti je v závislosti na kondici kolem 1 hodiny. Budete muset vyšlápnout nadmořskou výšku 300 metrů. Ale námaha stojí za to, protože Starigrad Fortica nabízí nepopsatelný výhled na Omiš a tyrkysově modré moře.

Tip: Pokud byste chtěli jet zkratkou, pak je nejlepší zajet na konec ulice Put Baučića. Odtud na vrchol dojdete jen za 20 minut.

Starigrad Fortica, hrad ze 13. století

Starigrad Fortica, hrad ze 13. století

Výlet lodí po řece Cetina

Jedna z absolutně nejlepších věcí v Omiši je výlet lodí po řece Cetina. Buď se připojíte k výletu lodí s průvodcem (trvá 3 hodiny), nebo si na místě pronajmete malou soukromou loď. Hned vedle mostu je k dispozici půjčovna lodí. Ze starého města Omiše do konečného bodu v restauraci pojedete asi hodinu. Během plavby si užijete nádherné prostředí, překrásnou přírodní scenérii a malebnou soutěsku Cetina. Kromě toho můžete na této prohlídce sledovat mnoho místních druhů ptactva.

Řeka Centina

Řeka Centina

Centina vede opravdu úžasnou přírodou

Centina vede opravdu úžasnou přírodou

Řeka je oblíbená i pro rafting

Řeka je oblíbená i pro rafting

Radmanovy mlýny (Radmanove Mlinice)

Podél řeky Cetiny, asi 6 kilometrů od Omiše, jsou Radmanovy mlýny (Radmanove Mlinice). Tyto historické mlýny jsou ze 17. a 18. století a dnes je v nich restaurace, dětské hřiště, půjčovna Kaja, kánoe, minigolf a mnoho dalšího.Pokud se vydáte na výlet lodí nebo také autem, určitě byste si zde měli naplánovat příjemnou zastávku.

Socha Ivana Meštroviće a vyhlídka

Dalším úžasným místem k návštěvě v Omiši je návštěva vyhlídky u sochy Ivana Meštroviće. Nachází se asi 5 kilometrů od centra a lze se k ní snadno dostat po serpentinové cestě autem. Z vrcholu máte nádherný výhled na Omišský kaňon, hory v pozadí a dokonce i na vodopád. Celé panorama je nepopsatelně krásné, a tak je výhled ze sochy absolutním vrcholem každé cesty do Omiše.

Socha Ivana Meštroviće

Socha Ivana Meštroviće

Pláže Omišské riviéry

Pokud jste na dovolené na Omišské riviéře, pak se můžete těšit na opravdu krásné pláže. Ať už jde o písečnou pláž, oblázkovou pláž nebo skryté zátoky, v Omiši a okolí jsou opravdu skvělá místa ke koupání. Zde jsou nejlepší pláže na Omišské riviéře:

Velika Plaza

Nejznámější pláží Omiše je pravděpodobně Velika Plaza, dlouhá písečná pláž vedle města Omiš. Je to hlavní pláž riviéry a oblíbené místo pro letní koupání v Chorvatsku. Pláž se jen velmi mírně svažuje do vody, a proto je také ideálním místem pro rodiny s dětmi. Moře je křišťálově čisté a vybízí ke koupání.

Velika Plaza

Velika Plaza

Pláže poblíž Duce

Duce se nachází na Omišské riviéře a je bezprostředně sousedním městem Omiše. Na délce asi 6 kilometrů najdete několik nádherných zátok s písečnými plážemi. Opravdu krásná je pláž Galeb ze stejnojmenného Camp Galeb, ale také pláž Duce je parádní. Nebo také pláž Golubinka. Kdo plánuje plážovou dovolenou s prohlídkou památek, bude v Duce spokojen.

Pláž nedaleko Duce

Pláž nedaleko Duce

Pláž Brzet

Další krásnou pláží jen 15 minut chůze od starého města Omiše je pláž Brzet. Zde se vykoupete na oblázkové pláži s křišťálově čistým mořem. Kromě toho si můžete vychutnat výhled na pohoří Kras. S tímto pozadím je pláž Brzet bezesporu jednou z absolutně nejlepších pláží v Omiši!

Pláž Brzet

Pláž Brzet

Malá Luka

Skutečným tajným tipem mezi plážemi Omišské riviéry je pláž Mala Luka. V této nádherně krásné zátoce každý najde svůj dokonalý ráj ke koupání. I ti, kteří rádi šnorchlují, jsou tu správně, protože kolem skal na kraji je spousta ryb!

Mala Luka

Mala Luka

Outdoorové aktivity v Omiši

Na dovolené na Omišské riviéře máte možnost provozovat různé outdoorové aktivity. S tak širokou nabídkou sportovních a volnočasových aktivit, ať už jde o cyklistiku, turistiku, rybaření, plavání a horolezectví, se nikdy nebudete nudit. Určitě si zde každý najde svůj vhodný program aktivit.

  • Jednou z nejoblíbenějších aktivit je rafting na řece Cetina. Tyto prohlídky lze rezervovat buď na místě, nebo online. Kromě toho se velmi doporučuje jízda na kanoi a kajaku v krásné oblasti řeky.
  • Pro ty, kteří hledají více vzrušení, vyzkoušejte Omiš Zipline. Na celkové délce téměř 2 kilometry poletíte rychlostí až 65 km/h kaňonem Cetiny. Skvělý zážitek pro milovníky adrenalinu.
  • Kromě toho jsou hory kolem Omiše horkým místem pro milovníky lezení. Mnoho lezeckých cest vede strmými svahy a krásná via ferrata vede dokonce až k pevnosti Starigrad. Ve vesnici je mnoho agentur, které nabízejí prohlídky s průvodcem a kurzy lezení.
  • Ale také pro pěší turistiku je Omiš tím pravým místem. Ve vysokých horách Riviéry je nespočet skvělých turistických tras. Můžete se vydat například na túru na Kula, nejvyšší vrchol v regionu, nebo do pohoří Dinara, Mosor a Babnjaca. Zde si můžete vychutnat nádherný výhled dolů na moře.

Nejlepší výlety z Omiše

Díky poloze můžete z Omiše vyjet na spoustu skvělých výletů. Ať už jde o kulturu, přírodu nebo sport, okolí města nabízí jedinečné vyžití. Mezi vrcholy patří místa světového dědictví UNESCO, jako je Split a Trogir, stejně jako krásná Makarská riviéra a ostrov Brač. Zde jsou přehledně shrnuty nejlepší zájezdy z Omiše:

  • Split: Světově proslulé staré město Split je oblíbeným cílem jednodenních výletů. Diokleciánův palác a centrum Splitu jsou zapsány na seznamu světového dědictví UNESCO a jsou dominantami tohoto přístavního města. Z Omiše do Splitu je to jen asi 25 kilometrů.
  • Trogir: Další oblíbenou atrakcí je Trogir zapsaný na seznamu světového dědictví UNESCO. Toto historické město je vzdálené přibližně 45 kilometrů a nabízí opravdu zajímavé historické památky.
  • Makarska: Nedaleko je krásná Makarská riviéra. Opět je zde několik opravdu skvělých míst k objevování, jako je pláž Punta Rata, jedna z nejkrásnějších pláží v Chorvatsku, pohoří Biokovo a krásné staré město.<//li>
  • Ostrov Brač: Velmi oblíbené jsou také výlety lodí z Omiše na ostrov Brač. Ostrov je nejlépe známý pro svůj slavný Zlatý roh – pláž Zlatni Rat.
  • Modrá jeskyně: Krásné jsou také výlety lodí do Modré jeskyně u Visu. Je to pravděpodobně nejznámější jeskyně v Chorvatsku a musí ji vidět každý milovník chorvatska.

Parkování v Omiši

Největší a nejlepší parkoviště Omiše je obrovské parkoviště před mostem. Parkování je zde zpoplatněno a stojí asi 5 kun za hodinu. Odtud je to do centra města asi 400 metrů. Další možnosti parkování najdete přímo na pláži Velika Plaza.

Pokud hledáte bezplatné parkování v Omiši, pak najdete další parkoviště za mostem těsně za tunelem. Zde je malé bezplatné parkoviště. Je zde také vstup na túru Starigrad a oblíbené lezecké místo. Odtud se do centra města dostanete pěšky.

Chystáte se do Omiše? Užijte si to! Zamilujete si to tam.

17 thoughts on “Omiš a Omišská riviéra – co tam vidět, navštívit a dělat?

  1. naked women gallery

    If you know your stuff when it comes to adult photos,
    this is the place for you then. You’ll obtain entry to an brilliant selection of
    sizzling naked females pictures that will absolutely blow your brain. From alluring naked women playing with their playthings to MILFs receiving busty and nailed pornstars heading outdoors, you can come across all varieties of free
    of charge porn pics in this article. We’ve received hundreds and hundreds of pictures that happen to
    be modified each, and they’re all in excessive top quality.
    Have faith in us, seeing almost all these beautiful pictures ladies will become a unforgettable feel.

  2. www.nudepussypics.com/bikini-pussy/

    A good great deal of persons get a kick out and about of seeing nude bodies,
    than with outfits or corset quite. It’s all about vulnerability – when someone
    is undressed, they feel open and that can become a big turn-on. Plus, with topless porn, you acquire to notice all the facts that would turn out to be disguised .
    typically, like pussies and tits. It’s quick to locate what
    you desire because naughty adult porn addresses a great
    deal of types like bondage, Oriental, and lesbian porno.
    For some social people, experiencing somebody naked is certainly like figuring out their tricks, and that tends to make bare porno a hit for lots of viewers.

    Generally, seeing a undressed female getting it in is very hot pertaining to
    some sort of lot of dudes fairly.

  3. Where can I buy Actoplus illegally online?

    Januvia for diabetes, where can I buy on the dark web?
    Give me the best deals on diabetes meds online. no
    prescription required!
    Diabetes medication with home delivery? Oh yeah, we got
    that No prescription? No problem. Get your insulin online,
    risk-free

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.