Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Zemřela herečka Eva Matalová. Legenda zlínského divadla, smutní kolegové

Herečka Eva Metalová v inscenace Žítkovské bohyně v Městském divadle Zlín. (24. února 2014) foto: ČTK

Ve věku 89 let zemřela ve čtvrtek herecká legenda Městského divadla Zlín Eva Matalová. Za svou kariéru vytvořila 220 rolí, z toho 174 připadlo na zlínskou éru. Diváci ji znají také ze seriálů Četnické humoresky, Ranč U Zelené sedmy či ze seriálu Velmi křehké vztahy, kde ztvárnila babičku Karáskovou. Její poslední divadelní rolí byla v roce 2014 postava Irmy Gabrhelové v inscenaci Žítkovské bohyně.
  17:45

Poslední rozloučení s Matalovou bude ve středu 4. ledna v obřadní síni zlínského krematoria ve 13 hodin, uvedlo Městské divadlo Zlín na svých webových stránkách.

Absolventka JAMU během svých studentských let účinkovala v Beskydském divadle v Novém Jičíně a na počátku 50. let svůj život zasvětila Slováckému divadlu v Uherském Hradišti. Hlavní část své profesní kariéry ovšem strávila v Městském divadle Zlín, kde působila v angažmá v letech 1955 až 1987 a 1997 až 2002.

Matalová vytvořila za svou kariéru úctyhodných 220 rolí. Její první rolí byla postava Julky Kolářové v inscenaci hry Miroslava Stehlíka Vysoké letní nebe. Herecká legenda si ovšem zahrála i po boku Gustava Opočenského, Jana Libíčka, Otakara Moučky, později Stanislava Třísky, Lubora Tokoše, Jana Honsy a dalších.

Mezi významné role patří bezesporu i její role v inscenaci Dům Bernardy Alby z roku 1986 nebo rolí v seriálu Největší z Pierotů, Náhrdelník, Vyprávěj, Případy pro exorcistu, Strážmistr Topinka, Chladna zrána, Víc než případ či Velmi křehké vztahy, kde ztvárnila postavu babičky Karáskové.

Matalová vystupovala na jevišti až do vysokého věku. Hostovala v Národním divadle v Brně, v Uherském Hradišti, ale i ve Zlíně. Její poslední a nezapomenutelnou rolí byla v Městském divadle Zlín legendární postava Irmy Gabrhelové v inscenaci Žítkovské bohyně v režii Doda Gombára (premiéra 2014).

„Všechna ta léta, která jsem u divadla prožila, sleduji s potěšením, jak z generace na generaci putuje pomyslný štafetový kolík usilovného tvoření, herecké poctivosti a touhy po hledání nových cest. Tomu držím palce. Není nic pomíjivějšího než herecká práce a není nic trvalejšího než hercova láska k ní,“ řekla loni herečka.

Eva Matalová byla v 50. letech krátce provdaná za operetního zpěváka Jiřího Letenského, má dvě dcery.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...