Ceny zvedají pražská kina i posilovny, část rodin raději zůstane doma

  8:36
Na začátku byly drahé energie, nyní už Česko čelí počínající recesi. V Praze bude patřit k nejvíce ohroženým odvětvím kultura a sport. Kvůli vysokým zbytným výdajům je podle ekonoma Lukáše Kovandy možné, že část Pražanů zůstane raději doma.

Silvestrovské oslavy na Václavském náměstí v Praze (1. ledna 2022) | foto:  Petr Topič, MAFRA

„Průměrná pražská čtyřčlenná rodina dala letos za sport a kulturu šestnáct a půl tisíce korun. V roce 2023 už to bude takřka dvacet tisíc, zejména kvůli energetické drahotě,“ vysvětluje ekonom a odvolává se přitom na údaje Českého statistického úřadu. V částce jsou zahrnuty i výdaje na sportovní kroužky pro děti či na sportovní potřeby.

„Část rodin, zhruba třetina, tak své volnočasové výdaje razantně omezí, což dostane kulturní a sportovní zařízení pod tlak a budou muset zbrzdit své zdražování, což pro patnáct procent z nich může být likvidační,“ upozorňuje Kovanda.

V nejhorší situaci jsou soukromé divadelní scény, které se nemohou spoléhat na své zřizovatele, jimiž jsou často stát nebo město. Na tuto skutečnost upozorňuje MF DNES herec a principál Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský.

„Před rokem jsme platili za plyn zálohy 25 tisíc měsíčně, letos platíme 83 tisíc. Podobným skokem zdražila voda i elektřina. Žádosti o kulturní granty už několik let nepodáváme, protože hlavní město Praha významně podporuje pouze několik ‚vyvolených‘ příspěvkových organizací. Já k tomu říkám, že Praha a stát podporují pouze organizovaný byznys napojený na magistrát nebo ministerstvo kultury,“ myslí si Hrušínský.

Proti tomu se ohrazuje radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha sobě). „Už v říjnu jsme vyhlásili dotační program, který měl pomoci nejen divadlům, ale všem kulturním scénám s platbami za zdražující energie. Vyčlenili jsme na to třicet milionů korun,“ uvádí Třeštíková.

Dražší vstupné, přeložení premiér, příšeří ve foyer. Kultura reaguje na krizi

Granty nepomohou

Ke kulturním scénám, které tyto dotace čerpají, patří například holešovická Jatka 78. „Ve srovnání s tím, co říkají kolegové z jiných divadel, máme štěstí. U nás lidé také ubyli, ale není to tak výrazné. Oproti předcovidové době je to asi o deset procent méně,“ uvádí spoluzakladatel scény Štěpán Kubišta. Ani zde se však nevyhnuli zdražování.

„Z grantových prostředků jsme nezískali výrazně více peněz a dalším zdrojem pro nás jsou už jen vstupenky. V menšině už jsou jen prostředky od soukromých dárců a sponzorů. Vstupné jsme proto zdražili o deset až třicet procent,“ vysvětluje Kubišta s tím, že zdražovali postupně a jen vybrané inscenace.

Kromě divadel ovšem současná situace doléhá i na kina. Oproti předcovidovému roku 2019 klesly jejich tržby o 18 procent. Třeba projekce v Cinema City Chodov stojí dospělého od 239 do 385 korun v závislosti na tom, jestli se jedná o 2D či 4D promítaný film.

V kině a ve fitness je stále plno

O něco nižší částky stále zaplatí návštěvníci artových kin. „I naše ceny ale rostou nejen kvůli energiím. Zdražují nám také další dodavatelé, a proto musíme od Nového roku zdražit. Na jednom vstupném to ale bude maximálně o deset korun,“ říká Filip Linhart, který má ve společnosti Aerofilms na starosti marketing pro kina Aero, Světozor a Bio Oko. „Lidí ale chodí hodně, nyní stojí jeden lístek okolo sto padesáti korun,“ dodává.

O mnoho lepší než v kultuře není situace ani v zařízeních, kam si Pražané chodí zasportovat. Podle radního pro školství a sport Víta Šimrala (Piráti) může město odstartovat podobný dotační program, jako byl ten pro kulturu. Konečné slovo však bude mít nová koalice, o jejíž podobě se zatím vyjednává.

Nuda u bazénu. Koupaliště omezí protiproudy i vířivky, ničí je ceny energií

Na nízkou návštěvnost si zatím nestěžují fitness kluby a posilovny. „Energie nám vzrostly o třicet procent už na podzim. Jestliže budeme mít zvýšené nájemné o inflaci, jak je uvedeno v naší nájemní smlouvě, zdražování se nevyhneme,“ uvádí majitelka fitness Dejfit z Prahy 6 Monika Grusová.

Méně plavců však hlásí bazény. Zatímco AquaDream na Barrandově ceny lehce zvýšil už loni a další zdražení nechystá, stadion v Podolí plánuje od ledna zvednout ceník o 35 procent. Základní cena vstupného za 60 minut se zvedne ze 140 na 185 korun.

Autor: