iSport.cz
31. prosince 2022 • 14:50

Sparta - Ambri 2:3 sn. Drama ve finále, Pražané nezvládli nájezdy

Autor: iSport.cz, Ondřej Kuchař
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z DAVOSU | Fantastický zápas. Reklama na hokej. Takové bylo finálové utkání Spengler Cupu mezi pražskou Spartou a Ambri-Piotta. Po šedesáti minutách byl stav duelu o pohár 2:2. Prodloužení gól nenabídlo, v nájezdech se za Pražany prosadil jen Erik Thorell, za švýcarský klub se trefili Dario Burgler a Inti Pestoni, který se postaral o vítěznou branku.



Vrchol turnaje. Zápas, který sledovalo celé Švýcarsko. V Davosu na lampách po celou dobu trvání turnaje vlály vlajky s nápisem Peak of hockey, v překladu Vrchol hokeje. Takhle v zemi helvétského kříže vnímají legendární Spengler Cup. Sparta se na něm po vítězstvích nad Kanadou, domácím Davosem a švédským Örebro dostala do finále.

Kdo chtěl utkání o zisk poháru doktora Carla Spenglera sledovat přímo na stadionu, musel se pořádně švihnout přes šrajtofli. Pro českého fanouška byla cena lístků extrémní. Tři tisíce za lístek za branku, šest tisíc korun za flek na dlouhé tribuně. Překrásný dřevěný zimák v Davosu byl však stejně po strop natřískaný.

První gól utkání přišel v 6. minutě, kdy se v přesilovce prosadil krásnou tečí střílené přihrávky Filipa Chlapíka útočník Ambri Alex Formenton. Vedení bílomodrým však vydrželo jen padesát sekund. Bleskově po překrásné individuální akci vyrovnal David Tomášek.

Také o druhý gól Ambri se postaral Formenton, tentokrát v oslabení. Třiadvacetiletý kanadský útočník uhrál v minulé sezoně v NHL v dresu Ottawy 32 kanadských bodů. S klubem se však překvapivě nedohodl na nové smlouvě. Jelikož kontrakt nepodepsal do 1. prosince, ztratil podle kolektivní smlouvy možnost do probíhajícího ročníku slavné ligy zasáhnout. V půlce prosince si tak plácnul s Ambri.

Hráč byl součástí národního týmu Kanady na juniorském šampionátu v roce 2018. Zámořský gigant bral zlato, v současnosti je však osmička hráčů vyšetřována kvůli hromadnému sexuálnímu napadení dívky, které měla být během činu v bezvědomí. Incident se stal v červnu během týmového soustředění ve městě London v Ontariu.

„Jsme si těchto obvinění vědomi. Alex ale plně spolupracoval s Hockey Canada při vyšetřování. Mluvili jsme s hráčem i jeho právníkem. Nevidíme důvod proč neuplatnit presumpci neviny v jeho prospěch. Pokud by došlo k novému vývoji ohledně probíhajícího vyšetřování, tým a hráč si ponechávají právo přehodnotit svůj smluvní vztah,“ stojí v prohlášení klubu. Ottawa stále vlastní Formentonova hráčská práva.

Několikrát útočil na hattrick, ale Jakub Kovář v brance Sparty se překonával. V sektoru mezi fanoušky Pražanů seděl jeho bratr Jan Kovář, útočník Zugu. Taky rudí měli několik skvělých šancí, za Ambri ale fantasticky čapal zkušený finský gólman Janne Juvonen.

Až v 54. minutě vyrovnal třetím gólem na turnaji Roman Horák po přihrávce Erika Thorella. Zápas šel do prodloužení. V něm byl kousek od rozhodnutí Tomášek, svůj skvělý výkon ale vítěznou trefou nekorunoval. V nájezdovém nerváku pak odšpuntoval švýcarský výbuch radosti poslední nájezdník v páté sérii Inti Pestoni.

Ambri speciálně na turnaj posílil finský reprezentační obránce Villi Saarijärvi (Langnau), kanadský útočník Josh Jooris (Ženeva) a taky mladý švýcarský forvard Nando Eggenberger (Rapperswil), který však v klubu zůstane hostovat až do konce ledna.

Posily zvažovala i Sparta, ale nakonec se vedení rozhodlo dát přednost širšímu kádru a mladým odchovancům. Na turnaji si premiéru za dospělý tým odbyl například obránce Martin Böhm (19), zahrál si taky Tomáš Tomek (20) a další.

Čekání na vítězství českého týmu na Spengler Cupu se protáhlo na 40 let. Tehdy se z triumfu na turnaji radovala Jihlava (1982). Právě Dukla pak byla ve finále ještě dvakrát, ale v obou případech prohrála. Těsně pod vrchol došla rovněž Sparta (2004) a Třinec (2019).

Góly

Domácí: 06:35. Tomášek, 53:58. Horák

Hosté: 05:42. Formenton, 23:51. Formenton, . Pestoni

Sestavy

Domácí: Kovář (Kořenář) – Krutil, Kempný, Jandus (A), Mikliš, Tomek, Moravčík, Böhm – Řepík (C), Sobotka (A), Forman – Tomášek, Horák, E. Thorell – Safin, D. Vitouch, Buchtele – Dvořáček, G. Thorell, Konečný – Přibyl.

Hosté: Juvonen (Conz) – Heed, Burren, Saarijärvi, Virtanen, Fohrler, Z. Dotti, I. Dotti, Fischer – Chlapík, Eggenberger, Špaček – Kneubuehler, Heim, Burgler (A) – Zwerger, Jooris, Pestoni (A) – Formenton, Grassi (C), McMillan

Rozhodčí

Kaukokari (FIN), Nord (SWE) – Nyqvist (SWE), Sormunen (FIN)

Stadion

Eisstadion Davos

Vstoupit do diskuse
0