Jak vypadá reálný den studenta Fakulty informatiky Masarykovy univerzity?

31. 12. 2022 | PR články

fi-mu-nahledova-fotka-vs

Během studia na Fakultě informatiky Masarykovy univerzity (FI MU) se můžete zapojit do nejrůznějších činností. Toho naplno využil student bakalářského programu Programování a vývoj aplikací Martin Mackovík.

Než Martinovi předáme slovo, měli byste o něm vědět, že se letos stal tváří FI MU, organizoval pro vás Den otevřených dveří >> a účastnil se rozhovoru pro náš YouTube podcast s názvem „Co mi přineslo studium na Fakultě informatiky MU? Očima studenta i absolventa“.

Můj den začíná

„Můj den nezačíná v Brně, ale ve vesnici nedaleko Olomouce, kde bydlím. I proto je pro mě skvělé, že na FI MU si můžu svůj rozvrh dost přizpůsobit. První hodiny jsem si letos dal vždy až na 10. hodinu, takže i když dojíždím, nemusím vstávat příliš brzo.

Do Brna přijíždím pár minut po deváté a z nádraží vyrážím pěšky na fakultu. Na Brně se mi líbí, že se téměř kamkoliv dostanu pěšky, a i proto MHD skoro vůbec nejezdím. Vy ale můžete, protože k fakultě vás doveze jak šalina (tramvaj), tak trolejbus.

Nejdřív mám přednášku a cviko

Výuka pro mě začíná předmětem Informační bezpečnost a kryptografie. Jde o anglicky vedené konzultace k přednáškám, které nám vyučující zveřejnil ve formě videí. Kdybych nechtěl, mohl bych se na přednášku jen podívat z domu a nemusel bych tu ani být. Ale tento předmět mám rád a konzultace k přednáškám si nechci nechat ujít.

Zajímá mě hlavně proto, že počítačová bezpečnost a kryptografie obecně jsou oblastmi, v nichž bych se chtěl specializovat. Na další semestry mám už vyhlédnuto několik volitelných navazujících předmětů, na které se těším.

Přednáška skončila a já přecházím na cviko, kde mě čekají dvě hodiny programování v Javě. Jde o úvodní kurz, a jelikož už mám s Javou zkušenost, nedělá mi to velký problém. Dnes pracujeme s třídami a jejich dědičností. To znamená, že tvoříme nové datové struktury na základě starých.

Čas na oběd a kamarády

Po cviku už je čas na oběd, na který jsem se domluvil s kamarádem Matym z právnické fakulty. Budovy obou fakult jsou od sebe celkem kousek, což se nám opravdu hodí, protože většinou na sebe nemáme moc času a příležitostí setkat se je málo.

Dnes společně vyrážíme do naší oblíbené nepálské restaurace nedaleko Konečného náměstí. S plným žaludkem se vracím zpět na fakultu. Mám ještě volnou chvíli před další hodinou, tak si jdu sednout do počítačové haly. Je to skvělé zázemí a místo, kde se na fakultě studenti potkávají, pracují na společných projektech a tráví spolu čas.

Hodí se mi, že si můžu kabelem připojit vlastní notebook do sítě a taky k některému z volných monitorů (nerad totiž pracuji jen s jednou obrazovkou).

A teď vedu výuku já

Chvíli zpracovávám úkol do statistiky, a pak vyrážím na další cviko. To už mě čeká v jiné úloze, protože jej vedu jako pomocný cvičící spolu s dalším studentem Přemkem. Ten už tohle dělá několikátým rokem a hodně mi v úloze cvičícího pomáhá.

Předmět se jmenuje Nízkoúrovňové programování a je určen pro prváky. Jde o úplný úvod do programování v jazyku C, což je velmi známý, klasický a hodně rozšířený programovací jazyk.

Na vedení cvika se mi líbí, že se utvrzuji ve znalostech, které jsem nabral, a zároveň můžu pomoct mladším spolužákům. Sám jsem v jejich situaci byl a vím, co je důležité předat a na co klást důraz. Po cvičení se nám s kolegou automaticky přiřazují úkoly studentů, které pak přes týden každý opravujeme.

fi-mu-OpenDay02

Pomáhám s přípravou Open Day

Letos se podílím také na přípravě dne otevřených dveří Open Day. V něm budu na fakultě hovořit k uchazečům o možnostech studia na FI MU. Setkávám se proto s fakultní manažerkou propagace, se kterou konzultuji program a domlouvám se i na ostatních záležitostech.

Příjemně náročný den se chýlí ke konci

Po této schůzce vyrážím pěšky zpět na autobusové nádraží. Po příjezdu domů do Olomouce ale pro mě den ještě nekončí. Na chvíli si sedám k počítači, abych opravil pár studentům kódy z dnešního cvičení. Do poznámek jim píšu, co by mohli udělat líp a na co se zaměřit.

A i když se můj den zdá být nabitý, jsem za to rád. Rozvrh a program jsem si nastavil sám a to tak, abych do Brna nemusel dojíždět každý den. A mám tak za sebou vlastně velmi příjemně náročný den.“

Další Martinovy aktivity

Pusťte si teď video podcast s Martinem >> a třeba se uvidíme na FI MU  Mimochodem, na Instagramu, YouTube a Twitteru nás najdete jako @fi_muni

PS: 3. 2. 2023 máme Den otevřených dveří pro bakalářské, magisterské i Ph.D. programy.

www.fi.muni.cz

fi-mu-spolecna-IMG_8262

Text byl redakčně upraven.

Zdroj: https://www.em.muni.cz/images/stories/pdfmuni/Magazin-M-rijen-2022.html

Další články k tématu