Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Legendární Tootsie slaví 40: Hlavní hrdinové Michael a Julie zestárli s grácií

Dustin Hoffman ve filmu Tootsie.
Zdroj: Columbia Pictures
+ Dalších 5 fotografií
filmová klasika

Oblíbený film, ve kterém se Dustin Hoffman (85) převleče za ženu, slaví 40 let. Řeč je o Tootsie, příběhu o herci, který nemůže dostat roli, a tak to zkusí jako dáma. Připravili jsme si pro vás zajímavosti, které se s filmem z roku 1982 pojí. Jejich seznam nabízí web ČSFD.cz. A jak dnes vypadá Jessica Lange (73), která si zahrála Julii?

Michael Dorsey (Dustin Hoffman) je schopný herec, který však nemůže dostat práci. Jednoho dne ho napadne, že když nemůže dostat práci jako muž, proč to nezkusit jako žena. Začne se vydávat za Dorothy Michaelsovou a dokonce vyhrává konkurz na roli v televizním seriálu. Brzy se tento pořad stává známým po celé Americe a začne se dít spousta věcí… Film, který se stal již klasikou, u diváků získal velkou přízeň. Na ČSFD má krásných 82 %.

Zajímavosti z filmu

Název filmu navrhl sám Dustin Hoffman. Tootsie totiž byla přezdívka psa Dustinovy matky. Hoffman si musel denně holit nejen obličej, ale také nohy, paže, hřbety rukou i vnější stranu prstů. Celou tuhle operaci prováděl v sauně, neboť horký vlhký vzduch tam usnadňoval oholení nepoddajných chloupků. Kromě toho nosil umělé zuby, vycpávky tváří a make-up, který mu způsoboval akné. Kompletní namaskování trvalo každý den tři hodiny.

Herec strávil v ženském převleku tolik času, že se žertem obával o vývoj svého syna, který se narodil pár dní před začátkem zkoušek a na konci natáčení mu byl rok a čtvrt. Hoffman se dokonce v dámském kostýmu vypravil na třídní schůzky svých dětí jako jejich tetička –⁠ nikdo ho nepoznal. Hoffman se prý inspiroval transsexuální tenistkou Renée Richards, která se v 70. letech proslavila bojem za svá práva.

V roce 2007 byl snímek Americkým filmovým institutem zvolen jako 69. nejlepší film všech dob. Hoffman si najal zkušeného poradce, transvesty hvězdu Holly Woodlawn, který několik let před tím proslul jako jedna ze stars legendárního studia „Factory“ Andyho Warhola.

Hlavní představitelé Tootsie dnes

Jak představitel Michaela Dustin Hoffman (85), tak jeho filmová láska Julie (73) se plných 40 let od natočení Tootsie dál věnují herectví a oba za sebou mají desítky filmů. Jakkoliv Hoffmanova kariéra byla oslnivější, Lange nezůstává pozadu. On v roce 2022 natočil film As They Made Us, ona zase mysteriózní snímek Marlowe. Nad svým věkem oba mávají rukou.

Co dělat při jaderné havárii: Základní rada zní schovej se a zůstaň v kontaktu, říká Dana Drábová

Související články

Další články

Nejnovější kauzy