Rok 2023 v kraji: dokončení obchvatů, stavba pro tučňáky i nová expozice

  6:52
Dokončení rozjetých velkých projektů i zahájení nových slibuje Moravskoslezskému kraji přicházející rok 2023. Skokový nárůst cen energií a zvyšování dalších nákladů konec či výrazné omezování investic neznamenají, i když mnohde se šetřit bude.

Práce na dostavbě vytouženého obchvatu Frýdku-Místku letos snad definitivně skončí. | foto: Darek Štalmach, MF DNES

Přibudou silnice, opraví se řada památek. „Pro další rozvoj kraje využijeme možnosti, které nabízí nové programové období Evropské unie, a budeme pokračovat v čerpání investičního úvěru. Můžeme si tak dovolit pokračovat v investicích,“ uvedl hejtman Ivo Vondrák.

I krajská metropole počítá s dalšími projekty, na investice připadne třetina peněz, s nimiž bude Ostrava hospodařit.

Radost udělá rok 2023 především řidičům. Nově se rozjedou po západní části severního obchvatu Opavy, po obchvatu Karviné, po úseku I/68 mezi Třanovicemi a Nebory, který propojí dálnici D48 a silnici I/11, kompletně se otevře obchvat Frýdku-Místku i komunikace D48 Bělotín-Dub. Celkem asi 23 kilometrů nových silnic.

Další cesty se opraví, modernizace čeká mimo jiné Severní spoj v Ostravě. „Zahájení předpokládáme ve druhé polovině roku 2023,“ upřesnila Miroslava Chlebounová z tiskového oddělení hejtmanství s tím, že důležitou investicí v dopravě bude i nová odbavovací plocha na letišti Leoše Janáčka.

Opava ve znamení Lichtenštejnů

Pohodlněji řidiči zaparkují v ostravské zoo. „Dokončena bude stavba parkovacího domu mezi dolním a horním parkovištěm u Zoo Ostrava o dvou nadzemních podlažích s kapacitou 193 parkovacích míst včetně možnosti parkování na střeše,“ nastínila mluvčí ostravské radnice Gabriela Pokorná.

A měnit se začne i samotná zoologická zahrada. „V průběhu roku by měla začít výstavba nového chovatelsko-expozičního zařízení pro tučňáky. Vyroste na místě, kde dříve stály klece pro tygry a medvědy,“ řekla mluvčí zoo Šárka Nováková.

Milovníci historie zase nesmějí minout Národní památník II. světové války v Hrabyni na Opavsku. Po více než roční přestávce otevře v den výročí osvobození, 8. května, zcela novou expozici. Ta bude především zážitková. „Expozice po deseti letech potřebovala obměnit a aktualizovat. Objeví se tam celá řada nových exponátů a samozřejmě i interaktivních prvků,“ uvedl mluvčí Slezského zemského muzea David Váhala.

Opavské Slezské zemské muzeum a město Opavu zároveň čeká důležitá diplomatická akce. Připravují výstavu o Lichtenštejnech, jež představí dějiny rodu prostřednictvím exkluzivních sbírkových předmětů z vlastních sbírek i od jiných domácích i zahraničních institucí a kterou zahájí zástupce knížecí rodiny.

Kopřivnice dokončí novou podobu centra

„Jednáme s knížecím dvorem o návštěvě, bude to pro nás nejdůležitější diplomatická akce v roce,“ uvedl mluvčí Opavy Roman Konečný. Výstava se koná při příležitosti 400. výročí připadnutí krnovského knížectví Lichtenštejnům.

Rok 2023 však bude rokem i dalších výročí. Bruntál slaví 810 let od první písemné zmínky o městě. Chráněná krajinná oblast Beskydy si připomene 50. výročí vzniku a město Kopřivnice tři čtvrtě století povýšení na město.

„Mezi největší investice příštího roku patří dokončení revitalizace centra města a právě otevření nového centra bude dárkem k 75. výročí povýšení Kopřivnice na město,“ sdělila mluvčí tamní radnice Lucie Macháčková.

Bruntálskou největší investicí je zahájení oprav městského divadla, jež počítá s 25 miliony a záměrem vrátit mu historický vzhled. Krnov mimo jiné odkanalizuje Ježník a dokončí opravy budovy pro základní uměleckou školu.

Prostor okolo Domu kultury se začne měnit

Opava zahájí opravy zimního stadionu, vymění okna a opraví fasádu obchodního domu Breda a Karviná dokončí opravu krytého bazénu, který naostro otevře v září. Havířov dokončí opravu objektu pro novou centrálu městské policie, Bohumín dovrší přestavbu červené bytové kolonie.

Ostrava se těší z příprav rekonstrukce Domu kultury a stavby koncertního sálu, příští rok v přípravné fázi upraví inženýrské sítě a zbourá stávající amfiteátr.

Akce je i součástí státního rozpočtu. „Pro tento projekt je schválena státní spoluúčast 600 milionů korun. Čtyřikrát 150 milionů pro roky 2023 až 2026,“ uvedl náměstek primátora Miroslav Svozil. Pokračovat bude i modernizace Městské nemocnice Ostrava či obnova Grossmannovy vily, významné městské památky.

Hejtmanství začne od června připravovat území pro stavbu Moravskoslezské vědecké knihovny – projekt Černá kostka. Novostavba odstartuje hned v lednu 2024.

Na co se těšit v roce 2023 v kraji

Leden
* 14. ledna je v karvinském kině Centrum premiéra druhého dílu dokumentu O zaniklé Karvinné.
* 29. ledna začne pro fotbalisty Baníku Ostrava jarní část první ligy.
* Skončí kompletní rekultivace Stříbrného jezera v Opavě.

Únor
* 2. února je v Ostravě halový atletický mítink Czech Indoor Gala.
* 7. února se v Třinci uskuteční Beskydská laťka, mezinárodní závody ve skoku vysokém.

Březen
* V Městských sadech Opava dokončí ledovou plochu. Bude náhradou při opravě zimního stadionu.
* Funkce se ujme nový rektor Slezské univerzity, měl by jím být dosavadní prorektor Tomáš Gongol.
* Začne výstavba sportovní haly ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Duben
* 12. až 27. dubna ovládne Opavu multižánrový festival Další břehy na téma O smyslu smyslů.
* 14. dubna začne Velká cena Ostravy, mezinárodní plavecký závod.
* Hotový bude nový parkovací dům mezi dolním a horním parkovištěm u Zoo Ostrava.

Květen
* 8. května se po obnově otevře Národní památník II. světové války.
* Za účasti zástupců lichtenštejnské knížecí rodiny zahájí Slezské zemské muzeum unikátní výstavu.
* Končí výstavba sportovní haly v Ostravě-Třebovicích.

Červen
* 16. a 17. června Bruntál oslaví 810 let od první zmínky o městě.
* 27. června začíná Zlatá tretra Ostrava, mezinárodní atletický mítink.
* Odstartuje velká rekonstrukce zámku v Bruntále.

Červenec
* 1. a 2. července je v Ostravě atletické mistrovství republiky do 22 let.
* Krnov po opravě zprovozní svou nejznámější kašnu, s Neptunem v centru města u Švédské zdi.
* V Ostravě se uskuteční festival Colours of Ostrava, v Hlučíně Štěrkovna Open Music.

Srpen
* Skončí stavební práce v pavilonu L Slezské nemocnice v Opavě.
* 18. a 19. srpna ovládne louky pod zámkem v Hradci nad Moravicí festival HRADY CZ.

Září
* V Ostravě se uskuteční 27. Setkání hornických měst a obcí ČR.
* 23. září se v Bohumíně koná Národní den železnice.
* 24. září Ostrava hostí zahajovací ceremoniál ME v baseballu mužů.
* Jeden z nejstarších českých festivalů – Bezručova Opava – 11. až 27. září prozkoumá skrz umění téma Šťastné náhody, chyby a omyly.

Říjen
* V Městské nemocnici Ostrava skončí výstavba objektu pro centrum hyperbarické medicíny, který nahradí více než padesát let starou hyperbarickou komoru.
* V Krnově skončí dvouletá stavba kanalizace na Ježníku.

Listopad
* Otevře se západní část severního obchvatu Opavy.
* V Ostravě se koná Unique Summit Ostrava 2023, celosvětová iniciativa, která spojuje startupy, investory a města podporující inovace.

Prosinec
* 16. a 17. prosince se v Ostravě jede Evropský pohár v cyklokrosu.
* Skončí rozsáhlá obnova výpravní budovy hlavního nádraží v Karviné.