Před rokem zemřel herec Viktor Vrabec. Co o jeho skonu řekla dcera a lidé z divadelní scény?

2. ledna v roce 2022 zemřel filmový a divadelní herec Viktor Vrabec, kterého můžete znát z filmu Byl jednou jeden polda 2 či ze seriálů Náhrdelník a Zákony pohybu. Co o skonu herce řekla jeho dcera?

„Tatínek nás opustil náhle, již dlouhou dobu se potýkal s dýchacími potížemi, které zapříčinilo závažné plicní onemocnění CHOPN,“ řekla v rozhovoru pro magazín Blesk hercova dcera Veronika.

„Tatínkova největší vášeň a láska bylo herectví a divadlo,“ prohlásila Veronika. Herec se narodil 18. května 1941 ve Vysokém Mýtě. Podle Wikipedie se po absolutoriu Janáčkovy akademie múzických umění v Brně rozhodl hostovat v divadlech, ale stálé angažmá získal až v roce 1976 v Divadle J. K. Tyla v Plzni.

„Byl velice precizní a spolehlivý, jeho perfekcionismus mu někdy stál v cestě. Moje přání a prosba za celou naši rodinu je se s ním důstojně rozloučit. Divadlo J. K. Tyla v Plzni a divadlo pod Palmovkou zareagovala fantasticky, a to mě hřeje u srdce. Myslím, že by si jeho publikum a diváci zasloužili dozvědět se o jeho osudu a dostat tu možnost se s ním rozloučit,“ dodala dcera Veronika.

Podle všeho si herec získal popularitu diváků díky roli ředitele Hájka v seriálu Zákony pohybu z roku 1978, čímž začal svou filmovou hereckou dráhu. Od těch dob se objevoval v různých snímcích. Vidět jste jej podle CSFD mohli ve filmu Rozpaky Kuchaře Svatopluka či v komediích z policejního prostředí – Byl jednou jeden polda II. a Jak ukrást Dagmaru.

Divadlo pod Palmovkou informovalo o jeho skonu velmi emotivně a napsalo příspěvek na svých facebookových stránkách.

„Viktor Vrabec byl v angažmá libeňského Divadla S. K. Neumanna (respektive Divadla pod Palmovkou) v letech 1979–93 a po celou dobu patřil k jeho nejvýraznějším oporám a nejobsazovanějším hercům. Jeho herectví se vynikajícím způsobem uplatnilo v dramatech a charakterních rolích, ale také v komediích – a to jak klasického, tak i moderního repertoáru.“

Viktor Vrabec zemřel v 80 letech minulého roku náhle, ale jeho herecké role diváci jistě nezapomenou. Na které vzpomínáte?

Zdroj: Blesk, Facebook, Wikipedie, CSFD