Chlupaté knedlíky Pavla Pospíšila: Uvařte si klasiku podle prvního Čecha s michelinskou hvězdou

od Markéta Krejčí
2 minuty čtení
Chlupate knedliky
Zdroj: Profimedia

Máte chuť na českou klasiku podle opravdového kuchařského mistra, ale nechce se vám jít do restaurace a nechat tam polovinu výplaty? Máme pro vás řešení. Přinášíme vám recept od českého michelinského kuchaře na chlupaté knedlíky. Luxusní český oběd si tak můžete připravit v pohodlí domova.

Pavel Pospíšil je úplně prvním Čechem, který obdržel prestižní michelinskou hvězdu. Úspěšný kuchař se narodil v roce 1944 ve Zlíně. Začal studovat hotelovou školu a roce 1967 odjel na stáž do východního Berlína, odkud se nakonec rozhodl nevrátit.

Klasika podle držitele michelinské hvězdy

V roce 1979 si tam otevřel svou slavnou restauraci Markurius. Už o dva roky později získal podnik michelinskou hvězdu. „Nevymýšlím žádné prasárny. Vařím z čerstvých surovin a tak, aby host poznal, co na talíři má,“ vysvětlil v rozhovoru pro Aktuálně.

Mezi podávané speciality patřily i české a moravské speciality. Jednu takovou si nyní budete moci připravit i u sebe doma. Jedná se o výborné chlupaté knedlíky.

Brambory i opečená houska

Recept na tuto českou klasiku podle Pavla Pospíšila není složitý. Nejprve si potřebujete uvařit 500 g brambor. Můžete to udělat klidně i den dopředu.

Následně si opražte na kostičky nakrájený rohlík, ideálně jeden den starý. Pokud máte pánev s nepřilnavým povrchem, můžete rohlík smažit i bez tuku.

Nyní se opět vrátíte k bramborám. Vařené brambory prolisujte přes lis na brambory, k tomu navíc přidejte 250 g syrových brambor, které nastrouháte na struhadle.

Do směsi vařených a syrových brambor přidejte 250 g hrubé mouky, 1 vejce a špetku soli a vypracujte v hladké těsto. Z toho poté udělejte váleček, ze kterého budete odkrajovat špalíky. K těm postupně vkládejte menší hrst opražených rohlíků. Vše zpracujte do kuličky velikosti ping-pongového míčku.

Téměř uvařené knedlíky vyplavou na hladinu

Takto připravené knedlíky můžete vkládat do osolené vody a začít vařit. Když začnou vyplavávat na hladinu, vařte je ještě asi pět minut. Mezitím si připravte nádobu s ledem, kam knedlíky okamžitě po uvaření přesuňte.

Než budete chlupaté knedlíky podávat, je lepší je napařit. Výborně se k nim hodí restovaná cibulka či opečená houska s máslem.

Zdroj: Aktuálně, Rozhlas

Autor: Markéta Mladá


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články