Víkendovou návštěvnost lyžařských areálů nepříznivě ovlivnilo teplé počasí

Některé lyžařské areály v Česku kvůli teplému počasí začaly omezovat provoz. Přírodní sníh taje a technický není možné doplňovat, protože teploty se i v noci drží vysoko nad bodem mrazu. Mimo uměle zasněžené sjezdovky je na svazích tráva. Tratě pro běžkaře se tak neupravují.

V Krkonoších o silvestrovském víkendu lyžovaly tisíce lidí, fungování skiareálů provozovatelé omezí od pondělí. Třeba SkiResort Černá hora - Pec pod Sněžkou sníží délku otevřených sjezdovek z 25 na 15 kilometrů a nasadí nižší ceny skipasů. V Malé Úpě budou otevřené dva kilometry sjezdovek místo dnešních téměř sedmi kilometrů. Některé sjezdovky a lanovky budou mimo provoz také ve Špindlerově Mlýně.

V Deštném v Orlických horách do odvolání zrušili večerní lyžování. "Rozhodli jsme se tak z důvodu zachování kvality sjezdovek pro další teplé dny," uvedli tamní vlekaři.

Podobné je to na Šumavě. V její západočeské části se lyžuje jen v oblasti Železné Rudy. V Kašperských horách a Nýrsku se vleky zastavily. Na Velkém Javoru za hranicemi v Bavorsku se lanovky zatím nerozjely.

Některé horské areály se uzavřely už na víkend v Olomouckém a Zlínském kraji, například menší střediska v Jeseníkách. "Návštěvnost byla nižší než v minulých letech touto dobou. Je to ovlivněno počasím, jelikož lidé nemají pocit, že je zima. A také tím, že 1. leden je pro většinu těch, kteří do Karlova přijeli slavit silvestra, dnem návratu," řekl dnes ČTK mluvčí jesenického lyžařského areálu Ski Aréna Karlov Boris Keka. Malý zájem lyžařů byl o víkendu také o sjezdovku v Hlubočkách nedaleko Olomouce.

Ještě dobré podmínky pro lyžování nabízejí podle provozovatelů velká zimní střediska v karlovarské části Krušných hor. Na svazích tam leží 20 až 50 centimetrů převážně umělého sněhu. Na Klínovci tak byly o víkendu v provozu dvě lanovky a tři sjezdovky o celkové délce pět kilometrů. "Za víkend k nám přijelo přes 2000 lyžařů," řekla mluvčí klínoveckého skiareálu Hana Hoffmannová. Sjezdovky byly otevřené také na Bublavě, od úterý se lyžuje na Plešivci.

Související

Více souvisejících

Olomoucký kraj Zlínský kraj Lyžování

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Víkendové počasí: Konec zimy a návrat jara. Meteorologové slibují příjemné teploty

Česko má před sebou ještě jednu mrazivou noc, již v pátek ale teploty překročí 10 stupňů. Oteplení pak bude pokračovat i o nadcházejícím víkendu a během příštího týdne. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) avizuje, že bude až 25 °C. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy