Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Večerníček slaví 58: Má tu nejstarší znělku u nás a vzbudil několik kontroverzí

Večerníček: Pořad pro děti slaví 58 let
Zdroj: se souhlasem ČT
VÝROČÍ

Přesně před 58 lety se v Československé televizi poprvé objevil Večerníček. Vysílala se černobílá pohádka Kluk a kometa, kde celý děj vyprávěla Štěpánka Haničincová, která zároveň pohybovala loutkami. Jediné dvě Večerníčkovy repliky namluvil pětiletý syn televizní dispečerky a proslulé intro, během kterého jsou proneseny, je vůbec to nejstarší u nás, jak redakci eXtra.cz potvrdil mluvčí ČT Filip Platoš. Večerní pořad pro děti ovšem provázely i kontroverze.

Kultovní dětský pořad Večerníček je tu s námi již dlouhých 58 let. Vůbec první odvysílanou pohádkou byla 2. ledna 1965 černobílá pohádka Kluk a kometa. Jak uvádí ČSFD, režíroval ji tehdy Ludvík Ráž (†71) za účasti Černého divadla a celý příběh převyprávěla Štěpánka Haničincová (†68), která před temným pozadím zároveň vodila všechny loutky.

Nejstarší česká televizní znělka

Znělku, jež Večerníček provází, zná asi každý. "Proslulá znělka, která je vůbec nejstarší českou televizní znělkou a jednou z nejstarších v Evropě, vznikala v červenci a srpnu roku 1965," uvedl v loňském roce pro eXtra.cz mluvčí České televize Filip Platoš. Poprvé se intro objevilo před pohádkou O televizním strašidýlku.

Duchovním otcem Večerníčku byl podle ČT24 dramaturg, surrealistický básník a malíř Milan Nápravník (†86), jenž stál i u zrodu večerního cyklu pohádek Stříbrné zrcátko, což byly nedělní podvečerní pohádky s nepravidelnou stopáží. Inspirací mu byl rozhlasový pořad Hajaja.

Kdo namluvil Večerníčka?

Hlas Večerníčkovi propůjčil tehdy pětiletý Michal Citavý (64). ČT24 uvádí, že za svou roli dostal 75 korun. Podle jiných zdrojů to ovšem bylo korun 60. Jeho maminka pracovala jako televizní dispečerka v Redakci pro děti a mládež. "U mámy v kanceláři byli pořád nějací režiséři a kameramani a když mě tam mívala s sebou, tak bylo asi jen otázkou času, kdy se octnu na obrazovce," řekl před lety údajně Michal Citavý, jak uvádí ČSFD. "Pamatuju si, jak mě to otravovalo, že mě zavřeli do studia a pořád jsem měl říkat 'Dobrý večer' a 'Dobrou noc'. Postavičku Večerníčka ale k tomu nepouštěli, tu jsem tehdy vůbec neviděl."

Postavičku tohoto kluka s čepicí nakreslil ilustrátor Radek Pilař (†61). Režie se ujal Václav Bedřich (†90) a hudbu složil Ladislav Simon (†82).

Kontroverze s Večerníčkem

Roku 2007 přišla od diváka V. Sedloně stížnost na znělku k Večerníčku. Znělka na dobrou noc podle něj "porušovala zásady ekologické výchovy, vybízela k porušování silničního zákona, naváděla k hazardu se zdravím a ignorovala bezpečnostní pravidla platná v celé Evropské unii", cituje Lupa.cz Lidové noviny, které na stížnost tehdy upozornily. Rada České televize se případem reálně zabývala při 7. jednání RČD téhož roku.

Výsledkem jednání byla odpověď tehdejšího předsedy Rady ČT Jiřího Baumruka nespokojenému divákovi, že Rada České televize doporučí generálnímu řediteli, aby do znělky Večerníčku byly doplněny některé bezpečnostní prvky jako zábradlí, bezpečnostní pásy, padák a aby úvodní sekvence byla opatřena výrazným nápisem Třídíme odpad.

Nebyl to jediný problém, který musela Rada ČT s Večerníčkem řešit. Ten samý rok se ozvali také myslivci, konkrétně proti pohádce Madla a Ťap, kde právě myslivec míří na rysí kotě Ťapa a jeho psí kamarádku Madlu. Ani v tomto případě však myslivci neuspěli a pohádka byla schválena jako nezávadná, jak tehdy informoval server iDnes.cz.

Dnes již víme, že kauza naštěstí zapadla jako vtip a Večerníček je tu s námi v téměř nezměněné podobě dodnes. A my mu do dalších let přejeme vše nejlepší.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy