Důraz na silné emoce i pevná producentská ruka, hudební projekt meta & the noises vydal albový debut

30. prosinec 2022

Brněnský projekt meta & the noises tvoří hudebníci Michaela Radová a Martin Vlček. Letos v listopadu vydali dlouhohrající albový debut Well... It's Been Emotional, na kterém pracovali poslední tři roky. Deska nabízí silnou emoční výpověď i výrazné aranže plné smyčců. Koncertní provedení projektu je aktuálně v procesu. Na pódiu chtějí mít rozšířenou sestavu o několik dalších členů za živými hudebními nástroji.

Tvůrčí spolupráce brněnského dua si během procesu musela najít svůj systém. „Hodně si chráním vizi, kterou bych od toho chtěla mít. Těžko se mi odstupuje od představ, jak by to mělo znít, když existuje emoce, kterou by to mělo vyzařovat. Jsme hodně jiní, ale velmi dobře se doplňujeme. Já dávám důraz na emoce, aby to mělo nějaký význam. Martin by občas některé texty překopal proto, aby to dávalo hudebně a melodicky smysl,” vysvětluje Michaela.

„Zatím nemáme stanoveno, jestli to bude přímo kapela. Vzniklo to jako můj projekt,” vysvětluje Míša. „I když jsem přemýšlela nad samotným názvem, tak jsem dlouho na nic nemohla přijít. Michela Radová mi neznělo dobře. I skrz skládání v angličtině jsem chtěla mít pseudonym. Nápad přišel od kamarádky Lidušky. Mám vztah ke slovu metanoia, které je z řečtiny. Znamená to spirituální přerod. Je to vlastně hra. Meta jako přesah a & the noises jako hlasy a zvuky, které tě otravují. Hodně píšu o úzkosti nebo psychických problémech,” dodává mladá hudebnice.

Jaké hudebníky chtějí členové projektu meta & the noises přizvat k živému vystoupování na pódiích? A čí koncert jim byl v poslední době inspirací? Poslechněte si celý rozhovor s hudebníky Michaelovou Radovou a Martinem Vlčkem.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.