Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Jedním z nejfotografovanějších hradů Evropy je Pražský hrad

Jedním z nejfotografovanějších hradů Evropy je Pražský hrad

Rozlohou jeden z největších hradů na světě získává další důležité prvenství. Pražský hrad se stal čtvrtým nejfotografovanějším hradem Instagramu. Obliba hradu je výbornou reklamou, jistě přiláká do hlavního města další turisty. Kdy naposledy jste si prohlédli Pražský hrad?

Dominanta matičky stověžaté

Nádherný areál Pražského hradu láká k návštěvě a inspiruje nejrůznější umělce už stovky let. Krásným vítězstvím je, že si našel cestu i na moderní platformy. Stal se čtvrtým nejfotografovanějším evropským hradem. Prvním objektem na seznamu je londýnský Tower. Na první příčku chybělo Pražskému hradu přibližně 50 tisíc fotografií. 

Nádherné skotské sídlo, Edinburský hrad, skončil hned na druhém místě. Za ním se umístil francouzský Mont Saint-Michel
Pražský hrad následoval v žebříčku hrad Windsor, Andělský hrad v Římě a bavorský Neuschwanstein. Autoři srovnání připouštějí, že počty skutečných fotografií se mohou lišit. Do žebříčku se dostávají jen ty, které mají označení hashtagem. V roce 2021 byl Pražský hrad dokonce absolutním vítězem žebříčku. 

Přes 8 milionů návštěvníků

Pražský hrad můžete navštívit se vstupenkou a projít si interiér při různé kombinaci prohlídkových okruhů. Nádvoří jsou ale volně přístupná. Dovnitř se dostanete zdarma, po absolvování bezpečnostní prohlídky. Prohlédnout si můžete i část katedrály Chrámu sv. Víta. Při prohlídkovém okruhu navštíví areál hradu ročně 2 až 3 milióny turistů. Nádvořím hradu ale projde turistů mnohem více, přibližně 9 miliónů. Zahraniční turisté představují mezi návštěvníky 97 %. Výkyv v návštěvnosti způsobila pandemie a související omezení, přístupné byly pouze zahrady. Od letošního roku se hrad znovu otevřel ve všech přístupných prostorech. 

Namátkové bezpečnostní kontroly

Nejvýznamnější česká památka byla založena okolo roku 880, za jeho výstavbou stojí Přemyslovci. Pražský hrad je největším souvislým hradním komplexem na světě, naleznete zde paláce, církevní stavby, stavby v románském i gotickém slohu. 
Od roku 2016 byla návštěvníkům hradu nařízena bezpečnostní prohlídka. Turisté procházeli bezpečnostními rámy, kontrolována byla zavazadla. V současné době se od přísných kontrol upouští, posílen byl kamerový systém, kontroly turistů jsou namátkové. 

Prohlídka Pražského hradu

Prohlídkové okruhy pro návštěvníky se sestávají ze Starého královského paláce, Katedrály sv. Víta, Baziliky sv. Jiří a velké jižní věže u katedrály sv. Víta. Prohlídka je doplněna Zlatou uličkou a příběhem Pražského hradu. Areál Pražského hradu je doplněn hned několika zahradami. Za návštěvu určitě stojí Královská zahrada, Jižní zahrady nebo Jelení příkop. Poutavě je zpracována i virtuální prohlídka pro ty, kteří si chtějí areál prohlédnout bez turistů a z pohodlí domova.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.