Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zahraničí Zprávy

    Zemřel Eduard Nikolajevič Artěmjev

    Foto archiv Andrey Tarkovsky International Institute

    Eduard Nikolajevič Artěmjev

    30. 11. 1937 Novosibirsk, Sovětský svaz – 29. 12. 2022 Moskva, Rusko

    Ruský hudební skladatel, autor hudby k olympiádám pořádaným v Rusku, dvorní skladatel filmových režisérů Andreje Tarkovského, Nikity Michalkova a Andreje Končalovského. Složil hudební doprovod k více než 150 filmům.

    Student Moskevské konzervatoře, přelom 50. a 60. let. Foto archiv

    Studoval na Moskevské konzervatoři u rusko-ukrajinského hudebního skladatele Jurie Šaporina. Jeho zájem o elektronickou hudbu a syntezátory začal po jeho absolvování v roce 1960, kdy elektronická hudba ještě nebyla příliš rozvinutá. V roce 1967 napsal svou první skladbu na jednom z prvních syntezátorů vyvinutém sovětským inženýrem, a díky tomu se stal jedním z prvních skladatelů a průkopníků elektronické hudby.

    Uprostřed s avantgardními litevskými hudebními skladateli Gedrjusem Kuprjavičjusem (Гедрюс Купрявичюс) a Mindaugasem Urbajtisem (Миндаугас Урбайтис) koncem šedesátých let v Moskvě. Foto archiv

    Díky spolupráci s filmovým režisérem Andrejem Tarkovským se v roce 1970 stal známým skladatelem filmové hudby. Z Tarkovského snímků složil hudbu k  filmu Solaris, Zrcadlo a Stalker.

    S herečkou Natálií Bondarčuk a režisérem Andrejem Tarkovským, 70. léta. Foto archiv

    Později psal hudební doprovod k filmům Nikity Michalkova – konkrétně se podílel na snímcích Sám mezi cizími, cizí mezi svými (1974), Otrokyně lásky (1976), Nedokončená skladba (1977), Oblomov (1980), Příbuzenstvo (1981), Beze svědků (1983), Urga (1991), Unaveni sluncem, který získal Oscara v roce 1994 jako nejlepší cizojazyčný film, Lazebník sibiřský, (1978), Dvanáct (2007), Unaveni sluncem 2: Odpor (2010) a Unaveni sluncem 3: Citadela (2011). Jejich dlouholetá spolupráce skončila v roce 2014 filmem Úžeh. A napsal hudbu též do filmů Andreje Končalovského – konkrétně k titulům Sibiriada (1979), Homer and Eddie (1989), Uvnitř kruhu (1991), Odysseus (1997), Dům bláznů (2002) a Louskáček ve 3D (2009).

    Zasáhl i do československého filmu, když v roce 1985 složil hudbu k televiznímu filmu Gobseck Evy Sadkové.

    Jeho hudba k filmům i volná tvorba včetně několika oper získala řadu ocenění. Z nejvýznamnějších jmenujme tři Niky (filmová cena udělovaná Ruskou filmovou akademií v Moskvě) nebo v roce 2001 zvláštní stříbrnou cenu Sv. Jiří na 23. Moskevském mezinárodním filmovém festivalu.

    S Nikitou Michalkovem. Foto archiv

    V poslední době upravil několik úryvků ze snímku Solaris za účelem jejich použití ve španělském filmu El Cosmonauta, který měl premiéru 14.5. 2013.

    Sedmdesátá léta. Foto Oleg Ivanov

    V posledních letech svého života. Foto archiv

    Tento měsíc byl hospitalizován na jedné z moskevských klinik poté, co se nakazil koronavirem. Lékaři hodnotili stav pacienta jako středně vážný, potíž ale představovalo chronické srdeční onemocnění. Následně se přidaly komplikace způsobené zápalem plic, kvůli kterým musel být převezen na jednotku intenzivní péče, kde zemřel. /Více zde, resp. zde./

    Foto archiv /více snímků Artěmjeva zde/

    O jeho úmrtí informovala minulý týden ruská média s odvoláním na skladatelova syna.

    /Pro i-DN z více zdrojů připravil a zpracoval hul/

    • Autor:
    • Publikováno: 2. ledna 2023

    Komentáře k článku: Zemřel Eduard Nikolajevič Artěmjev

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,