The Guardian: Kde je teď pět zlobivých chlapců brexitu?

foto Končící britský premiér Boris Johnson během projevu před číslem 10 v londýnské Downing Street, 6. září 2022.

Londýn - Boris Johnson, Dominic Cummings, Nigel Farage, Arron Banks a Andy Wigmore, těchto pět zlobivých chlapců bylo nejhlasitějšími hlasy zodpovědnými za brexit. Všichni ale od té doby významně ztichli. O jejich osudech píše deník The Guardian.

Fotogalerie

Bývalý britský premiér Boris Johnosn, který poté, co slíbil, že "brexit dotáhne", vedl konzervativce k jejich největšímu volebnímu vítězství od roku 1987. Byl hlavní tváří kampaně Vote Leave prosazující odchod Británie z Evropské unie. Od té doby to s ním šlo z kopce. Jeden skandál za druhým zapříčinily konec jeho premiérství v červenci 2022 a jeho reputaci poskvrnilo několik etických přešlapů.

Stále je poslancem Konzervativní strany a jeho veřejné projevy mu vydělávají dost peněz, od léta kolem jednoho milionu liber (asi 27 milionů korun). Nedávno byl Johnson spatřen na svatbě v Benátkách a chová v sobě naděje o "churchillovském" návratu do politiky, soudí Guardian.

Dominic Cummings, Johnsonův bývalý hlavní poradce a obhroublý architekt Vote Leave, byl v listopadu 2020 z Downing Street vyhozen po hořkém zápasu o moc poté, co porušil pravidla lockdownu. Nedávno si koupil dům na Lindisfarnu, někdy nazývaném Svatý ostrov, a je aktivní na svém twitteru, kam přidává příspěvky s podtitulkem "změna režimu".

Nigel Farage je nyní televizním hlasatelem na nové stanici GB News a čestným předsedou euroskeptické strany Reform UK (dříve Brexit party). Údajně zvažuje návrat do politiky po listopadových zprávách, že současný premiér Rishi Sunak plánuje dohodu s Evropskou unií "ve švýcarském stylu". Z toho Farage zuří a označuje to za "zaprodání se".

Andy Wigmore, jeden z původních zlobivých chlapců brexitu známý svou prací na doméně Leave.EU, odešel do politického důchodu a překvalifikoval se na zemědělce pěstujícího konopí v anglickém hrabství Buckinghamshire.

Kontroverzním spoluzakladatelem Leave.EU byl milionář Arron Banks, se kterým doména vstoupila do likvidace. Banks v červnu 2022 prohrál soudní spory s novinářkou Guardianu a listu The Observer Carole Cadwalladrovou. Soud dal novinářce za pravdu, že nelhala o Banksově vztahu s ruským státem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.04.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je neděle 28. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 21°C

Celá předpověď