Starosta zažaloval dvojici horolezců, kteří bivakovali na Mont Blancu

foto Pohled na masiv Mont Blanc.

Saint-Gervais-les-Bains (Francie) - Starosta francouzského města Saint-Gervais-les-Bains, které je jedním z výchozích bodů pro výstup na nejvyšší evropskou horu Mont Blanc, podal trestní oznámení na dvojici horolezců, kteří si na vrcholu hory přes noc postavili stan a přespali tam. Muži tím porušili nařízení z roku 2020 a hrozí jim pokuta až 150.000 eur (asi 3,6 milionu korun) a jeden rok ve vězení, píše web stanice BFMTV.

Dvojice dobrodruhů cestu na vrchol hory i bivakování na něm natočila a video sdílela na youtubovém kanálu Instinct Sauvage (Divoký instinkt) na konci listopadu. Starosta Jean-Marc Peillex, jehož politickou prioritou je už roky boj proti masové turistice na Mont Blanc, řekl, že "cílem horolezců bylo zesměšnit zákon". "Podle pravidel je v ochranné přírodní zóně Mont Blancu s výjimkou případů absolutní nouze zakázáno spát jinde než na horské chatě T?te Rousse," řekl Peillex BFMTV.

Právní kroky starosty vyvolaly pobouření v horolezecké komunitě. Bývalý horolezec a spisovatel Claude Gardien bivakování označil za "základní součást alpinismu" a dva dotyčné horolezce označil za "neškodné snílky, kteří si myslí, že horolezectví stále dává prostor pro dobrodružství", píše BFMTV. Vysokohorský průvodce Yann Borgent prohlásil, že starosta Saint-Gervais-les-Bains nařízení aplikuje "selektivně a předpojatě". Peillex naopak uvedl, že jeho rolí jakožto starosty je "zajistit, aby pravidla a zákon platily pro všechny".

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 18.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je sobota 18. května 2024

Očekáváme v 21:00 13°C

Celá předpověď