Některé moravskoslezské nemocnice kvůli nemocnosti omezují návštěvy

3. leden 2023 08:15

Kvůli vysokému počtu lidí s respiračními onemocněními některá zdravotnická zařízení v Moravskoslezském kraji přistoupila k omezení či zákazu návštěv. Ve Fakultní nemocnici Ostrava, která je největším zdravotnickým zařízením v regionu, platí zákaz návštěv na Klinice hematoonkologie a na Oddělení plicních nemocí a tuberkulózy, řekla v pondělí ČTK mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

„Na ostatních odděleních jsou návštěvy povoleny, avšak s ohledem na riziko nákazy hospitalizovaných pacientů doporučujeme všem návštěvám, aby používaly respirátor FFP2. A pokud pociťují příznaky onemocnění, aby zvážily nezbytnost návštěvy svých blízkých,“ uvedla Petlachová.

Nošení respirátorů chtějí po návštěvnících i další nemocnice v kraji. Například ve Slezské nemocnici Opava plošný zákaz návštěv vyhlásili během svátků, platný bude minimálně do 4. ledna. Návštěvy jsou zakázané například v Léčebně dlouhodobě nemocných ve Vítkově na Opavsku nebo na Oddělení ošetřovatelské péče ve Dvorcích na Bruntálsku.

Nakažených akutními respiračními infekcemi sice na konci roku podle statistiky hygieniků ubylo, ale pokles nemocnosti mezi svátky je obvyklý. Na 100.000 obyvatel mezi svátky připadalo 2499 nemocných, o týden dřív to bylo 3131 nakažených. Nejvíc nemocných bylo mezi dětmi předškolního věku a nejhůř na tom byl okres Ostrava-město, kde onemocnělo 5043 lidí na 100.000 obyvatel. V závěru roku také výrazně přibývalo nemocných ve věkové skupině od 25 do 59 let.

zdroj: ČTK
Spustit audio