Hlavní navigace

Check Point: Česká republika se dále posouvá mezi kybernebezpečné země

3. 1. 2023
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Daevid - Fotolia.com
V listopadu se vrátit Emotet a do top 3 malwarů se opět dostal trojan Qbot.

Check Point Research, výzkumný tým společnosti Check Point Software Technologies, zveřejnil Celosvětový index dopadu hrozeb, podle kterého se v listopadu vrátil agresivní trojan Emotet, který je jedním z nejnebezpečnějších malwarů.

V červenci svoje aktivity nečekaně utlumil, ale v listopadu se vrátil ve velkém stylu a hned byl druhým nejrozšířenějším malwarem. Emotet byl původně bankovní trojan, ale vzhledem k jeho všestrannosti se postupně vyvinul v distributora dalších malwarů a je efektivně používán i v kombinaci s ransomwarem.

Běžně se podle bezpečnostních analytiků šíří prostřednictvím phishingových kampaní a k opětovnému vzestupu mohly přispět i malspamové kampaně, které byly určené k distribuci bankovního trojanu IcedID.

Slovensko bezpečnější

Výzkumný tým zároveň upozorňuje, že největšímu množství kyberútoků čelí nadále vzdělávací a výzkumné instituce. Následují vládní a vojenské subjekty a na třetím místě jsou zdravotnické organizace.

Vydán byl i žebříček zemí, které jsou nejčastěji terčem kyberútoků. Česká republika se v listopadu znovu posunula mezi méně bezpečné země a patřila jí celosvětově 30. pozice.

Naopak Slovensko se posunulo o 9 míst směrem k bezpečnějším zemím na aktuálně 68. místo. První, tedy nejnebezpečnější, příčku obsadilo už několik měsíců po sobě Mongolsko.

Hrozba jménem Qbot

Check Point dále zjistil, že poprvé od července 2021 se na třetí místo žebříčku nejčastějších malwarů dostal trojan Qbot, který krade bankovní přihlašovací údaje a sleduje stisknuté klávesy.

„Qbot je používán k finančně motivovaným útokům. Umožňuje krást finanční data, bankovní přihlašovací údaje a informace z webových prohlížečů,“ říká Tomáš Růžička, SE team leader z Check Point Software Technologies.

Jakmile Qbot infikuje systém, hackeři nainstalují backdoor, který umožňuje ransomwarové útoky a kyberzločinci mohou použít taktiku dvojitého vydírání, protože kromě zašifrovaných dat vyhrožují zveřejněním ukradených finančních informací.

V listopadu využil Qbot zero-day zranitelnost v systému Windows, která útočníkům poskytla plný přístup k infikovaným sítím,“ popisuje listopadový vývoj Růžička.

Anubis a další

Analytický tým rovněž odhalil, že škodlivým kódům nejčastěji použitým k útokům na podniková mobilní zařízení vládl bankovní trojan Anubis, následovaly malwary Hydra a AlienBot.

Check Point také analyzoval nejčastěji zneužívané zranitelnosti. Kyberzločinci se pro útoky na podnikové sítě snažili zneužívat zejména zranitelnost „Web Servers Malicious URL Directory Traversal” s dopadem na 46 % organizací.

Těsně v závěsu následovala zranitelnost „Web Server Exposed Git Repository Information Disclosure“ s dopadem na 45 % společností, Top 3 pak uzavírá zranitelnost „HTTP Headers Remote Code Execution“ s dopaden na 42 % organizací.

Situace v Česku

Check Point analyzoval i malware útočící na podnikové sítě v České republice. Zcela dominoval malware zaměřený na krádeže hesel, přihlašovacích údajů a dalších cenných informací.

Channelworld_ozveny

Na čele českého žebříčku se nadále drží zlodějský malware SnakeKeylogger, který ještě posílil a v listopadu ohrožoval 16 % organizací. Výrazně přibylo i útoků malwaru AgentTesla, který krade hesla a sleduje stisknuté klávesy. Top 3 uzavírá FormBook, který hackerům umožňuje také krást data.

Zdroj: Check Point Software Technologies

Byl pro vás článek přínosný?

Čtěte dále

IDC: Samsung opět v čele, globální trh chytrých telefonů vyrostl o 7,8 %
IDC: Samsung opět v čele, globální trh chytrých telefonů vyrostl o 7,8 %
Heureka vyhlásila vítěze ShopRoku, nejoblíbenějším e-shopem je Alza.cz
Heureka vyhlásila vítěze ShopRoku, nejoblíbenějším e-shopem je Alza.cz
Mastercard: Polovina Čechů se stala terčem kyberpodvodníků
Mastercard: Polovina Čechů se stala terčem kyberpodvodníků
AT Computers získalo kontrakt na Lenovo ISG v České republice
AT Computers získalo kontrakt na Lenovo ISG v České republice
Radim Klabal posiluje ComSource v nové pozici delivery director
Radim Klabal posiluje ComSource v nové pozici delivery director
Canalys: Jaro přichází, globální trh PC meziročně vykvetl o 3 %
Canalys: Jaro přichází, globální trh PC meziročně vykvetl o 3 %