Menu
JenProCestovatele
Polsko

Tábor smrti Osvětim – Jak jej můžete navštívit a co tam dnes uvidíte?

Petr Gorás

Petr Gorás

3. 1. 2023

Za ostnatými dráty koncentračního tábora v Osvětimi nalezlo smrt přes milion lidí, převážně Židů. Pouhých pár let po jeho osvobození se z bývalého tábora smrti stalo muzeum. Existuje názor, že Osvětim by měl alespoň jednou v životě navštívit každý Evropan, aby poznal, kam až může vést autoritářství a nesnášenlivost. Jak to tam dnes vypadá? A jak Osvětim navštívit?

Osvětim neboli Auschwitz

Osvětim (polsky Oświęcim) leží poměrně blízko českých hranic – z Ostravy se sem lze autem dopravit pohodlně do dvou hodin. Je to takové menší polské město, velikostí je dnes srovnatelné například s Přerovem nebo Českou Lípou. Pokud přijedete z větší dálky a budete chtít ve městě přespat, můžete vybírat z velkého množství zdejších hotelů a penzionů.

Když se mluví o bývalém koncentračním táboře, který zde kdysi vybudovali nacisté, samotní Poláci raději používají pojem Auschwitz, což je německý překlad města Osvětim. Ačkoli se totiž tábor nachází na polském území, Poláci s jeho založením a provozem neměli nic společného. Naopak se stávali jeho prvními vězni. Jednalo se v podstatě o cizí těleso, a proto dodnes tento tábor nese i cizí název.

Osvětim a Březinka – Muzeum tvoří dva koncentrační tábory

V Osvětimi a jejím nejbližším okolí vznikly za války celkem tři tábory, z nichž jen první dva dnes slouží jako muzeum. Stojí asi 3 km od sebe. První tábor Auschwitz I začal vznikat již v roce 1940 a to především pro vězně z řad samotných Poláků, ale například i pro sovětské zajatce. Při vstupu do něj člověk prochází pod oním velice známým nápisem Arbeit macht frei – práce osvobozuje. Původní kapacita byla 10 000 vězňů, po navýšení pak i třikrát tolik. Teprve až druhý, hrůznější a rozlehlejší tábor poblíž vesnice Březinky sloužil jako dějiště jedné z největších genocid Židů v dějinách lidstva.

O jeho založení rozhodl říšský vůdce SS Heinrich Himmler v březnu roku 1941 a nesl název Auschwitz II-Birkenau (Osvětim-Březinka). Zatímco první osvětimský tábor měl původně kapacitu 10 000 vězňů, tento druhý už dokázal věznit najednou přes 100 000 lidí, z nichž většinu tvořili Židé. Podle svého účelu je přesnější o něm mluvit jako o vyhlazovacím táboru. I do tohoto areálu vede velice známá brána, tzv. Brána smrti. Prochází jí koleje, po kterých přijížděly transporty z celé Evropy.

Nacisté se před osvobozením Osvětimi snažili zahladit stopy

Pokud se dnes budete pohybovat po bývalém vyhlazovacím táboře v Osvětimi, naleznete zde dodnes kilometry plotů a ostnatých drátů, vlakové nástupiště a desítky dochovaných vězeňských i administrativních budov. Po dějištích těch největších zrůdností už ale zbyly jen ruiny. Když už se Rudá armáda nezadržitelně blížila k Osvětimi, nacisté urychleně zničili krematoria a plynové komory, ve kterých nalezlo smrt přes milion lidí. Mnoho jiných svědectví svých zločinů už ale zakrýt nestihli – například stovky tisíc kusů oblečení a bot, 40 kg brýlí či 7 tun vlasů obětí, nebo také prázdné plechovky od smrtícího plynu Cyklon B. Mnohé z těchto mrazivých svědectví můžete v osvětimském muzeu spatřit dodnes.

Jak navštívit Osvětim

Muzeum v Osvětimi je otevřeno po celý rok, všech sedm dní v týdnu. Otevírací doba se liší podle měsíce. V zimě je otevřeno od 8:00 do 15:00, během klasické sezóny do 17:00, v letních měsících dokonce až do 19:00. Samotný vstup do areálu i většiny budov je zdarma, je však potřeba si předem zarezervovat vstupenky. Vždy se začíná od prvního osvětimského tábora Auchswitz I a pokračuje se do Březinky. Oba tábory jsou od sebe vzdáleny asi 3 km. Pokud mezi nimi nechcete jít pěšky, můžete využít speciální autobus, který mezi nimi pravidelně jezdí, případně tam přejet vlastním autem – s parkováním by neměl být problém.

Na Osvětim si vyhraďte nejmíň 3,5 hodiny

V rámci otevírací doby můžete v bývalém koncentračním a vyhlazovacím táboře Osvětim strávit libovolnou dobu. Na oficiálních stránkách muzea nicméně doporučují si vyhradit nejméně 3,5 hodiny. Tak projdete základní expozice muzea a stačíte se projít po obou oddělených táborech. Tolik mívají i ty nejkratší možné prohlídky s průvodcem. Tzv. studijní prohlídky pak zabírají 6 hodin, ty skutečně důkladné dokonce i dva dny po 4 hodinách.

Vstupné je zdarma, platí se za průvodce – k dispozici jsou i čeští průvodci

Samotné vstupenky do areálu jsou zdarma, i tak je ale třeba se předem zarezervovat. Nejsnadnější je to online přes oficiální stránky. Zde si také můžete rovnou zarezervovat i průvodcovské služby. Muzeum nabízí různě dlouhé prohlídky v mnoha různých jazycích, a to včetně češtiny a slovenštiny. Vždy se jedná o muzeem autorizované průvodce. Podle ceníku aktualizovaného v roce 2022 stojí základní prohlídka v cizím jazyce 85 PLN (cca 440 Kč), delší šestihodinová studijní prohlídka pak 125 PLN (cca 650 Kč). Pokud však přijedete v rámci větší skupiny (max 30 lidí), pak vás vstupné vyjde výrazně laciněji v závislosti na velikosti skupiny.

Pokud však přijíždíte sami nebo s rodinou a chcete oba tábory prozkoumávat na vlastní pěst, možností je také tištěná brožurka. Ta obsahuje orientační mapu, trasu prohlídky a stručné popisy k významným místům. Vydávají se opět v mnoha jazycích, včetně češtiny.

Osvětim – krátký dokument s dobovými záběry

Zaplatit si také můžete krátký čtvrthodinový dokument, ať už na začátku prohlídky, nebo klidně před odjezdem. V tomto dokumentu jsou použity dobové záběry vzniklé bezprostředně po osvobození Osvětimi Rudou armádou.

Na co si dát pozor před návštěvou muzea v Osvětimi

V muzeu jsou omezena příruční zavazadla jako jsou batohy či kabelky – povoleny jsou jen ty do velikosti 30 x 20 x 10 cm. Musíte si je buď nechat v autě či autobuse, případně zanechat za poplatek v úschovně.

Dětem se doporučuje vstup až od 13 let. Kočárky nejsou vůbec povoleny.

Vzhledem ke snaze zachovat autentickou podobu tohoto místa není bohužel značná část interiérů bezbariérová.

Fotografovat (bez blesku) lze volně a zdarma. U několika citlivějších a pietnějších míst však existuje výjimka, například u skladiště lidských vlasů. Místa jsou označena cedulí.

 

Zdroje: auschwitz.org, osvetim.info, holocaust.cz, wikipedia.org, zoom.iprima.cz

Ohodnoťte tento článek:
4,9
Právě čtete

Tábor smrti Osvětim – Jak jej můžete navštívit a co tam dnes uvidíte?