Komedie S tebou mě baví svět málem nevznikla. V minulém režimu byla nežádoucí, Poledňáková kvůli ní hodně trpěla!

Legendární komedie S tebou mě baví svět si získala srdce několika milionů diváků. Příběh tří tatínků, kteří dostali na starost všechny své potomky, dokáže každého z nás bavit neustále dokola, a nikdy se nestane okoukaným. Věděli jste však, že natáčení této komedie za minulého režimu provázela spoustu nepříjemností?

Marie Poledňáková svůj nejslavnější titul vytvořila v roce 1982. Jenže tehdejší komunistický režim dělal vše pro to, aby režisérku od natočení tohoto filmu odradil a aby film v kinech propadl. ,,Trpěla jsem dost,“ přiznala po sametové revoluci Poledňáková, jak píše web iDnes.

Scénář totiž napsala v době, kdy její komedie s dětskou hvězdou Tomášem Holým získávaly jedno zahraniční ocenění za druhým. ,,Výsledkem bylo, že na můj další film nebyly peníze. V televizi mi řekli, že když budu chtít, tak to zvládnu i na méně kvalitním materiálu, tak jsem práskla dveřmi a šla na Barrandov.“

Poledňáková začala natáčet pozdě a v turisty přeplněných Krkonoších nemohla najít ubytování pro svůj štáb. Zachránilo ji stanné právo v Polsku, kvůli kterému byly zrušeny zájezdy do České republiky. Filmaři tak mohli obsadit celý hotel Morava v blízkosti filmové chaty. Když překročili plánovaný rozpočet 3,9 milionů korun československých o několik set tisíc, dostala Marie pokutu.

Po promítání hotového filmu, na které přijeli soudruzi z ÚV KSČ, nastalo hrobové ticho. Po chvíli však vypukla velká hádka. ,,Tehdejší ředitel to ukončil slovy, že jsou Vánoce a necháme to být. Když šel film v lednu do kin, začaly se ozývat hrozné kritiky, že jsem zobrazila luxusní prostředí a proč tam nejsou dělníci. Chtěli diváky odradit, ale stal se pravý opak. Po dvou měsících přišel příkaz z Ústředního výboru Komunistické strany Československa, aby se o filmu nepsalo,“ vzpomíná Marie v rozhovoru pro ČRo Dvojka.

Nakonec se komedie S tebou mě baví svět stala nadčasovou a kultovní pro celou rodinu. Podle Poleňákové také proto, že byla vytržena z kontextu doby. ,,Bojovala jsem za to, aby se v mých filmech neobjevovala politická témata, což je dnes dobré,“ řekla před svou smrtí spokojená režisérka.

Zdroje: iDnes, ČRo Dvojka