Partnerky českých premiérů: Co prozradila opulentní večeře? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Partnerky českých premiérů: Co prozradila opulentní večeře?

Večeře století: Premiéři Česka u jednoho stolu (2.1.2022)
Večeře století: Premiéři Česka u jednoho stolu (2.1.2022) (Úřad vlády ČR)

Česko má za sebou unikátní večeři všech premiérů od roku 1993. A podle hostitele Petra Fialy (58, ODS), který je současným předsedou vlády, se večer nesel v přátelské atmosféře. I když se u stolu sešli političtí rivalové. Kdo všechno dorazil a jaké ženy je do Kramářovy vily doprovodily?

Václav a Livia Klausovi

Do vily dorazili v pondělí večer její první čeští »nájemníci«, a to exprezident Václav Klaus (81) a jeho bývalá první dáma Livia (79). Po rozdělení Československa v roce 1993 totiž oni byli českým premiérským párem. Spolu jsou Klausovi už 55 let a mají dvě děti – Václava mladšího (53) a Jana (48).

Miloš a Ivana Zemanovi

Po rodině Klausových dorazil i současný prezident Miloš Zeman (78) s manželkou Ivanou (57). Ti vlastnili klíč od rezidence v letech 1998 až 2002. Zemanovi jsou spolu právě 30 let a mají dceru Kateřinu (29). A oni byli zcela první pár, který ve vile bydlel. Po něm už se do vily přestěhoval jenom jeho nástupce Vladimír Špidla (71). I ten na večeři dorazil, ale manželku Viktorii (71) nechal doma.

Fiala o večeři století: Proč se rozhodl pozvat všechny české premiéry?

Video se připravuje ...

Jiří Paroubek a Gabriela Kalábková

Exšéf ČSSD Jiří Paroubek (70), který premiérskou funkci zastával v letech 2005 a 2006, dorazil na akci s novou partnerkou, exposlankyní Gabrielou Kalábkovou (46). Když byl ale Paroubek šéfem vlády a vlastnil klíče od »Kramářky«, byla jeho ženou Zuzana Paroubková. S ní se ale v roce 2007 rozvedl, jelikož si našel tlumočnici Petru (49). Tu si v tom samém roce vzal. Manželství jim vydrželo 14 let. Paroubek má z obou manželství syna Jiřího (37) a dceru Margaritu (13).

Mirek Topolánek a Lucie Talmanová

Sedmým ministerským předsedou se stal Mirek Topolánek (66), který ve vile vládl v letech 2006 až 2009. Ani Topolánek se svou tehdejší manželkou Pavlou (67) ve vile nebydlel. Přijímal v ní jenom státní návštěvy. Rok po odchodu z funkce se Topolánek rozvedl a vzal si stranickou kolegyni z ODS Lucie Talmanovou (55), která mu poroadila syna Nicolase (15). Talmanová ho také doprovodila na slavnostní večeři.

Jan a Dana Fischerovi

Historicky druhým úřednickým premiérem v Česku se stal Jan Fischer (72). Ten do funkce nastoupil poté, co Sněmovna v roce 2009 vyslovila Topolánkově kabinetu nedůvěru. Fischer zastával post předsedy vlády 15 měsíců. Do barokní rezidence se ale se svou ženou Danou (74) nepřestěhoval. S tou letos oslaví 35 let od svatby. Fischer má dva syny a jednu dceru.

Petr a Jana Nečasovi

Po Fischerových vlastnil klíč od domu Petr Nečas (58), který ve funkci byl v letech 2010 až 2013, a jeho tehdejší ženou byla Radka (57). S tou se ale v roce 2013 rozvedl a vzal si Janu Nečasovou (58, dříve Nagyovou), která mu během působení na Úřadu vlády dělala šéfku kabinetu. Ta ho také na večeři doprovodila. Oba spolu často chodí i k soudu. Jana Nečasová je totiž podezřelá, že zneužívala Vojenské zpravodajství, když nechávala sledovat exmanželku Radku.

Jiří Rusnok a Viola Chabrová

Třetím úřednickým ministerským předsedou se stal v roce 2013 Jiří Rusnok (62), který funkci zastával od června 2013 do ledna 2014. Rusnok ani jeho tehdejší žena Iveta ve vile nebydleli. S Ivetou se Rusnok podle zjištění Aha! rozvedl po odchodu z funkce premiéra. Politik ale má novou partnerku Violu Chabrovou.

Andrej a Monika Babišovi

Od roku 2017 až do roku 2021 byl dvanáctým premiérem země Andrej Babiš (68). Ten ve vile, jako jeho předchůdci, nebydlel. Přijímal v ní pouze se svou ženou Monikou (48) zahraniční návštěvy. S ní už je léta, manželský pár ale tvoří teprve od roku 2017. Spolu vychovávají syna Frederika (18) a dceru Vivien (22). Z prvního manželství má Babiš také dvě děti.

Novoroční setkání premiéra a prezidenta

Video se připravuje ...

Petr a Jana Fialovi

Posledním »nájemníkem« rezidence a tudíž třináctým premiérem Česka je Petr Fiala. Ten tuto celou večeři zorganizoval a všechny své předchůdce pozval. Hostitelem nebyl ale jenom on, ale i jeho žena Jana (50). S tou je v manželství od roku 1992 a mají tři děti.

Trojice nepřítomných

U stolu a na společné fotografii je vidět jenom devět bývalých premiérů a jeden současný. Česko jich ale od roku 1993 mělo třináct. Kdo nedorazil? Omluvil se první úřednický předseda vlády Josef Tošovský (72) a také Bohuslav Sobotka (51, za ČSSD). Stanislav Gross (†45) před sedmi lety podlehl zákeřné nemoci.

Petr Lukeš z Asociace vizážistů: Šaty jako pro nevěstu

Premiérský pár měl v pondělí nabitý den. Konal se totiž tradiční novoroční oběd s prezidentem a první dámou v Lánech. Pak je čekala supervečeře předsedů vlád a den nakonec zakončili na koncertu v Rudolfinu. Jana Fialová se proto třikrát za 24 hodin převlékla.

  • Bílé šaty v v Lánech
    „První dojem je, že paní Fialová vypadá v bílých šatech spíše jako nevěsta, což není signál, který by ty šaty měly vysílat. Zvolil bych proto buď jinou barvu a nechal zdobnost, anebo zůstal u sice hodně světlých, za to ale střídmých. Jsou zbytečně dekorativní.“
  • Červená v Kramářově vile
    „Nejlepší jsou červené šaty na setkání premiérů. Tam nemám co vytknout. Jsou to vhodně zvolené a hezké šaty. Za barvu ji musím pochválit. Je sice poměrně výrazná oproti ostatním, to si ale jako manželka premiéra na takovou akci může dovolit.“
  • Róba na koncert
    „Červené šaty do Rudolfina jsou sice velké a večerní, navíc formálně správně, nedá se ale říct, že by nadchly. Osobně bych vypustil samet i tu barvu. Je to malinko šlápnutí vedle. Zvolil bych na takovou příležitost šaty, ve kterých by paní Fialová vypadala víc za hvězdu.“


Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.