Hlavní obsah

První domácí ztráta Arsenalu se neobešla bez kontroverzí. Upřeli nám dvě jasné penalty, zlobí se trenér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmkrát a dost. Fotbalisté Arsenalu v sedmi domácích utkáních Premier League po sobě brali plný počet bodů, houževnatě bránící Newcastle ale lídrovi anglické nejvyšší soutěže nedovolil vstřelit branku a oba celky se tak rozešly se smírným skóre 0:0. Londýnský celek se v průběhu utkání dvakrát dožadoval odpískání pokutového kopu, jeho prosby ale nebyly vyslyšeny ani jednou, což pořádně rozčílilo trenéra Mikela Artetu. „Je to naprosto skandální, měli jsme kopat dvě penalty,“ bědoval 40letý kouč.

Foto: Paul Childs, Reuters

Kouč Arsenalu Mikel Arteta při utkání s Newcastlem.

Článek

Jeho svěřenci přitom na hřišti opticky dominovali, dvě třetiny času drželi míč a vypálili hned sedmnáctkrát. Ani jedna ze značného množství střel si ale cestu do sítě nenašla.

„Na hráče jsem neuvěřitelně pyšný. Po celý zápas jsme kontrolovali hru, jen nám chyběla jiskra v útočné třetině," chválil Arteta. Nejblíže vstřelení branky měl z řad hráčů Arsenalu Eddie Nketiah, jehož zakončení levačkou ale reflexivně vykopl brankář Newcastlu Nick Pope.

Neefektivita ve finální fázi nakonec vedla k bezgólové remíze, hráči Arsenalu se ale kvůli dvěma kontroverzním momentům v pokutovém území cítili okradeni o možnost zahrávání pokutového kopu. Ten první měl dle jejich názoru přijít půl hodiny před koncem, kdy v hloučku hráčů zezadu zatáhl za dres nabíhajícího Gabriela hostující Dan Burn. Obzvláště tohle rozhodnutí fanoušky Arsenalu pořádně rozezlelo, jelikož krátce před poločasovým hvizdem byl právě za držení za dres žlutou kartou potrestán kapitán domácích Martin Ødegaard.

V samém závěru duelu pak reklamovali Gunners hru rukou Jacoba Murphyho po centru Granita Xhaky, píšťalka sudího ale zůstala němá i napodruhé.

„Balon sice ruku trefil, ta ale rozhodně nebyla v nepřirozené pozici," bránil arbitra bývalý anglický obránce Matthew Upson ve studiu BBC.

Foto: Ian Walton, ČTK/AP

Sudí Andy Madley diskutuje s hráči Arsenalu a Newcastlu.

S výsledkem byli o mnoho spokojenější hosté z Newcastlu. Ti i díky němu pokračují v obdivuhodné jízdě, v lize udrželi již čtvrté čisté konto po sobě a zůstávají na třetí příčce, která by jim na konci sezóny zajistila málokým očekávanou účast v základní skupině Ligy mistrů.

„Byli jsme odolní a bránili skvěle jako tým na celé ploše hřiště. S míčem jsme nebyli tak nebezpeční, je ale nutné si přiznat, že jsme čelili opravdu top týmu," uznal trenér Newcastlu Eddie Howe.

Reklama