U sportovní haly v Českých Budějovicích začala stavba nového třípatrového parkovacího domu

4. leden 2023 11:55

Až dvojnásobně se letos u sportovní haly Na Dlouhé louce v Českých Budějovicích zvýší kapacita pro stání aut. Umožní to nový parkovací dům, který začala stavět zhotovitelská firma. Kvůli stavebním pracím bude ale celých 12 měsíců uzavřená dosavadní venkovní plocha. Město proto muselo najít náhradní řešení.

„Budova by měla být třípatrová, prefabrikovaná a měla by obsahovat jeden unikátní prvek – možnost parkování na rampách. To znamená, že prostřední loď bude jedna velká rampa s mírným sklonem, na které bude možné parkovat příčně, což je v této republice jedinečný design,“ popisuje ředitel českobudějovického závodu stavební firmy Hochtief Michal Takáč.

Na místě už začaly přípravné práce. „Bude se začínat frézováním asfaltových komunikací, následně zabudováním základů a výstavbou samotného parkovacího domu,“ potvrzuje Michal Takáč.

Plocha ještě donedávna sloužila jako záchytné parkoviště pro velkou část řidičů, kteří míří každý den za prací do Českých Budějovic. „Projekt počítá s 495 parkovacími místy, což je přibližně dvojnásobek aktuální kapacity, navíc samozřejmě v úplně jiné kvalitě a komfortu pro uživatele,“ připomíná Michal Takáč.

Čtěte také

Jako náhradu za zrušenou venkovní parkovací plochu u sportovní haly radnice vybrala prostor naproti výstavišti, kde město vlastní pozemky. Podle náměstka primátorky Lubomíra Bureše tam lidé po dobu stavby parkovacího domu můžou svá auta nechávat zdarma. „Je to plocha, která má přímou návaznost na městskou hromadnou dopravu a je i v docházkové vzdálenosti centra, takže si myslím, že to je vhodné,“ komentuje.

Stání by se brzy mělo rozšířit i do lokality směrem k benzinové pumpě. Tuto plochu mohly doposud využívat pouze kamiony. Pro změnu režimu jsou nutná dopravně inženýrská opatření. „Zpracovává se projekt a až počasí dovolí, bude provedeno vodorovné dopravní značení, lidově řečeno, namalujeme pruhy na vozovku,“ dodává Lubomír Bureš.

Výstavba nového parkovacího domu u sportovní haly v Českých Budějovicích vyjde zhruba na 150 milionů korun. Kromě stání pro auta nabídne také celkem 75 míst pro jízdní kola.

Spustit audio

Související