Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dětí s domácí výukou výrazně přibývá. Může za to pandemie i nespokojenost rodičů se školou

Děti, které se vzdělávají doma, musejí absolvovat přezkoušení. Ilustrační foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Děti, které se vzdělávají doma, musejí absolvovat přezkoušení. Ilustrační foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Za poslední tři roky se téměř zdvojnásobil počet dětí, které se vzdělávají doma. Upozornila na to výroční zpráva České školní inspekce. Důvodem tohoto trendu je mimo jiné nespokojenost s úrovní výuky na školách, ale také zdravotní problémy či nemožnost přizpůsobit program dítěte běžné docházce.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Zatímco ve školním roce 2018/2019 se doma učilo 3232 žáků, o tři roky později, v roce 2021/2022, jich bylo už 5812. „K častějšímu využívání této formy vzdělávání došlo v reakci na distanční vzdělávání v důsledku pandemie covidu-19,“ konstatuje zpráva České školní inspekce (ČŠI).

Podle ústředního školního inspektora Tomáše Zatloukala je nejvyšší podíl takto vzdělávaných dětí ve 2. ročníku základních škol.

„Dvacet čtyři procent zákonných zástupců z těch, kteří vyplnili dotazník ČŠI, uvedlo problémy s výukou související s pandemií jako jeden z důvodů, proč vstoupili do individuálního vzdělávání,“ sdělil Zatloukal Deníku N.

Podle něj ale nebyla pandemie hlavním důvodem. „Rodiče na prvním místě uvádějí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Školství

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější