Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
4. ledna 2023 14:19
Čas čtení 1:34
Vojtěch Vanda

Herci z filmu Romeo a Julie z roku 1968 žalují Paramount za nahou scénu, ve které byli nezletilí

FILMY A SERIÁLY FILM SEXUÁLNÍ OBTĚŽOVÁNÍ SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA)
Uložit Uložené

Herci Olivia Hussey and Leonard Whiting žalují Paramount Pictures kvůli nahé scéně z filmu Romeo a Julie z roku 1968, kde museli oba ve svých 15, respektive 16 letech pózovat v postelové scéně nazí.

Herci Olivia Hussey a Leonard Whiting, obsazení v hlavních rolích slavného filmu Romeo a Julie z roku 1968 režiséra Franca Zeffirelliho, žalují Paramount za zneužívání dětí. Informují o tom Variety a BBC. Dnes chtějí herci po sedmdesátce spravedlnost za to, že museli ve svých 15 a 16 letech pózovat nazí v postelové scéně, přestože jim bylo slíbeno, že tomu tak nebude.

Doporučeno
Herec ze seriálu Squid Game byl obviněn ze sexuálního zneužití Herec ze seriálu Squid Game byl obviněn ze sexuálního zneužití 26. listopadu 2022 16:44

Samotná scéna vyvolala kontroverze u čtyřikrát nominovaného filmu na Oscara již v době vydání. Až nyní se ale postelová scéna, v níž je vyobrazena svatební noc milenců, řeší. Žaloba tvrdí, že zesnulý Zeffirelli, který zemřel v roce 2019, ujistil oba herce, že ve filmu nebude žádná nahota a že budou mít na sobě tělové spodní prádlo. Nakonec se ale rozhodl, že scéna nahá bude, jelikož by to prý jinak „škodilo záběru“.

Hussey bylo tehdy 15 let, Whiting byl jen o rok starší. Oba režisérovi uvěřili i to, že ve filmu nebude vidět nic, co by viděno být nemělo. Přesto je zde vidět hereččino poprsí a hercův zadek. 

„To, co jim bylo řečeno a co se dělo, byly dvě různé věci. Věřili Francovi. Franco byl jejich přítel a upřímně řečeno, co měli v 16 letech za jinou možnost než mu věřit? Tehdy neexistovalo žádné #MeToo,“ řekl Tony Marinozzi, který je obchodním manažerem obou herců.

Romeo a Julie 1968
Zdroj: Paramount Pictures

Situace se údajně velmi negativně podepsala na jejich zdraví i kariérách. Oba emocionálně a duševně strádali, a navíc měli přes své průlomové výkony jen velmi omezenou hereckou kariéru. Za to budou požadovat náhradu škody ve výši přesahující 500 milionů dolarů (11,3 miliardy korun). Paramount situaci nekomentoval.

Jestli budou mít nárok na odškodnění, není jisté, nicméně žaloba se částečně opírá o kalifornský zákon, který dočasně pozastavil promlčecí lhůtu možných deliktů sexuálního zneužívání dětí. Před 31. prosincem, kdy byla uzávěrka těchto případů, zažily tamní soudy velký příval případů zejména v souvislosti s americkými organizacemi skautů a americkou katolickou církví. 

#MeToo

Kauza #MeToo z roku 2017 ovlivnila světový náhled na americký filmový průmysl. Z „veřejného tajemství“ mezi herci, které neobsahovalo nic jiného než sexuální zneužívání hereček v Hollywoodu, se stala veřejná záležitost společnosti, jež se rozhodla jednat. Stačil tweet herečky Alyssy Milano, na nějž navázaly miliony žen, které se dělily o nepříjemné zážitky nejen z filmového průmyslu.

Doporučeno
Ovládla Coachellu i srdce jednoho z nejžádanějších herců současnosti. Kde se vzala Sabrina Carpenter? Ovládla Coachellu i srdce jednoho z nejžádanějších herců současnosti. Kde se vzala Sabrina Carpenter? 29. dubna 2024 10:30

Dva nejznámější příběhy se týkají jednoho z nejmocnějších hollywoodských producentů Harveyho Weinsteina a Kevina Spaceyho. Jak tyto kauzy pokračují, jsme shrnuli v říjnu v článku zde.

Domů
Sdílet
Diskuse