Nové oddělení nemocnice v Ostrově projektovali i jeho pracovníci

  14:24
Moderní oddělení dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče (DIOP) otevřeli ve středu v Nemocnici Ostrov. Rekonstrukce prostor vyšla téměř na 50 milionů korun. Oddělení nyní nabízí 20 lůžek včetně špičkové techniky. Na nové podobě úseku se velkou měrou podíleli přímo jeho pracovníci.

„Vedení nemocnice chtělo, abychom si oddělení takříkajíc nakreslili. To jsme udělali a pak se s projektantem řešilo, co je možné a co ne,“ potvrdila vrchní sestra Blanka Kohoutová.

Podle ní se podařilo prosadit většinu požadavků. Vedle přístrojového vybavení se hodně pracovalo se zázemím pro sestry a další personál oddělení.

„V původních prostorách jsme toho moc neměli. Teď máme k dispozici velkou sesternu i denní místnost. A také lednice, které centrálně měří teplotu skladovaných léků. To nám ušetří hodně práce,“ doplnila Kohoutová.

Nemocnice Ostrov patří k největším poskytovatelům následné péče v České republice. I proto majitel, společnost Penta Hospitals, investuje do zlepšování kvality miliony. „Pro letošní rok počítáme s rekonstrukcí oddělení následné intenzivní péče za 60 milionů korun,“ přiblížila plány Barbora Vaculíková, generální ředitelka skupiny Penta Hospitals.

Oddělení následné intenzivní péče vzniklo v Ostrově v roce 2008. Vedení nemocnice se za dobu jeho existence soustředilo na modernizaci technického vybavení. Nyní podle Vaculíkové přišel čas i na rekonstrukci po stavební stránce. „Obměna přístrojů je ale součástí i tohoto projektu,“ doplnila generální ředitelka.

Padesátimilionovou rekonstrukci DIOP hradila společnost z vlastních prostředků. „Máme ale v plánu přihlásit se i do dotačních titulů,“ dodala Vaculíková.

Zaměří se i na psychiatrickou péči

Na oddělení dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče přicházejí podle jeho primáře ARO Michala Palivody pacienti v okamžiku, kteří už zvládli akutní problémy. „Tedy například polytraumata, infarkt, cévní mozkovou příhodu či řadu systémových nemocí. Naši pacienti už nepotřebují trvalé připojení k dýchacím přístrojům, ale mají stále zavedenou tracheostomii,“ upřesnil primář Palivoda.

Jak už název oddělení napovídá, pacienti jsou na něm hospitalizovaní delší dobu. „190 dní a pobyt se pak prodlužuje podle rozhodnutí revizních lékařů zdravotních pojišťoven. Někdy to bývá i několik let,“ doplnil Palivoda.

V nejbližších letech se chystají v Ostrově zaměřit i na ambulantní psychiatrickou péči. Právě ta je pro Karlovarský kraj klíčová.

Nemocnice je totiž jediným lůžkovým zařízením svého druhu v regionu a novou investicí tak částečně pomůže zkvalitnění života pacientů s psychiatrickou diagnózou, kterým umožní prodloužit pobyt v domácím prostředí a oddálit případnou dlouhodobou hospitalizaci.

Vedle psychiatrie pak firma plánuje také ještě letos investovat zhruba 15 milionů korun do rozšíření kapacity ostrovského Alzheimer Home o dalších dvacet lůžek. To tak nabídne více než šedesát míst pro pacienty s demencí.