Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Loni se v Budějcích narodilo přes dva tisíce dětí. Nejčastější jména jsou Jan nebo Anna

V loňském roce se v Českých Budějovicích narodilo přes dva tisíce dětí. Nejčastěji je rodiče pojmenovávali Jan, Tomáš nebo Anna a Ema. Město se v letošním roce zapojilo do dotačního programu Jihočeského kraje, díky kterému dostanou rodiče za každé novorozeně příspěvek dva tisíce korun.

Podle dat, které novinářům zaslala tisková mluvčí českobudějovické radnice Jitka Welzlová, přišlo v krajském městě na svět 2236 dětí. „Z toho bylo 41 párů dvojčat, 176 dětí má rodiče cizince a 1060 dětí je narozeno mimo manželství," dodala ke statistikám Welzlová.

Mezi nejčastější tradiční jména patřil například Jan, Tomáš a Vojtěch. U děvčat to byla Anna, Tereza a Ema. „V oblibě začínají být ale také jména Eliáš, Teodor, Meda nebo Stela,“ dodala mluvčí.

Příspěvek pro novorozeňata

Budějcká radnice se v letošním roce rozhodla zapojit do dotačního programu Jihočeského kraje, který má podpořit narozené děti. Rodiče miminek, která přijdou na svět od 1. ledna 2023 do 31. prosince 2024, a budou mít trvalý pobyt na území města, dostanou finanční příspěvek 2000 korun. Stejnou částku pak dostanou také od kraje. 

„Prioritní je pomoc rodinám s malými dětmi,“ vysvětlila primátorka Dagmar Škodová Parmová (ODS). Podmínkou pro získání peněz je podle ní účast alespoň jednoho z rodičů na oficiálním vítání občánků na radnici.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky statistika, děti, české budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Loni se v Budějcích narodilo přes dva tisíce dětí. Nejčastější jména jsou Jan nebo Anna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.