Fin, Albánec, Srb a teď i účastník MS v Kataru. Sparta lovila posily na přelomu roku v zahraničí

Hned tři zimní posily přivítala fotbalová Sparta koncem kalendářního roku 2022 a ve všech případech se jedná o zahraniční fotbalisty. Až tedy koncem ledna sparťané nastoupí ke svému prvnímu jarnímu zápasu, ve svém kádru jejich fanoušci naleznou Fina Kaana Kairinena, Albánce Qazima Laciho a Srba Dimitrije Kamenoviče. A s příchodem nového roku 2023 pak na Letnou zamířila zřejmě nejzajímavější ze zahraničních posil, Australan Awer Mabil, jenž se zúčastnil nedávného světového šampionátu v Kataru.

A všichni zmiňovaní nováčci v kádru Sparty jsou reprezentanti svých zemí, v případě Srba Kamenoviče se pak jedná o mládežnického reprezentanta. Co se týče čtyřiadvacetiletého Fina Kairinena, tak ten pak kromě dresu reprezentace, za kterou nastoupil zatím sedmkrát, nosil dresy Lilleströmu, Interu Turku, HJK Helsinky nebo Midtjyllandu. 

V minulé sezóně pak za zmiňovaný norský Lilleström, se kterým na evropské scéně dokráčel do 3. předkola Evropské konferenční ligy, ve 22 zápasech vstřelil jednu branku. 

„Získáváme reprezentanta, který nám zvýší kvalitu a konkurenci ve středové řadě. Dobře se zapojuje do kombinace a rozehrávky, je poctivý směrem do defenzivy. Kvalitně zahrává standardní situace a správně reaguje po ztrátě a zisku míče,“ uvedl k jeho osobě sparťanský sportovní ředitel Tomáš Rosický.

Fina následoval do pražského klubu další zahraniční fotbalista, tentokrát dvaadvacetiletý srbský obránce Dimitrij Kamenovič, jenž byl naposledy součástí kádru Lazia Řím, a právě s tímto slavným římským klubem jsou Pražané domluveni na tom, že po případném odkupu budou moct s Kamenovičem spolupracovat dlouhodoběji. „Fyzické dispozice, variace přihrávek, důraz a síla ve vzduchu. To jsou atributy, které Dimitrije zdobí a díky kterým rozšiřuje naše obranné řady. Je stále mladý, a má tak velký potenciál se zlepšovat a rozvíjet," nechal se k tomuto hráči slyšet Rosický.

Připomeňme, že Kamenovič před působením v Římě působil v srbském týmu Čukarički, za který odehrál 50 duelů a za který vstřelil dvě branky.

Tím výčet zahraničních posil na Letné rozhodně nekončí. Z další velké evropské ligové soutěže, tentokrát nejvyšší francouzské ligy, totiž přišel albánský reprezentant Qazim Laci hrající naposledy za francouzské Ajaccio. Šestadvacetiletý záložník se dohodl na víceleté smlouvě. "Příchodem Qazima získáváme středního záložníka, který svou odlišnou typologií výborně doplní naši stávající středovou řadu a trenérovi dá širokou škálu možností v ose mužstva. Je zvyklý na fyzicky náročné zápasy ze dvou nejvyšších francouzských soutěží. Je technicky vybavený, dokáže měnit tempo hry, zrychlovat ji a i z hloubky pole se dostat do soupeřova vápna. Dobře dostupuje a má vítěznou mentalitu," popisuje Rosický dovednosti této posiy.

Qazim Laci se krátce po narození přestěhoval s rodiči do Řecka, tam byl odchovancem Olympiakosu Pireus, v jeho A-týmu se ale představil jen v jednom pohárovém zápase. Hostoval však v APOELU Nikósie a řeckém Levadiakosu, v Ajacciu pak hrál od sezóny 2017/18 a i díky jeho službám se tento tým dostal mezi francouzskou elitu. Pokud jde však o jeho působení ve druhé francouzské lize, tak tam za 137 duelů nastřílel deset gólů.

Na Letnou zamířil i účastník MS v Kataru: Australan Awer Mabil

Rozhodně nejzajímavější posilou je ta nejčerstvější. Ve středu klub totiž oznámil příchod sedmadvacetiletého australského záložníka Awera Mabila. Sparta se na jeho příchodu dohodla se španělským účastníkem La Ligy Cádízem, kde byl od léta. „Awer je ofenzivní křídlo, pracovitý hráč, který umí přejít přes protihráče v souboji jeden na jednoho. Má zkušenosti z mezinárodních zápasů, které odehrál jak v dresu národního týmu Austrálie, tak v UEFA soutěžích. Je to týmový hráč s vítěznou mentalitou. Výhodou je, že ho trenér dobře zná ze společného působení v Midtjyllandu," okomentoval novou posilu Rosický pro sparťanský web.

Pro ten svá první slova po podpisu věnoval i samotný Mabil. "Chci bojovat o tituly. Takže hlavní motivací, proč jsem sem přišel, je vyhrávat, bojovat o titul a také hrát znovu evropské poháry. Hrál jsem Ligu mistrů se svým bývalým týmem v Dánsku. Byl to skvělý pocit a hrozně bych to chtěl prožít znovu. A to je pro mě cíl tady," uvedl konkrétně.

Keňský rodák Awer  Mabil hrál v Austrálii za Campbelltown City a Adelaide United, ve dvaceti letech se pak přestěhoval do dánského Midtjyllandu, se kterým dokázal triumfovat jak v Dánském poháru, tak v dánské lize. Za dánský celek si zahrál patnáct zápasů v Lize mistrů, v jednom z  kvalifikačních play-off proti Slavii dokonce zaznamenal asistenci.

Související

AC Sparta Praha, stadion na Letné

Aby si Sparta začala hledat nového trenéra. Podle médií se měl Priske dohodnout s Feyenoordem

Vypadalo to pro mistrovskou fotbalovou Spartu na klidné léto, během něhož bude posilovat kádr tak, aby se dokázala připravit na očekávané boje o účast v Lize mistrů. Jenže nyní to vypadá, že bude muset řešit nejožehavější otázku v tuzemském fotbale. Kdo ji vlastně bude trénovat? Jak nizozemská, tak i dánská média mají už totiž za hotovou věc, že se dánský stratég Brian Priske dohodnul s Feyenoordem Rotterdam, přičemž smlouvu s tímto klubem by mohl podepsat už během příštího týdne. Zbývá se už jen prý domluvit na výši odstupného se Spartou.
AC Sparta Praha, stadion na Letné

Bude muset mistrovská Sparta hledat trenéra? O Priskeho služby projevil zájem Feyenoord Rotterdam

Přestože loni v říjnu prodloužil kouč fotbalové Sparty Brian Priske smlouvu až do roku 2026, i tak se v těchto dnech mluví o jeho možném konci na Letné. Navzdory tomu, že dánský stratég došel se Spartou dvakrát k titulu a letos navíc získal i pohár. Jak totiž uvádí magazín Voetbal International nebo nizozemská verze televizní stanice ESPN, o služby Briana Priskeho se značně zajímá Feyenoord Rotterdam, jenž je nyní bez trenéra poté, co Arne Slot odešel do Liverpoolu jako náhrada za Jürgena Kloppa.

Více souvisejících

AC Sparta Praha Tomáš Rosický

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Donald Trump

V určitém bodě nastane bod zlomu, varuje Trump

Bývalý americký prezident Donald Trump uvedl, že by přijal domácí vězení nebo pobyt ve vězení. Prohlásil to poté, co jej soudní porota v New Yorku uznala vinným v kauze uplácení a falšování obchodních záznamů. Tvrdí však, že takový trest by veřejnost jen těžko přijala, informovala agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Co bude po konci války v Gaze? Izrael má jasný plán

Izrael nesouhlasí s tím, aby hnutí Hamás nadále vládlo v Pásmu Gazy, a to ani během procesu ukončování tamní války. Toto stanovisko vyjádřil v neděli izraelský ministr obrany Joav Galant, který uvedl, že Izrael zkoumá alternativy vůči vládě této islamistické organizace, uvedla agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Záchranné složky zasahují v Liberci po úderu blesku do stromu. (2.6.2024) Prohlédněte si galerii

Drama v Liberci: Nové informace o pacientech, které v Liberci zasáhl blesk

V nemocniční péče se po nedělním úderu blesku během bouřky v zámeckém parku v libereckých Vratislavicích nakonec ocitlo 22 lidí. Na místě včera zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Policie po ukončení zásahu uvedla, že zdravotníci pečují ve třech nemocnicích o 18 pacientů.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

Severní Korea (KLDR)

Severní Korea přestane s posíláním balónů s odpadky. Jih ale varovala

KLDR v neděli oznámila, že dočasně přestane s posíláním balónů s odpadky přes hranici do Jižní Koreji. Komunistická diktatura nicméně varovala souseda, že se k této praxi vrátí, pokud Soul bude na její území posílat další aktivistické letáky namířené proti severokorejskému režimu.

včera

Bojové vozidlo pěchoty M2A4E1 Bradley.

VIDEO: Dvě ruská obrněná vozidla zničena americkým Bradleym

Bojové vozidlo pěchoty Bradley, darované Spojenými státy ukrajinské armádě, mělo zničit dva ruské obrněné transportéry na východní Ukrajině. Ukazují to nové záběry, které se objevily po oznámení Kyjeva o intenzivních bojích na východní frontě.

včera

včera

Donald Trump

Trump je ochoten jít do vězení, ale varoval před reakcí Američanů

Americký exprezident Donald Trump v neděli na Fox News uvedl, že by přijal případný trest, ať už by šlo o domácí či opravdové vězení. Podle republikánského politika by to ale nejspíš nepochopila veřejnost. Trump bez bližších detailů prohlásil, že by mohlo jít o zlomový okamžik. 

včera

včera

Olaf Scholz

NATO je připraveno se bránit proti Rusku, zopakoval Scholz

Cílem posílení východního křídla NATO je ukázat Rusku, že aliance bude v případě potřeby připravená bránit každý centimetr svého území, řekl německý kancléř Olaf Scholz podle Reuters v neděli v rámci projevu na Východoněmeckém ekonomickém fóru.

Aktualizováno včera

V Liberci udeřil blesk do zámeckého parku. Zraněných je 18 lidí

Zraněné si vyžádal v neděli odpoledne úder blesku během bouřky v zámeckém parku v libereckých Vratislavicích. Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Zdravotníci pečují ve třech nemocnicích o 18 pacientů, uvedla policie po ukončení zásahu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy