Samík Ollie Roučkové chytil druhý dech. Ondřej Martinec se posunul.

Letošní Dakar začal zostra hned od první etapy

Kameny, kameny a zase kameny, anebo zapadnout ve vysoké nepřehledné duně také není problém. Z pohledu Czech Samurajs týmu se zatím dálková rallye v kategorii Classic vyvíjí takto:

„Že bude letošní Dakar těžší, to nám avizovali pořadatelé hned od začátku, ale realita je ještě drsnější. Pro nás je obtížnost větší ještě o to, že startujeme poměrně vzadu a trať je hodně rozježděná a v kolejích jsou rozházené velké kameny. Pro nás to znamená jet vyloženě obezřetně,“ hodnotí úvodní etapy Olga Roučková.

 

 

 

Po technických problémech v prologu se rozjela k dobrému výkonu posádka nováčků Czech Samurajs teamu Ondřej Martinec-Gabriel Žúbor s Toyotou Land Cruiser. Z pětašedesátého místa po první etapě se posunuli až na padesáté čtvrté místo. Úvodní etapa měřila 336 kilometrů, druhá už pět set čtyřicet (měřených 218 km).

„Ondřej s Gabrielem si jako nováčci nevedou vůbec špatně. Vypadá to, že v Classic kategorii zatím patří k nejlepším Čechům“, dodává Ollie a pokračuje: „Pořadatel sliboval, že závodníkům cesta do Al-Ula nezapomene přinést něco neobvyklého. A bylo tomu tak! Uzavřené tratě tvořily lví podíl na kurzu, poctivé sledování roadbooku se určitě vyplatilo.

A když už jsme u toho, co nám pořadatelé slibovali, tak až v samotném závěru závodního dne se naproti nám rozprostřely kaňony s dechberoucí krajinou. Na obzoru byly také vidět některé části u majestátných „Nabatejských chrámů.“

To ještě netušila, co bude následovat. Třetí etapa měřila pro „klasiky“celkem 618 kilometrů a měřených bylo 307 km. Díky povětrnostním poměrům však byla etapa pro kategorii Dakar Classic zrušena.

Na skvělý výsledek dosáhla Ollie Roučková ve čtvrté etapě, kdy zajela nejlépe z Čechů v kategorii Classic: 

„Z minulého roku už dost dobře známe hornatou krajinu severní části Saúdské Arábie. Chladné počasí zalézalo pod nehty už od časného rána. I letos jisto jistě přispěje ke kontrastům dakarské trasy.

 

 

Naše obě dvě posádky, dnes poskočily o pár míst dopředu. Ondřej Martinec stále patří k nejrychlejším Čechům v kategorii Classic.“ 

“Etapa vcelku krátká, jednoduchá, bez větších nástrah. Bohužel se nám dnes podařilo utrhnout pancíř pod nádrží, kde jsme přímo v erzetě strávili deset minut opravou. Penalizace přišla záhy, ale i tak jsme poskočili v celkovém pořadí na 52. místo. Baví nás to a jedeme dál,”  s úsměvem dodává řidič Toyoty Ondřej Martinec. 

Pilotka Suzuki Samurai se svěřuje: “Až jsem překvapená jak nám to dneska šlo. Samík chytil druhý dech a navigátor na mě furt řval, ať uberu plyn, že jsme moc rychlí. Prý jsme dnes osmatřicátí v etapě. Jestli je to opravdu tak, je to neskutečný výkon, hlavně navigátora!!!” 

 

V celkovém pořadí se posunula posádka Martinec – Žúbor na dvaapadesáté místo, Roučková s Kopřivou se také posunuli na 71. příčku.

Z Čechů je mezi „klasiky“ lepší pouze Josef Kalina, navigující v Tatře Slováka Kazarku.

 

Pavel Vydra

Foto týmu : Petr Šedivý ( atd)