Nemocnice v Ostrově má nové oddělení dlouhodobé intenzivní péče

V nemocnici v Ostrově funguje moderní oddělení Dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče. Má 20 lůžek a je určené pro pacienty v kritickém stavu.

Moderní přístroje, větší prostory i lepší zázemí pro personál a pacienty má nové oddělení Dlouhodbé intenzivní ošetřovatelské péče (DIOP) nemocnice v Ostrově. Určené je pro pacienty v kritickém stavu nejčastěji po mozkové příhodě, u kterých už lékaři stabilizovali základní životní funkce a odpojili je od dýchacího přístroje.  

Ročně oddělení ošetří až 300 nemocných. Proto byl jeho rozvoj důležitý. „Udržovat moderní technologie a modernizovat prostory tak, aby byly na úrovni, na které si představujeme, že by měly vypadat, je nesmírně důležité. Je to důležité pro pacienty, ale i pro personál. Zdravotníci chtějí pracovat v moderním prostředí a je to jeden z parametrů kvality péče, který nelze pominout,“ potvrdila Barbora Vaculíková, generální ředitelka skupiny Penta Hospitals, kam ostrovská nemocnice spadá.

Usnadní práci zdravotníkům

Nové prostory pro vznikly v části objektu, který byl řadu let prázdný. Oddělení bude mít celkem 20 pokojů. Pacienti se z původních prostor do nových pokojů přestěhují během následujících dnů. „Na tuhle rekonstrukci jsme čekali hodně dlouho. Techniky je tady mnohem víc a máme tady nový typ přístroje. Prosadili jsme si toho hodně, zázemí pro personál je tady nádherný. Ubyde nám spousta práce,“ říká vrchní sestra následné intenzivní péče Blanka Kohoutová.

„Oddělení je skutečně nadčasové. Prostory se významně zvětšily. Vytvořilo se nové zázemí jak pro pacienty, tak pro personál. Zároveň se otevřel prostor do parku, kdy jsme vytvořili systém podélného balkonu, který umožní vyvážení pacientů do přírody. I v případě návštěv rodin to bude velmi pozitivní pro tu jejich rehabilitaci,“ dodal primář Michal Palivoda.

Nemocnice chce v modernizaci pokračovat

Moderní pracoviště s novou technologií vyšlo na 50 milionů korun. Ostrovská nemocnice provozovaná skupinou Penta Hospitals má jedno z největších oddělení následné intenzivní péče v České republice. Disponuje sedmi desítkami lůžek.

Podle ředitelky skupiny Barbory Vaculíkové bude rozvoj ostrovské nemocnice pokračovat. V plánu má společnost zrekonstruovat i další oddělení za více než 60 milionů korun. Práce by měly být hotové ještě letos.

Spustit audio