Ministerstvo kultury rozdělilo z plánu obnovy přes 200 mil. Kč

Ministerstvo kultury rozdělilo z Národního plánu obnovy přes 200 milionů korun. Do roku 2025 může tuzemský kulturní a kreativní prostor získat 5,5 miliardy korun. Uzavřené jsou čtyři výzvy, které ministerstvo na čerpání peněz z plánu vyhlásilo, dalších pět se nyní hodnotí. ČTK to řekla Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení kabinetu ministra kultury.

Pro rok 2023 je připraveno dalších jedenáct výzev. Část podpořených projektů se uskuteční v letošním roce, část příjemců využije poskytnutou dotaci na náklady spojené s přípravou projektů na příští rok. Národní plán obnovy přináší výzvy, jichž se mohou účastnit i obce a kraje, které tak mohou zlepšit svou kulturní infrastrukturu a podpořit uměleckou komunitu, uvedla Zechmeisterová.

Rozpočet ministerstva má pro letošní rok podle dřívějšího vyjádření ministra Martina Baxy na Národní plán obnovy připraveno 2,2 miliardy korun. Ministerský program Rozvoj kulturního a kreativního sektoru obsahuje pět iniciativ – Status umělce a umělkyně, Rozvoj regionálního kulturního sektoru a kreativního sektoru, Digitalizace kulturního a kreativního sektoru, Kreativní vouchery a Legislativní reforma zavádějící vícefondové financování kulturních institucí. Postupně se vypisují výzvy na čerpání peněz.

Peníze úřad přidělil ve výzvě Podpora projektů kreativního učení, kde z 254 žádostí podpořil 185 projektů a rozdělil 89,3 milionu korun. Podporu získal třeba Goethův institut, který se v projektu Playing Kafka věnuje rozvoji pracovníků kulturního a kreativního sektoru ve využívání počítačových her jako inovativního přístupu v literární a jazykové výchově.

Mezi 16 projektů, které se zabývají problematikou statusu umělce, se rozdělilo 4,6 milionu korun. Výzva nazvaná Mobilita I., která zahrnuje projekty na prezentaci české kultury na zahraničních přehlídkách a je určena pro státní příspěvkové organizace, v devíti projektech rozdělila 18 milionů korun.

Projekty mezinárodní umělecké a odborné spolupráce z oblasti profesionálního divadelního a tanečního umění, klasické, alternativní hudby a výtvarného umění, kterých bylo podpořeno 120 ze 137 podaných, byly podpořeny sumou 93,3 milionu korun. Je mezi nimi třeba Národní galerie Praha s projektem Prezentace ČR na 18. mezinárodním Bienále architektury v Benátkách, který získal dotaci 10,6 milionu korun.

Peníze z Národního plánu obnovy z fondu EU bude ČR rozdělovat do roku 2026. Plán vznikl jako nástroj ke zmírnění dopadů epidemie covidu-19 a znovunastartování ekonomiky s využitím evropských peněz z Nástroje pro oživení a odolnost EU v letech 2021 až 2027. ČR by měla ve formě grantů získat 179 miliard korun.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek