Hlavní obsah

V Lotyšsku zatkli šéfredaktora Sputniku kvůli špionáži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Facebook: Marat Kasem

Marat Kasem byl dnes v Lotyšsku odvezen do vazby.

Šéfredaktor litevského Sputniku Marat Kasem je ve vazbě. Lotyšské úřady ho viní z porušování sankcí a ze špionáže.

Článek

Šéfredaktor litevského Sputniku Marat Kasem byl zadržen lotyšskými speciálními složkami v Rize. Je podezřelý z porušování sankcí a špionáže, informoval ve čtvrtek kanál Sputnik Near Abroad na sociální síti Telegram.

„Šéfredaktor litevského Sputniku Marat Kasem byl zadržen lotyšskými zvláštními složkami v Rize. 5. ledna se konalo soudní jednání, kde se řešila otázka volby preventivního opatření. Kasemův právník sice trval na tom, aby byl propuštěn na kauci, soud ale rozhodl o vazbě. Novinář byl převezen do ústřední věznice v Rize,“ uvádí příspěvek na Telegramu.

Na zatčení Kasema reagovala na svém telegramovém kanálu mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. „Před šesti měsíci Marat Kasem vyprávěl, jak byl pronásledován pobaltskými úřady kvůli své profesionální činnosti. Teď je zatčený. Toto je pomsta diktátorských režimů za jeho svobodu, pravdu a dodržování zásad,“ napsala diplomatka.

Už dříve bylo oznámeno, že šéfredaktora litevského Sputniku zadrželi na letišti ve Vilniusu. Pohraniční stráž uvedla, že muž ohrožuje národní bezpečnost země.

Související témata:

Doporučované