Nejchudší stát západní polokoule, Republika Haiti, zaujímá západní třetinu ostrova Hispaniola v Karibském moři. Země mimořádně špatné pověsti, zejména co se týká kriminality a hospodářského rozvoje, má pozemní hranici pouze s Dominikánskou republikou, odkud také do Haiti přichází nejvíce turistů.

Cestu je potřeba velmi pečlivě naplánovat zejména s ohledem na aktuální bezpečnostní a zdravotnickou situaci

Katedrála Nanebevzetí Panny Marie nazývaná také katedrála Cap-Haïtien, Haiti / foto shutterstock

Spousta lidí žije ve slumech, neboť vše co si vybudovali jim zničilo zemětřesení či hurikány

Země ještě nebyla zasažena masovou turistikou (I když se pomalu ale jistě mění v přepychovou destinaci. Na pobřeží se stavějí nové resorty a počítá se s tím, že právě turistika spasí bídnou ekonomiku země) jako je tomu u sousedních karibských států, proto pocítíte místní atmosféru a kulturu doslova na každém kroku. Údajně se jedná o jedinečnou kombinaci francouzského a afrického stylu. Cestu je však potřeba velmi pečlivě naplánovat zejména s ohledem na aktuální bezpečnostní a zdravotnickou situaci. Pokud se přenesete přes všudypřítomné nepohodlí a velmi špatně fungující služby (a všechno to ve zdraví přežijete), přivezete si z Haiti zážitek, na který budete vzpomínat do smrti. Takže pojďme na to, kam nejlépe zamířit aby byl zážitek z Haiti nevšední.

Kultura a politika

Port-au-Prince je politické a kulturní centrum Haiti. Nezapomínejte, že se nacházíte v hlavním městě rozvojového státu. Spousta lidí žije ve slumech, neboť vše co si vybudovali jim zničilo zemětřesení či hurikány. Obrovská propast mezi bohatými a chudými je znát. Přesto se jedná o velmi živé a energické město. Řada lidí mířila v Port-au-Prince k Prezidentskému paláci (National Palace), který se při zemětřesení v roce 2010 z části zřítil a o pár let později byl zdemolován. Fotografie paláce před a po zemětřesení nahánějí hrůzu. Přírodní katastrofy poškodily i katedrálu (Cathedral of Our Lady of the Assumption), památník osvobození, nemocnici a další budovy státní správy. Přesto je zážitek se na vlastní oči přesvědčit, co příroda dokáže.

Citadela Laferriere / foto shutterstock

Gigantická pevnost

Citadela je bez nadsázky největší pevnost na západní polokouli. Byla postavena počátkem 19. století. Krátce poté, co byla na Haiti vyhlášena nezávislost. Tehdejší vládce ji nechal postavit jako obrannou budovu. V případě boje se do citadely vešlo 5000 mužů, kteří měli k dispozici 365 děl, zásoby jídla na jeden rok a chránily je 40 metrů vysoké kamenné hradby. Za největšího potencionálního nepřítele byli považováni Francouzi, jakožto bývalí kolonizátoři, kteří ovšem nikdy na Haiti nezaútočili. Celá stavba působí monumentálně a je pod záštitou UNESCO. Při procházce tajemnými chodbami běhá mráz po zádech nejednomu návštěvníkovi.

Haitský rybář s želvu / foto shutterstock

Piráti z Karibiku

Ostrov Tortuga byl hlavním centrem a útočištěm pirátů. Tento ostrov posloužil jako hlavní námět k filmu „Piráti z Karibiku.“ Bohužel ostrov není moc přístupný, infrastruktura je špatná a neexistuje tu téměř žádný cestovní ruch s výjimkou pár rezidencí. O to více dobrodružství a přírodních pokladů čeká na odvážné cestovatele. Odměnou budou nádherné liduprázdné pláže s bílým pískem a tyrkysovou vodou. Želví ostrov, jak překlad ostrova Tortuga napovídá, je místem s velkým výskytem vodních želv. Ve vodě si s nimi můžete dokonce zaplavat. A to za návštěvu ostrova rozhodně stojí.

Palác San-Souci a královská kaple Milot / foto shutterstock

V rámci modré krve

I na Haiti se najdou královské rezidence. Palác Sans-Souci sloužil jako rezidence královské rodiny v čele s králem Jindřichem I. Původně otrokem, z kterého se stal nemilosrdný král. Ten nechal postavit spoustu paláců, hradů či pevností. Ovšem palác Sans-Souci je ze všech nejproslulejší. Původní stavba pochází z 19. století, ale dnes můžete pozorovat už jen majestátní ruiny uprostřed zelených hor. A pak je zde privátní resort Labadee s přístavem. Je ideálním místem pro relax a vodní radovánky v klidném a bezpečném prostředí. Pláž s korálovými útesy je jako stvořená pro odpočinek a zábavu. Pokud vystoupáte nahoru, můžete se svézt na jedné z nejdelších zipline (lanový skluz) Dragon´s Breath Flight Line na světě. Pod sebou uvidíte zelenou džungli a před sebou průzračné moře. Pro adrenalinové nadšence je v resortu tobogán Dragon´s Splash Waterslide vedoucí skrz stromy se spoustou prudkých zatáček. Ovšem to stále není vše. Adrenalin můžete zažít i na bobové dráze Dragon´s Tail Coster nebo v aquaparku Arawak Aqua Park.

Green mountains and valleys of the island of Haiti. Blue mountains, green valley. Panoramic view of Haiti mountains in summer day. Tourism and travel concept. Natural green forest background panorama.

Pic Macaya

Národní parky jsou přesně ten důvod, proč vyrazit právě na Haiti. Kus nedotčené panenské přírody je tím pravým bohatstvím země. V parku žije mnoho endemických a ohrožených druhů zvířat a rostlin, které jinde na světě neuvidíte. Nejznámějším z nich je Národní park Pic Macaya. O výjimečnosti svědčí fakt, že park je pod záštitou UNESCO. Název je odvozen od největší hory Haiti, která se jmenuje Pic Macaya a dosahuje výšky 2347 metrů nad mořem. Z toho vyplývá, že Haiti není žádná „placka“ a vnitrozemí je z 60% tvořeno pohořím.

Martin Dlouhý

Martin Dlouhý je fotografem, redaktorem magazínu Koktejl a cestovatelem. Za svou kariéru navštívil skoro všechny státy Evropy, sever Afriky a Indonésii. Kromě cestopisných článků realizuje rozhovory a píše také na témata historie, vědy, přírody, gastronomie či enologie.