Matthews v posledních letech v zimě radši zůstával v Evropě a doma v Monaku se připravoval na start sezóny. Většinou začínal závodit až na březnovém etapovém závodě  Paříž-Nice, ale letos zásadně mění svůj program. Po úspěchu na domácím světovém šampionátu ve Wollongongu, kde skončil třetí, se rozhodl vrátit do rodné země už v lednu. A čeká ho nabitý program, protože kromě etapáku Tour Down Under absolvuje australský šampionát a jednorázový závod Cadel Evans Great Ocean Road Race. Kdyby se mu podařilo získat australský titul, byl by to jeho první mezi muži. 

"Letos jsem se rozhodl vrátit do Austrálie a zahájit tam sezónu, už dlouho jsem v australském létě nezávodil, takže se na to moc těším," říká Matthews. "Jsou to samozřejmě důležité závody pro nás jako australský tým, takže se vracíme v takovém složení, jaké máme, které je hodně silné a bude to opravdu zábava. Máme před sebou velký blok závodů, který začíná australským šampionátem, a po několika letech, kdy TDU a CEGORR nemohly být ve WorldTour, jsme moc vděční, že se závody vrátily na nejvyšší úroveň a máme možnost závodit před našimi vášnivými domácími fanoušky."

"Očekávám, že všichni budou na TDU v opravdu dobré formě, spousta našich jezdců se chce vrátit do své vlasti a opravdu ukázat, co v nich je, každý se bude hodně snažit," dodává dvaatřicetiletý cyklista. 

Matthews na to nebude sám, na Tour Down Under bude lídrem na celkové pořadí Brit Simon Yates, kterému by měla vyhovovat skladba etap a vložení prologu. Pokud by se Yatesovi nedařilo, v záloze jsou domácí Lucas Hamilton a Chris Harper a tým budou podporovat další Australané Luke Durbridge, Michael Hepburn a Campbell Stewart. Tato sestava se představí také na Evansově jednorázovce, pouze Hepburna vystřídá Kelland O'Brien. 

Tým Jayco AlUla je na domácích závodech historicky hodně úspěšný. Tour Down Under se jim podařilo vyhrát už pětkrát, třikrát zvítězil Simon Gerrans (2012, 2014, 2016) a dvakrát Daryl Impey (2018, 2019). Na australském šampionátu už posbírali šest titulů v závodě s hromadným startem a pět titulů v časovce. Nejvíc jich získal Durbridge, čtyři v časovce a jeden v závodě s hromadným startem.