Hlavní obsah

Strmý růst nájmů se zastavil. Někde ceny dokonce klesly

Foto: Pexels.com

Počet zájemců u jednotlivých inzerátů je v mnoha případech čtvrtinový oproti začátku podzimu. Ilustrační foto.

Reklama

Podzimní jízdu cen nájmů zastavil konec roku. Jaký směr nabere trh s nájemními byty letos? Realitní experti už tuší.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kdo se v posledních týdnech díval na inzeráty nabízející nájemní bydlení, mohl být mile překvapen. Přestože ještě v září a říjnu se ceny zvedaly každý měsíc dvouciferným tempem, na přelomu roku alespoň na chvíli narazily na strop.

Jen v Praze a na Ostravsku se nájmy na začátku podzimu zvýšily meziročně skoro o pětinu, v Brně a Středočeském kraji o více než deset procent. K nárůstu celkových nákladů za bydlení bylo navíc třeba přičíst ještě rostoucí náklady na energie a samozřejmě zvyšující se komunální poplatky.

Životní náklady se tak v loňském roce pro domácnosti v nájmech zvedly skokově. Na každý nájemní byt se navíc stála fronta desítek zájemců, což umožnovalo majitelům při vyjednávání dále zvyšovat ceny.

Zlom přišel začátkem loňského prosince. Na těch největších trzích byl růst buď velice mírný (Praha o 3 procenta vůči začátku podzimu, Brno 1 procento). V některých lokalitách došlo dokonce k mírnému poklesu – na Ostravsku o procento, ve Středočeském kraji o tři, ukazují data realitního portálu Bezrealitky.cz.

Vývoj cen nájemného v jednotlivých krajích ČR

KrajPrůměrná cena za m² v prosinci 2022Procentuální změna vůči listopadu 2022
Hlavní město Praha330 Kč3 %
Středočeský kraj231 Kč-3 %
Jihočeský kraj197 Kč3 %
Plzeňský kraj197 Kč-10 %
Karlovarský kraj173 Kč-6 %
Ústecký kraj172 Kč-2 %
Liberecký kraj189 Kč-8 %
Královéhradecký kraj218 Kč4 %
Pardubický kraj206 Kč-3 %
Olomoucký kraj201 Kč-7 %
Jihomoravský kraj279 Kč1 %
Zlínský kraj190 Kč-6 %
Vysočina198 Kč8 %
Moravskoslezský kraj185 Kč-1 %

Zdroj: Bezrealitky.cz

Zaznamenány byly však i výrazně větší propady – například v Plzeňském kraji o 10 procent nebo Libereckém o 8 procent. Jak ale upozorňuje Jan Škrabánek, neznamená to, že by nájmy na strop dlouhodobě narazily.

Proč se cenový růst zpomalil?

Prosincový cenový obrat má hned několik důvodů – částečně nastal kvůli nižší poptávce v souvislosti se závěrem roku. Zároveň však mají české domácnosti po hubených měsících opět z čeho vybírat. Nabídka se výrazně zvýšila a počet zájemců u jednotlivých inzerátů je v mnoha případech čtvrtinový oproti začátku podzimu.

„V závěru roku s ohledem na sezónně nižší poptávku počet nabídek oproti letním měsícům mírně rostl. V létě jsme denně mívali v nabídce okolo 7500 nemovitostí, v listopadu už 9500 a v prosinci 10 000,“ uvedla pro SZ Byznys Šarlota Smutná, datová analytička Seznam.cz.

Do nabídky se mimo jiné začaly vracet domy a byty po ukrajinských uprchlících. Původně provizorní bydlení se majitelé rozhodli nabídnout k pronájmu i nadále, což předtím nedělali. Do nabídky zároveň přibyly byty, kupované jako investiční na jaře tohoto roku. Většinou poté, co u nich proběhla rekonstrukce.

„Vyšší ceny nájmů zároveň motivovaly řadu majitelů, aby na nájemní trh nabídli nemovitosti, které měly doposud pouze k vlastní potřebě nebo ležely ladem,“ dodal Škrabánek.

„Vznikla také kategorie ‚norských pronájmů‘, tedy prostor na bydlení nebo spolubydlení, které doplnily nabídku hlavně v regionech. Nejčastěji se jednalo o samostatné pokoje ve velkých bytech, patra rodinných domů,“ uvádí Jan Škrabánek z Bezrealitky.

„Nechybí ale také pronájmy garáží, sklepů nebo dalších nebytových prostor poskytnutých k podnikání. Většinou se stejným cílem: snížit jejich majitelům rostoucí životní náklady a pokrýt rostoucí ceny energií,“ dodal.

Jak příští rok?

Tou hlavní otázkou ale zůstává, kam se zájem o nájemní bydlení a jeho ceny po turbulentním roce vydají letos. Podle Pavla Koláře, ředitele divize Oborových služeb Seznam.cz, bude zájem o nájemní bydlení v dohledné době stále vysoký.

„Největší poptávka bude zřejmě hlavně v lokalitách s dobrou dostupností do center měst s velkou nabídkou pracovních míst,“ uvedl.

Na vysoký zájem budou reagovat také ceny pronájmů. Podle Jana Hrubého, generálního ředitele realitní kanceláře RE/MAX, se budou ceny nájemného v dlouhodobém horizontu zřejmě dále zvyšovat, což souvisí především s tím, že dostupnost vlastního bydlení se kvůli vysokým hypotečním úrokům snížila.

„V tomto ohledu je se přibližujeme západním evropským státům, kde je běžnější nemovitost nevlastnit, ale žít v nájemním bydlení,“ dodává Hrubý.

Šéf realitní kanceláře Next Reality Robert Hanzl sice očekává v letošním roce také růst cen, v porovnání s tím minulým už ale jen velmi mírný. „Například v Praze očekáváme růst maximálně do deseti procent,“ uvedl šéf realitky.

Růst cen v příštích dvanácti měsících očekává také Jan Škrabánek z Bezrealitky, podle kterého se průměrné nájemné zvýší minimálně o míru inflace, jinak by pronájmy ztratily pro majitele ekonomický smysl.

„Nejdražší budou nadále byty pro Čechy, kteří již nájem berou jako životní styl. Nemají problém si za bydlení připlatit, chtějí však jasnou kvalitu. Tedy rekonstruovaný, reprezentativní a dobře spravovaný byt ve skvělé lokalitě. To mimochodem otevře nové příležitosti například pro správcovské firmy,“ domnívá se šéf Bezrealitky.

Druhou kategorii budou utvářet běžné byty a stále častěji i domy majitelů, kteří pronájmy budou brát spíše jako cestu k umoření vlastních životních nákladů, případně vlastní hypotéky. Jejich ceny budou kopírovat míru inflace a ceny za energie.

„Třetí kategorií se pak stanou nízkonákladové byty. Nejčastěji ve formě již zmiňovaného spolubydlení. To bude mířit na všechny, kteří chtějí bydlet v centru města, ale nemají možnost platit plný nájem,“ dodává Jan Škrabánek.

V Praze a částečně i Brně tato kategorie podle jeho slov patří k nejrychleji rostoucím.

Seznam Zprávy jsou součástí skupiny Seznam a. s.

Reklama

Doporučované