Žena, která močí na duchovního vůdce. Časopis Charlie Hebdo pobouřil Írán karikaturami

Francouzský satirický časopis Charlie Hebdo zveřejnil na podporu íránských protestů sérii karikatur duchovního vůdce Sajjida Alího Chameneího. Tím ale redaktoři pobouřili íránské politiky, kteří obrázky považují za urážlivé a házejí vinu na celou francouzskou vládu.

Satirici v Charlie Hebdo si znovu rýpli do Blízkého východu. Krátce před osmiletým výročím teroristického útoku na redakci tohoto francouzského časopisu, při kterém 7. ledna 2015 zahynulo 12 lidí, zveřejnili další sadu karikatur. Informoval o tom web The Times of Israel.

Redaktoři znovu tematicky zabrousili do světa islámu. Tentokrát si vzali na paškál protesty v Íránu. Na podporu tamních protestujících a primárně žen zveřejnil časopis karikatury duchovního vůdce Chameneího. Na jedné z nich je například v dámských šatech, podpatcích a s neoholenýma nohama. Na jiné karikatuře na Chameneího močí žena.

Charlie Hebdo informoval, že karikatury byly součástí soutěže, kterou časopis spustil v prosinci a měla podle časopisu za cíl „podpořit Íránce bojující za svoji svobodu“.

Írán se zlobí

Vládu v Teheránu velmi pobouřilo, že si francouzský časopis dělá legraci z duchovního vůdce, který je prakticky lídrem celého Íránu. Neviní přitom jen Charlie Hebdo, ale rovnou celou Francii. Uvedl to web France 24.

„Urážlivý a nemravný čin francouzského časopisu, který zveřejnil karikatury náboženského a politického lídra, nezůstane bez účinné a rázné odpovědi,“ napsal na Twitter íránský ministr zahraničí Hossein Amir-Abdollahian. „Nedovolíme francouzské vládě, aby překračovala hranice. Rozhodně se vydali špatnou cestou,“ dodal.

Charlie Hebdo svoji tvorbou úmyslně šokuje dlouhodobě. Nezaměřuje se přitom jen na problematiku islámu, dělá si legraci i z dalších náboženství a dění ve světě. Vlastní karikatury v časopisu se dočkali například turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nebo britská královna Alžběta II. a vévodkyně Meghan.

Tagy: