1. června 1937: Americká pilotka Amelia Mary Earhart (1897–1937?) se vydává svůj osudný let, v průběhu kterého její letoun Lockheed L-10E Electra beze stopy zmizí.
Domů     Dávný podzemní svět. Propojují tunely Skotsko s Tureckem?
Dávný podzemní svět. Propojují tunely Skotsko s Tureckem?
od 6.1.2023
3.3tis
352
SDÍLENÍ
3.3tis
ZOBRAZENÍ

Německý archeolog Heinrich Kusch tvrdí, že pod Evropou vede obří síť tunelů, stará 12 tisíc let. Po celém kontinentu vědci pravidelně objevují jejich ústí.

Jsou prohlašovány za úkryty dávných lidí před predátory, prastaré cesty propojující různá evropská města nebo za portály do jiných dimenzí. Jaký byl ale jejich hlavní účel? A souvisí spolu?

Údajný vchod Erdstall. Solní jeskyně Tuz Terapi Merkezi v Turecku. Tunely mají nejrůznější podobu, přesto se v některých věcech shodují. Mohly být kdysi propojené? Rozsáhle nástěnné malby v Kolumbii.

Nejrůznější podzemní struktury objevují archeologové poměrně pravidelně napříč celým kontinentem. Tým vědců v čele s rakouským archeologem Heinrichem Kuschem (*1948) se nyní rozhodl jednotlivé objevy spojit a prozkoumat je jako celek.

Závěry jejich výzkumů jsou šokující – Evropu propojovala nebo ještě stále částečně propojuje obrovská síť tunelů, jež má mít celkem až dva miliony kilometrů!

„Jen v Bavorsku v Německu jsme našli 700 metrů takových tunelů, například v Rakousku ve Štýrsku pak dalších 350 metrů. Napříč Evropou je takových objevů tisíce, od severního Skotska po Středozemní moře,“ říká Kusch.

Největší úseky tunelů mají být ve Španělsku, v Maďarsku, Turecku, Anglii a Bosně. Podobné tunely a spojení mají ale existovat i pod všemi ostatními kontinenty!

Údajný vchod Erdstall.
Údajný vchod Erdstall.

Co dokázali naši předkové

Jedním ze základních kamenů Kuschovy teorie je stáří jednotlivých struktur.

Všechny totiž pocházejíí z doby před 12 tisíci lety, tedy z období pravěku, kdy většina tehdejších lidí stále žila jako lovci a sběrači a ve světě se velmi pomalu objevovalo zemědělství. Dokázali v té době lidé vybudovat tak rozsáhlé podzemní struktury?

Proč by to vůbec dělali? Samostatné objevy byly nejčastěji interpretovány jako místa pro úkryt před predátory a nepřáteli nebo jako prostor k ukládání potravin či hrobky.

Kusch ale věří, že je pravěcí lidé využívali k bezpečnému cestování, tunelům tak přezdívá „dávné superdálnice“.

V knize Tajemné podzemní brány do dávného světa detailně popisuje, jak mohli tunely procházet a míjet tak bitvy, nepřátele, přírodní překážky či se vyhýbat velmi špatnému počasí. Může mít pravdu?

Spojení míst a podobná stavba

Tunely navíc často vedou mezi důležitými místy, například mezi svatyněmi, hřbitovy a zaniklými sídlišti pravěkých lidí, což Kuschově teorii také nahrává. „Dnes sice nejsou všechny propojené, ale dohromady tvoří ohromnou podzemní strukturu.

Jsou v nich také strategicky umístěné komory, které mohly sloužit k odpočinku či k uložení zásob,“ vysvětluje Kusch. Vzhledem k tomu, že se tunely dochovaly do dnešní doby, museli být jejich stavitelé nesmírně zruční.

Údajně se všechny vyznačují typickou zakřivenou stavbou, umožňující lépe snášet tlak. Měli lidé v pravěku na budování něčeho takového čas a prostředky?

Zatímco mnoho archeologů Kuschovu teorii odmítá, další se domnívají, že se jedná o důkaz existence vyspělé evropské civilizace či o příklad podceňování schopností našich předků.

Kusch trvá na tom, že tunely budovali lidé kvůli své ochraně a že skrze ně cestovali po celém kontinentu.

Solní jeskyně Tuz Terapi Merkezi v Turecku.
Solní jeskyně Tuz Terapi Merkezi v Turecku.

Další teorie

Zatímco existence tunelů je již vědeckou společností přijímána, o jejich propojení a funkci se stále debatuje.

Někteří archeologové zpochybňují datování a tvrdí, že tunely vznikly až o mnoho let později, v době, kdy je lidé v souladu s dosavadními historickými znalostmi už neměli problém vybudovat.

Záhadologové a milovníci konspiračních teorií ovšem tvrdí, že je vůbec nevybudovali lidé, nýbrž jakási rasa trpaslíků!

Mají tomu napovídat malé rozměry některých tunelů, do nichž by se průměrný člověk rozhodně nevešel, či jejich názvy, například Skřetí díra nebo Jeskyně mandragory. Najdou se ale i tací, kteří tunely považují za vstupy do podsvětí nebo portály do jiných dimenzí.

Takové funkce se údajně obávala i církev, neboť ve středověku u mnohých z nich budovala kaple a kostely. Je nějaká z těchto teorií správná?

Tunely mají nejrůznější podobu, přesto se v některých věcech shodují. Mohly být kdysi propojené?
Tunely mají nejrůznější podobu, přesto se v některých věcech shodují. Mohly být kdysi propojené?

Nejnovější záhadné objevy archeologie

Slavné Britské muzeum oznámilo, že na kamenné destičce pocházející z Babylonu objevilo ducha! 3500 let starý obrázek má představovat vůbec nejstarší zobrazení ducha a důkaz o tom, že lidé věří v nadpřirozeno již tisíce let.

V Goughově jeskyni u města Cheddar v Anglii byly objeveny tři vrchní části lidských lebek. Analýza prokázala, že byly používány jako misky na jídlo a pití! Nálezy dalších kostí v oblasti pak naznačují, že zde před téměř 15 tisíci lety žili kanibalové.

Rozsáhle nástěnné malby v Kolumbii.
Rozsáhle nástěnné malby v Kolumbii.

Pláně Nazca odhalily další obří geoglyf, tentokrát se jedná o obrázek zvířete, které připomíná kočku.

V Kolumbii zachytili vědci pomocí satelitů rozsáhlé nástěnné malby, jejich počty mají jít do desítek tisíc. Mnoho z nich se nachází vysoko na skalách, není proto jasné, jak vlastně mohly vzniknout.

Foto: shutterstock.com, youtube.com
reklama
Související články
od 29.5.2024 3.2tis
Z Dálného východu se k nám šíří celá řada různých léčebných metod, jejichž účinek často nelze vědecky ověřit. Mnozí pacienti přitom tvrdí, že se jim po jejich osvojení zásadním způsobem zlepšil zdravotní stav. Jak je to možné? ENIGMA představuje výběr tajuplných metod, které slibují takřka zázraky! [gallery ids="126716,126717,126713,126715,126714,126719,126718,126721,126720,126722,126723,126725
od 22.5.2024 3.4tis
Jeden z nejmohutnějších českých šlechtických hradů Lipnice nad Sázavou se během své historie stal svědkem mnoha lidských tragédií. A to ho údajně proměnilo v energeticky velice nestabilní místo. Někteří návštěvníci zde měli dokonce spatřit děsivý přízrak. ENIGMA se rozhodla záhadami opředený hrad prozkoumat!   Hrad Li
od 1.5.2024 3.0tis
Jedním z nejtajemnějších vrchů u nás je legendami opředený Blaník. Rozhodli jsme se proto na vlastní kůži zažít jeho magickou atmosféru a poodhalit roušku jeho tajemství. Co je pravdy na legendách o rytířích a zkazkách o zdejších nadpřirozených jevech?   Šumící vítr, modrá obloha a vůně spadaného listí. Podzimní idylku narušuje jen
od 21.4.2024 2.9tis
Kolem zříceniny středověkého hradu se v dochovaných pověstech prohání řada přízraků. A většina z nich je pekelného původu. Z čeho tyto pověsti vycházejí? Je snad Lanšperk u Ústí nad Orlicí negativní zónou, která podobná zjevení může přitahovat?  Oblohu náhle zahalují těžké černé mraky a krajinou se rozlije temnota tak hustá, že si člověk nevidí skoro ani na špičku nosu. Zvedá se ostrý studený v
od 17.4.2024 3.1tis
Tajemná zákoutí chodeb a sklepů pod Brnem lákají k průzkumu snad každého milovníka záhad. Jak stará vlastně jsou? Dochází v nich k paranormálním jevům? A je pravda, že v nich obchází přízrak ženy z 19. století?   Je krátce po poledni, když naše redakce dorazí na brněnský Zelný trh, jenž se nachází v historickém centru města
reklama
reklama
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
Se sestrou si už rozumím
skutecnepribehy.cz
Se sestrou si už rozumím
Stále jsme probíraly to samé. Děti, partnery, nemoci a vaření. Potom jsme si řekly dost! Půjdeme do sebe. Začneme cvičit a držet dietu. Nejsme dvojčata, ale jako bychom byly. Vdaly jsme se a naše životy byly dost podobné. Navštěvovaly jsme se celkem často. Klidně i třikrát týdně. Vzpomínaly jsme na dětství, mládí, kluky, které jsme si navzájem záviděly. Ne
9 magických bylinek
nejsemsama.cz
9 magických bylinek
Každá rostlina má léčivou i magickou moc. „Není na světě bylina, aby na něco nebyla,“ říkávaly babky kořenářky. Poznejte tajemství bylinek a využijte sílu z vašich květináčů a truhlíků. Proč utrácet peníze v prodejnách s ezoterickými pomůckami, když nositelem síly a energie přírody jsou všechny ty něžné kvítky, které vám rostou hned za domem… 1. Bazalka Její vůně vyvolává sympatie mezi lidmi, proto se
Ztracený poklad českých králů: Proč byl nalezen v Polsku?
epochalnisvet.cz
Ztracený poklad českých králů: Proč byl nalezen v Polsku?
Kdo ze stavebních dělníků se jako první dotkl po mnoha staletích zlatého pokladu nalezeného v centru města na jihozápadě Polska? Takovou otázku rychle překryly debaty nad tím, odkud cennosti nalezené v roce 1985 pocházejí. Jak se poklad dostal do devítitisícového města v polském Dolnoslezském vojvodství?   Píše se rok 1985 a v centru polského města
Lék inspirovaný léčivy pro diabetiky pomáhá v boji s obezitou
21stoleti.cz
Lék inspirovaný léčivy pro diabetiky pomáhá v boji s obezitou
Léčiva, původně určená pro diabetiky, jež jim umožňovala významné snížení váhy, neunikla pozornosti těch, kteří cukrovkou netrpěli, ale chtěli snížit svoji hmotnost. Nevýhodou těchto léků byl fakt, že
Okouzlily Václava IV. astrologie a čtení z ruky?
historyplus.cz
Okouzlily Václava IV. astrologie a čtení z ruky?
Ubožák, kterého věznila šlechta i nevlastní bratr. Římský král, jenž pro svou lenost přišel o trůn. Slaboch, který ve své zemi nezvládl ukočírovat sílící husitské hnutí. Opilec bez zájmu o vládnutí. To jsou nejčastější obrazy Václava IV. v historii. Pravdou je, že tento panovník byl mnohem, mnohem komplikovanější osobností! Karel IV. (1316–1378) se pohodlně uvelebí
Těstovinový salát s olivami a fetou
tisicereceptu.cz
Těstovinový salát s olivami a fetou
Těstovinové saláty jsou skvělá lehká večeře. Dají se jíst teplé i studené. Potřebujete 150 g těstovin 2 stroužky česneku 10 cherry rajčátek 1/2 brokolice 30 g černých oliv bez pecek hrst sm
Mahulena Bočanová si dopřála mořský relax
nasehvezdy.cz
Mahulena Bočanová si dopřála mořský relax
Konečně se postavila na vlastní nohy a rozhodla se užívat si život po svém. Mahulena Bočanová (57) je známa tím, že žije jenom pro to, aby byla její dcera Márinka (22) šťastná. Kolikrát se musela v
Aby vám výstřih slušel
panidomu.cz
Aby vám výstřih slušel
Roli hraje jak tvar výstřihu, tak správná péče o pokožku v dekoltu. Nemyslete si, že stačí vnady prostě jen odhalit. Poprsí výrazně ovlivňuje i celkový dojem z postavy a harmoničnosti proporcí. Své míry nezměníme, ale dojem můžeme hodně ovlivnit správně vybraným tvarem výstřihu. Víte, jaký vám nejvíce sluší? 3 univerzálně slušivé Široký kruhový výstřih je
Audiofilský večer zpestřily hodinky Union Glashütte
iluxus.cz
Audiofilský večer zpestřily hodinky Union Glashütte
Společnost Panter ve spolupráci s ateliérem Chronoshop a magazínem 21. století uspořádala společenský večer pro audiofily i milovníky luxusních hodinek. Návštěvníci si tak mohli užít nejen kvalitní re
Olomouc: Město mnoha vůní
epochaplus.cz
Olomouc: Město mnoha vůní
Co může být lákavějšího než dámě uprostřed záplavy nádherných květin nabídnout čokoládové srdce z lásky. Jen ty tvarůžky do toho nějak nepasují. Říká se, že každé město má svou specifickou vůni. O moravském město Olomouc to však neplatí. Je totiž městem mnoha vůní. Velmi odlišných a specifických. „Vůně“ tvarůžků Co: Olomoucké tvarůžky Od: 1586 Kdo
Krása a funkčnost velkých skel
rezidenceonline.cz
Krása a funkčnost velkých skel
Velkoformátové prosklené plochy jsou stále častějším prvkem moderní architektury. Navíc také splňují požadavky současných standardů kvality bydlení včetně nároků na bezpečnost. Jejich popularita spočívá v tom, že dokážou stírat hranice mezi bydlením a přírodou a přinášejí do interiérů světlo i prostorovou volnost. Velkoformátová okna a dveře mohou být otevíraná různými způsoby. K nejběžnějším patří jednoduché
Olomoucký kraj: Lidové srdce obklopující „Královnu Hané“
epochanacestach.cz
Olomoucký kraj: Lidové srdce obklopující „Královnu Hané“
Má pověst kraje, kde obyvatelé své tradice nevystavují, ale naplno žijí… Zatímco energii a radost si naplno vychutnáte při Jízdě králů, pospolitost a první paprsky slunce okusíte na „magickém“ kopci Hradisku. Všechny chutě Olomoucka v sobě však snoubí jeden malý tvarůžek. Malebná a úrodná krajina rozprostírající se podél řeky Moravy si vás zaručeně získá svou