Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jen co skončilo vánoční a novoroční hodování, už se Francouzi těší na tříkrálový koláč. Propůjčuje královskou moc

Francouzský tříkrálový koláč s korunou pro jednoho šťastlivce. Foto: Adobe Stock
Francouzský tříkrálový koláč s korunou pro jednoho šťastlivce. Foto: Adobe Stock

Francouzský deník Sáry Dvořákové: Svátek Tří králů se tu pojí se dvěma zvyky. Podle tradice jde o poslední možnost popřát vše nejlepší do nového roku. Když to do tohoto data neuděláte, může to být považováno za nezdvořilost, že na vás dotyčný zapomněl… Zadruhé: jen co skončí vánoční svátky a s nimi i vánoční a silvestrovské hody, začnou si Francouzi pochutnávat na další sladké dobrotě: Galette des Rois neboli tříkrálovém koláči.

Galette des Rois, dozlatova upečený kulatý listový korpus s mandlovou náplní, je oblíbeným dezertem, který najdete na stole v každé domácnosti kolem 6. ledna, jak naznačuje i jeho název. Správně by se měl podávat v neděli, ale protože svátek ne vždy připadne na víkend, vyšlo v roce 1802 „nařízení“, že tříkrálový koláč se bude konzumovat vždy první neděli po Novém roce. Letos to tedy vychází na tuto neděli, 8. ledna.

Každý se ale tímto nařízením neřídí. Spíš naopak. Koláč je tak oblíbený, že ho Francouzi servírují klidně i celý týden po stanoveném datu. Důvod je jednoduchý: je vynikající. Když se zakousnete do křupavého listového těsta a v ústech se vám rozlije chuť sladkých mandlí, pohltí vás pocit blaha.

Další pohnutkou ke konzumaci této pochoutky jsou i překvapení, která v sobě ukrývá. Do náplně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Deník z ciziny

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější