Majetek Renáty Kellnerové se zmenšil. Nový rok přesto otevírá jako 12. nejbohatší žena světa

Vdova po vlastníkovi PPF Petru Kellnerovi se spolu s dětmi posunula do první stovky nejbohatších lidí světa. Majetek přesahuje 371 miliard.

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

kellnerova2

Foto: CzechCrunch/PPF v roce 2021 – publikace

Nejbohatší Češka Renáta Kellnerová ve výroční zprávě PPF

0Zobrazit komentáře

Když loni americký magazín Forbes sestavoval svůj žebříček nejbohatších lidí na planetě, objevila se v něm vůbec poprvé Renáta Kellnerová se svými dětmi, kteří se stali dědici majetku po zesnulém Petru Kellnerovi. S odhadovaným jměním ve výši 16,6 miliardy dolarů (při tehdejším kurzu 368 miliard korun) se díky tomu Kellnerová s rodinou umístila na 104. místě světového žebříčku nejbohatších lidí. A přestože se od té doby hodnota jejího majetku o něco snížila, do nového roku vstupuje už v první stovce. Jmění se totiž zmenšovalo většině napříč obory i národnostmi. Mezi ženami je tak Kellnerová už dvanáctou nejbohatší na světě.

Svůj výroční žebříček bude americký magazín Forbes teprve vyhlašovat, ale jeho seznam nejbohatších lidí světa se mění průběžně i v reálném čase, a tak se můžeme na začátku roku podívat, jak si kdo stojí. Pětapadesátiletá vdova po většinovém vlastníkovi investiční skupiny PPF Petru Kellnerovi, který tragicky zahynul předloni v březnu, má podle žebříčku majetek za 16,3 miliardy dolarů (371 miliard korun). Celkově se Renáta Kellnerová s rodinou umístila na 100. příčce, a je tak nejvýše ze všech Čechů.

Nejbohatší ženou na světě je dědička francouzského kosmetického impéria L’Oréal Françoise Bettencourtová Meyersová (75,1 miliardy dolarů). Za ní je Alice Waltonová (59,1 miliardy dolarů), dědička po zakladateli maloobchodní firmy Walmart, a Julia Kochová s rodinou (58 miliard dolarů), dědička podílu v konglomerátu energetických společností Koch Industries. Bývalá manželka zakladatele americké technologické společnosti Amazon MacKenzie Scottová je na osmém místě, přičemž loni byla mezi ženami čtvrtá. Její jmění se i díky velkým dobročinným darům snížilo z více než 43 miliard dolarů na méně než 25 miliard.

Renátě Kellnerové se podařilo od loňska, kdy byla mezi ženami čtrnáctá, přeskočit Číňanku Yang Hiyanovou s rodinou (loňský majetek 18,7 miliardy dolarů, aktuálně 11,4 miliardy), jejichž jmění plyne z většinového podílu v realitní developerské společnosti Country Garden Holdings. Kellnerová se dostala také před Fan Hongweiovou, jejíž majetek se z původních více než 18 miliard dolarů významně smrskl, protože loni převedla velkou část akcií v čínské investiční společnosti Hengneng Investment na svého manžela. Sama je předsedkyní výrobce chemických vláken Hengli Petrochemical.

Na svém seznamu má americký Forbes celkem devět lidí z České republiky, Kellnerová je tam jako jediná žena. Za ní je s majetkem za 7,5 miliardy dolarů (přes 171 miliard korun) Karel Komárek, třetí je Radovan Vítek, jehož majetek je odhadován na 5,6 miliardy dolarů (téměř 128 miliard korun). Čtvrtý je Daniel Křetínský (5,2 miliardy dolarů, tedy téměř 119 miliard korun) a pátý předseda hnutí ANO a bývalý předseda vlády Andrej Babiš (4 miliardy dolarů, přes 91 miliard korun). Na dalších místech jsou Pavel Tykač, Pavel Baudiš, Marek Dospiva a Eduard Kučera.

Americký Forbes žebříček nejbohatších lidí aktualizuje na svém webu denně. Česká mutace časopisu loni na podzim odhadla majetek Kellnerové s rodinou na 383 miliard korun. Majetek nejbohatších lidí světa sleduje také agentura Bloomberg, která při sestavování svého žebříčku používá jinou metodiku. Objem majetku Kellnerové aktuálně odhaduje na 11,8 miliardy dolarů (přes 269 miliard korun) a řadí ji celosvětově na 154. příčku. Bloomberg má na svém online seznamu jen dva lidi z České republiky – vedle Kellnerové ještě Karla Komárka. Jeho majetek aktuálně odhaduje na 7,76 miliardy dolarů (přes 177 miliard korun).

Nejbohatším člověkem na světě je podle časopisu Forbes i podle agentury Bloomberg francouzský podnikatel Bernard Arnault. Ten je spoluvlastníkem skupiny LVMH, která se věnuje prodeji luxusního zboží. Na čele žebříčku vystřídal Elona Muska, šéfa společností Tesla, SpaceX či Twitter, který se stal prvním člověkem v historii, který zchudl o 200 miliard dolarů.

S přispěním ČTK.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym