PrevenceRady a tipyZdraví

Suchý únor patří k oblíbeným výzvám. Jak se snadno vzdát alkoholu?

I když nepatříte mezi pravidelné uživatele alkoholu, není nic špatného na to, si občas skleničku dopřát. Alkohol je společensky tolerovaný, zejména na oslavách, svatbách apod., ale také se nikdo nepozastavuje na občasným posezením u piva, vína či jiného drinku. Ale vždy s vědomím, že nic se zkrátka nemá přehánět.

I když neužíváte alkohol denně, i jeho ho občasné pití má na lidský organismus neblahý vliv. Suchý únor sice původně vznikl v rámci boje s alkoholismem, ovšem výzvu každoročně přijme mnoho lidí, kteří s alkoholem běžně problémy nemají. Jak se na suchý únor připravit?

Řekněte všem, že měsíc nepijete

Oznámení vašeho záměru přátelům, rodinným příslušníkům a náhodným známým na akcích, kde se běžně pije, potlačí tlak vrstevníků nabízet vám alkohol a přiměje vás k odpovědnosti. Můžete svůj plán zveřejnit na sociálních sítích, kde vás ostatní mohou povzbudit.

Nejhorší je odmítnout první drink

Odepřít si první drink večera je obvykle nejtěžší. To je ten, který si chcete nalít, když připravujete večeři po dlouhém dni, nebo ten, který si chcete objednat, když jdete na večeři s přáteli. Zaměřte se na první nealkoholický nápoj a připravíte se na celou noc úspěchu. Jakmile si objednáte nebo nalijete nealkoholický nápoj, zbytek večera je opravdu snadný. A jakmile to uděláte několikrát, zvyk se stane téměř druhou přirozeností.

Ozvláštněte svůj nealkoholický nápoj

Součástí požitku z alkoholu je pocit, že je zvláštní – je to přestávka nebo zpomalení v jinak hektickém dni. Nalít vodu do běžné sklenice a posadit se nenavodí stejný pocit. Jeden tip, který může pomoci je nalití nealkoholického nápoje do sklenice na víno nebo martini.

drink-sklenice

Svá setkání naplánujte

Zatímco večeře zahrnuje jídlo, může to být větší výzva, když se chystáte setkat se s jednou osobou na skleničku (o kterou můžete být tento měsíc stále požádáni, navzdory vašemu předsevzetí). Může vám být až nepříjemně, že jste si nic neobjednali. Neváhejte a dejte jim vědět, že tento měsíc nepijete. Pokud se cítíte dostatečně dobře se svým předsevzetím, řekněte jim předem, že se stále rádi sejdete v restauraci nebo baru – a dejte jim souhlas, aby si dali tu sklenku vína, doporučuje. Nebo navrhněte alternativní aktivitu, například setkání u kávy nebo čaje.

Buďte dostatečně asertivní

Někdy víte, že když se zúčastníte té a takové akce, pravděpodobně si dáte drink. Pokud se ocitnete v takové situaci, je lepší říct ne a zůstat doma. Přemýšlejte o tom jako o tom, že říkáte ano sobě, svému zdraví, lepšímu nočnímu spánku, štíhlejšímu pasu a desítkám dalších výhod, které vzdání se alkoholu přináší. Od 1. března se můžete vrátit ke svému pravidelně naplánovanému společenskému kalendáři – ale pravděpodobně s lepším pohledem na své pití a zvládnutím svých návyků.

Zdroj obrázků: pixabay.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button