Pes Gump potěšil malé pacienty, jeho příběh se nejspíš dočká pokračování

  17:08
„Jsem Gump a byl jsem toulavej pes...“ Tak začíná netradiční vyprávění knihy a filmu Gump - pes, který naučil lidi žít. Jeho představitel ovšem umí rozdávat i radost. O tom se v pátek přesvědčili malí pacienti dětského oddělení karlovarské nemocnice, kam za nimi i s Gumpem přišel jeho majitel a autor Filip Rožek.

Při návštěvě Filip Rožek naznačil, že dobrodružství Gumpa by se mohla dočkat pokračování. „Rok a půl jsem říkal, že dvojka stoprocentně nebude. Pak se ale staly věci, které nebyly plánované a které posouvají Gumpův příběh dál. S režisérem Františkem Brabcem se tak bavíme o pokračování,“ řekl Filip Rožek s tím, že tuto informaci na veřejnosti říká úplně poprvé.

„Pokud bych byl největší optimista, řekl bych, že v dubnu až květnu začneme točit, teoreticky by tak mohl být film hotový koncem letošního roku,“ doplnil Rožek. Ten se nyní učí psát „obráceně“. První film totiž vznikl podle jeho knihy, teď bude první scénář. „A podle něj pak vznikne kniha. Ta by měla vyjít současně s filmem,“ prozradil Filip Rožek.

Gumpovi příznivci se tak mohou těšit na další neotřelé dílo, kdy se na lidský svět dívají psíma očima. I když život reálného Gumpa nebyl tak divoký jako toho filmového, procházka růžovou zahradou to podle jeho majitele také nebyla.

„Asi v půlroce byl odebraný původním majitelům ze špatných podmínek. Chvilku byl v náhradní péči a pak se dostal ke mně. Vzhledem k tomu, že jsem ho neměl od štěněte, nevím přesně, kolik mu je let. Ale podle toho, že jej máme tři a půl roku a že se k nám dostal v době, kdy se mu měnily zuby, bude mu kolem čtyř let,“ řekl o svém psím parťákovi Rožek.

Psí hrdina zůstal v podobě plyšáka

Empatický, láskyplný, miluje děti. A hlavně rozdává radost. Tak jeho majitel Gumpa popisuje. „Právě šíření radosti je hlavní myšlenkou našeho projektu, v rámci kterého navštěvujeme školy či dětská oddělení nemocnic,“ vysvětlil Rožek.

Jenom v pátek stihl se svým parťákem v Karlových Varech vedle nemocnice navštívit i dvě základní školy. Socializace se pozitivně projevuje i na samotném Gumpovi. „Dříve byl hodně zataženej. Teď jsou pro něj věci a situace, kterých se dříve bál, daleko přirozenější. Však počkejte, až se dostane na pokoj. Hned nějakému dítěti skočí do postele,“ usmál se majitel psího hrdiny.

Gump se na pár okamžiků stal hlavní hvězdou dětského oddělení. Vedle malých pacientů se s ním rády fotily i zdravotní sestry. Psí hrdina ovšem zůstane na oddělení navždy. Přesněji řečeno plyšák s jeho podobou v nadživotní velikosti. „Asi ho dáme místo vánočního stromku,“ shodly se sestřičky.

Film Gump - pes, který naučil lidi žít natočil režisér F. A. Brabec v roce 2021. Vedle mnoha psích hrdinů si v něm zahráli Bolek Polívka, Eva Holubová či Ivana Chýlková.