Nacisty zavražděná česká herečka měla jediného syna, pozdějšího operetního zpěváka Jiřího Letenského (†78). A právě za něho byla v 50. letech minulého století krátce provdaná herečka Matalová.

„Eva měla dvě dcery a pravnuka, který je také herec,“ prozradil deníku Aha! bývalý šéf z Kriminálky Anděl Miloslav Mejzlík (71). „Matyáš Darnady, který je pravnukem Evy Matalové a prapravnukem Anny Letenské, je nyní v angažmá v Divadle Josefa Kajetána Tyla v Plzni,“ upřesnil herec.

Pravnuk Matyáš (27) pokračuje v rodinné herecké tradici. Zatímco prababička Eva se kromě Četnických humoresek objevila také v seriálech Velmi křehké vztahy, Cesty domů, Ranč u Zelené sedmy či v právě reprízovaném Vyprávěj, Matyáš je televizním divákům známý např. ze seriálu Specialisté, Modrý kód či 1. Mise. Duší i tělem je ale stejně jako prababička hlavně divadelní herec. V únoru ho čeká v Plzni premiéra Radúz a Mahulena, kde ztvární hlavní mužskou postavu.

Poslední role Letenské (†38)

Herečku Annu Letenskou odvezlo gestapo přímo z natáčení filmu Přijdu hned se Sašou Rašilovem (†63). Kvůli účasti manžela při atentátu na Heydricha byla vězněna v Terezíně a pak střelena do týlu v Mauthausenu. Film měl premiéru až dva měsíce po její smrti. Režisér Otakar Vávra (†100) prosil majitele Lucernafimu Miloše Havla (†68), aby se za Annu přimluvil, ale ani on nic nezmohl.

Anna získala příjmení Letenská podle pseudonymu svého prvního muže Ludvíka Hrdličky, který se po popravách exmanželky a jejího muže, architekta Vladislava Čalouna, postaral o jejich syna Jiřího.

Ten také tíhl k herectví. Vystudoval konzervatoř a po válce nastoupil do divadla v Českých Budějovicích. Oženil se čtyřikrát, tři manželky byly herečky. Matalová byla jeho třetí ženou.

 

Video
Video se připravuje ...

Četnické humoresky. Praha je točit nechtěla, legendu vytěžilo Brno. Töpfer musel do hlavní role zhubnout Videohub

Fotogalerie
49 fotografií