McCarthy byl zvolen předsedou americké Sněmovny reprezentantů

foto Lídr republikánské většiny Kevin McCarthy (s kladívkem) byl 7. ledna 2023 v 15. kole zvolen předsedou americké Sněmovny reprezentantů.

Washington - Lídr republikánské většiny Kevin McCarthy byl dnes v 15. kole zvolen předsedou americké Sněmovny reprezentantů. McCarthy se tak stává novou trojkou mezi americkými politiky po prezidentovi a jeho viceprezidentce. Po zvolení předsedy sněmovny mohli složit přísahu její členové a orgán může začít fungovat, uvedla agentura AP.

Fotogalerie

Volba trvala déle než čtyři dny. Ve 14 předchozích kolech McCarthy neuspěl kvůli odporu oponentů uvnitř strany. Schůze sněmovny byla před závěrečnými dvěma koly na několik hodin přerušena. McCarthy vyjádřil optimismus, že se mu nakonec podaří získat podporu zbývajících oponentů ve straně. Aby dostal jejich hlas, nabídl jim řadu ústupků.

Ke zvolení předsedou McCarthymu pogratuloval demokratický prezident Joe Biden, který řekl, že je připraven spolupracovat s republikány a očekává, že oni budou spolupracovat s ním. "Americký lid očekává od svých vůdců, že budou vládnout způsobem, který staví potřeby lidu nade vše ostatní, a to je to, co musíme udělat," prohlásil Biden.

"Teď začne tvrdá práce," uvedl po svém zvolení McCarthy. "Jedna věc je po tomto týdnu jasná, že se nikdy nevzdám. A nikdy se nevzdám kvůli vám, Američané," napsal McCarthy na twitteru.

McCarthyho v 15. kole volby podpořilo 216 členů Sněmovny reprezentantů, proti bylo 212 demokratů, kteří zůstali jako ve všech dosavadních kolech jednotní za svým lídrem Hakeemem Jeffriesem. Šest republikánů se nakonec za McCarthyho nepostavilo, ale nehlasovali ani pro jiného kandidáta.

Chaotická volba předsedy Sněmovny reprezentantů ukázala rozkol uvnitř Republikánské strany, která po listopadových volbách získala po čtyřech letech znovu v dolní komoře Kongresu většinu. Rebelii proti McCarthymu vedlo ostře pravicové křídlo strany. Sedmapadesátiletý kalifornský politik nakonec přistoupil na řadu požadavků radikálů, včetně toho, aby kterýkoli člen Sněmovny reprezentantů mohl kdykoli vyzvat k hlasování o jeho odvolání. To značně ochromí McCarthyho schopnost prosazovat klíčové zákony, včetně financování vlády či navyšování dluhového stropu USA, které radikální republikáni odmítají.

McCarthyho ústupky ve snaze získat post předsedy Sněmovny reprezentantů kritizoval mimo jiné šéf demokratické senátní většiny Chuck Schumer. "Vzhledem k ústupkům Kevina McCarthyho extremistům v jeho straně je mnohem pravděpodobnější, že Sněmovna reprezentantů kontrolovaná spojenci exprezidenta Donalda Trumpa způsobí uzavření vládních úřadů či platební neschopnost s ničivými důsledky pro naši zemi," uvedl Schumer v prohlášení.

McCarthymu se v průběhu čtyř dnů volby podařilo přesvědčit více než tucet konzervativců, aby se přiklonili na jeho stranu. V pátek večer místního času bylo ve sněmovně patrné napětí. Po 14. kole, kdy ke zvolení předsedy dolní komory Kongresu chyběl už jen jeden hlas, McCarthy odešel do zadní části sálu, kde seděl jeden z vůdců rebelie Matt Gaetz společně s Lauren Boebertovou a dalšími oponenty. Došlo k ostré výměně názorů provázené výhružnými gesty. V jednom okamžiku republikán z Alabamy Mike Rogers začal na Gatze křičet a vykročil k němu. Pravděpodobnému fyzickému konfliktu zabránil další z republikánů Richard Hudson, který ho odtáhl zpátky. "Chovejte se slušně!" zvolal kdosi.

Po obnovení pořádku se republikáni v 15. kole volby konečně za McCarthym sjednotili, uvedla agentura AP. Podle ní mohl ke zvolení McCarthyho přispět i exprezident Trump, který některým republikánům před volbou telefonoval a vyzval k ukončení veřejného vnitrostranického sporu. McCarthy mu ve své řeči za podporu poděkoval.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 23.04.2024 ČTK

Reklama

11°C

Dnes je úterý 23. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 9°C

Celá předpověď