Sobota 18. května 2024, svátek má Nataša
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Svět

Šampion v karate a trenér. V Íránu kvůli protestům popravili další dva muže

Íránská žena v ulicích Teheránu (6. prosince 2022) foto: Reuters

V Íránu v sobotu popravili další dva muže v souvislosti s protivládními protesty, které v zemi vypukly loni v polovině září. Šampion v karate a trenér dětí, kteří byli popraveni, byli odsouzeni v prosinci za zabití člena provládních milic Basídž. Tento týden jim trest potvrdil nejvyšší soud, informovala agentura AFP.
  16:17

Mohammad Mehdi Karami a Seyed Mohammad Hosseini byli v sobotu brzy ráno oběšeni, uvedla íránská zpravodajská agentura Fars News. Dvojice, která se loni údajně účastnila protirežimních protestů, byla podle íránské tiskové agentury Mizan 3. listopadu odsouzena za zabití Seyeda Ruhollaha Ajamiana, člena provládních milic Basídž.

Mohammad Hossein Aghasi, právník obhajující Karamiho, v sobotu na Twitteru uvedl, že Karami nedostal možnost mluvit před popravou se svou rodinou. Právník dodal, že Karami zahájil ve středu hladovku jako formu protestu proti úředníkům za to, že nedovolili Aghasimu, aby ho zastupoval.

Karami byl 21letý íránsko-kurdský šampion v karate, na paži měl vytetované olympijské kruhy. Jeho bratranec řekl CNN, že Karami byl statečný, inteligentní chlapec, který se tomuto bojovému umění věnoval od svých jedenácti let. Později se připojil k íránskému mládežnickému národnímu týmu, pod nímž vyhrál několik titulů na národních šampionátech.

Karamiho rodiče minulý měsíc zveřejnili video na sociálních sítích, ve kterém prosili stát, aby ušetřil život jejich syna. „Můj syn je íránský šampión v karate a má několik národních titulů. Byl dokonce čtvrtým členem íránského národního týmu. Prosím vás, abyste zrušil příkaz k popravě,“ vyzval otec ve videu.

Na dvacetiletého Seyyeda Mohammada Hosseiniho vzpomínala německá politička Ye-One Rhieová, která obhajovala jeho případ, jako na dobrovolníka, který pomáhal dětem.

„Příběh Seyyeda je tak smutný. Ztratil oba rodiče, každý čtvrtek navštěvoval jejich hroby. Trénuje děti zdarma,“ napsala Ye-One Rhieová na Twitteru. Podle ní byl Hosseini zatčen, když šel navštívit hroby svých rodičů. Úřady nechaly zatknout také jeho bratra, nikdo o něm už poté neslyšel, dodala Rhieová.

Podle prohlášení íránských představitelů a íránských médií, o kterých informoval server CNN, bylo v posledních měsících odsouzeno k trestu smrti až 41 dalších demonstrantů. Počet však může být mnohem vyšší.

Popraven na jeřábu

V souvislosti s protivládními protesty v Íránu popravili už v prosinci dva muže, jeden byl odsouzen za pobodání člena bezpečnostních složek při demonstraci, druhý podle soudu ubodal dva příslušníky bezpečnostních složek.

Druhá poprava se uskutečnila v polovině prosince, muž byl oběšen veřejně ze stavebního jeřábu jako odstrašující příklad ostatním. Soudní procesy s těmito obžalovanými se obvykle konají za zavřenými dveřmi, uvedla AFP.

Milice Basídž nasazuje íránská vláda proti manifestacím, které tvrdě potlačuje. Při střetech zemřelo podle nevládních organizací pět stovek lidí, na 19 000 lidí bylo zatčeno a řada z nich už odsouzena. Trest smrti podle agentury AFP dostalo 14 lidí, podle prosincové zprávy nevládní organizace Iran Human Rights (IHR) hrozí trest smrti nejméně stovce lidí.

Popravy a zatýkání v Íránu kvůli demonstracím odsoudila řada západních zemí, některé z nich včetně USA, Kanady či Británie a také EU kvůli tomu zavedly sankce proti členům íránských bezpečnostních složek. Kvůli brutálnímu postupu íránského režimu proti demonstrantům byl v prosinci také Írán vyloučen ze skupiny OSN pro rovnost pohlaví a zmocnění žen (UN Women).

Demonstrace v Íránu vypukly v polovině září původně kvůli potlačování práv žen a dívek, posléze přerostly v největší manifestace proti autoritářskému režimu od roku 1979.

Zažehla je smrt mladé Íránky kurdského původu Mahsy Amíníové po zatčení mravnostní policií kvůli tomu, že měla údajně příliš volně nasazený hidžáb - šátek, kterým si má muslimská žena zakrývat vlasy a dekolt a který ženy v Íránu musí od islámské revoluce z roku 1979 nosit na veřejnosti. Podle policie žena utrpěla infarkt, podle její rodiny a dalších zdrojů zemřela na následky policejní brutality.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!