Kouč juniorek Andrašovský: Máme sebevědomí i pokoru. Už to musíme zlomit

Foto: Timo Mustonen, eyof2022.fi

Úderem nedělního pravého poledne vyrazí do boje na mistrovství světa ve Švédsku české hokejistky do osmnácti let. Svěřenkyně Dušana Andrašovského před sebou mají několik dílčích cílů – tím posledním a největším je vytoužený zisk medaile po devíti letech.

K cennému kovu ale vede několik dílčích stupínků, které potřebuje český tým překonat.

První? Musí se oklepat z virózy, která ho postihla těsně před generálkou se Švýcarskem. I bez čtyř hráček ji vyhrál 3:1, ale utkání mu ukázalo, že má ještě hodně na čem pracovat.

Druhý? Musí potvrdit roli papírového favorita v základní skupině. Výkonnostně se už zcela evidentně dostal nad úroveň Švýcarska, Japonska i Slovenska, ale na šampionátu bude velkou roli hrát i hlava.

Třetí? Musí zlomit prokletí čtvrtfinálové bitvy, v níž se českým výběrům počínaje rokem 2016 zoufale nedaří. Žádný z těsných zápasů nedokázaly překlopit na svou stranu, trápily se v koncovce.

A čtvrtý? Musí zvládnout aspoň jeden ze dvou závěrečných soubojů, jako se to povedlo českým juniorům. Ale i kdyby nezvládl, na příštím mistrovství by si zahrál mezi elitní čtveřicí. Absolvování těžších zápasů by mu pak otevřelo dveře k dalšímu progresu.

„Věřím, že se systém turnaje pro slabší týmy do budoucna změní, nebo prostě budeme v té vrchní skupině my, abychom ty těžší zápasy hráli,“ říká hlavní kouč Dušan Andrašovský před startem turnaje.

Jaké cítíte z týmu nažhavení?
Měli jsme dobré tréninky, kde bylo vidět, že se holky na mistrovství těší. Mají zažitý systém, do kterého se celkem rychle dostávají i nové hráčky. Něco samozřejmě trvá déle, ale je vidět nadšení a očekávání. Vždycky tam bude i nějaká nervozita, to už je znát, ale věřím, že to vyladíme a bude to fajn. Hlavně abychom byli zdraví. To je jediná věc, která by nás mohla limitovat.

Z vašeho tábora je cítit sebevědomí, k němuž vás opravňují přípravné turnaje. První byl dobrý, druhý výborný. Považujete to sebevědomí za pozitivní?
Je dobré mít sebevědomí, ale současně pokoru. A já si myslím, že obojí máme. Holky věří ve své schopnosti i jedna v druhou, tým funguje velmi dobře. A má tu pokoru, což je důležité. Když jsme jasně vedli nad soupeři, kteří nebyli tak silní, tak jsem nikdy neviděl, že by chtěl někdo někoho ponížit nebo podcenit a další věci, které do sportu nepatří. Vážím si toho, že v tomhle smyslu tým funguje dobře.

Z prosincového turnaje ve Finsku jste se vrátili se skóre 24:1. Vyšel vám opravdu až tak skvěle?
Vypadalo to tak. Byla tam euforie ze hry, její zásady nám fungovaly velmi dobře. Byli jsme hrozně silní v útoku a na puku jsme se udrželi tak dlouho, že jsme soupeřům nedávali moc šancí skórovat. Když se k něčemu dostali, tak nám to dobře pokryla obrana, často už ve středním pásmu i díky hře útočnic. A pak brankářky, které chytaly velmi dobře. Byla radost se na to koukat.

„Byla radost se na to koukat.“

Výsledkem 5:1 jste porazily i Finky, které hrají vyšší skupinu mistrovství světa. Ukázal zápas, že na případné čtvrtfinále jste dobře připravení?
Já tomu věřím, ale systém turnaje je bohužel takový, jaký je. My se nemůžeme na čtvrtfinále aspoň jedním nebo dvěma těžšími zápasy připravit. Hrát proti Švédsku, Finsku, Kanadě nebo Americe je nenahraditelné. Budeme se na to snažit aspoň v hlavách nastavit a zvládnout to. Věřím, že se systém turnaje pro slabší týmy do budoucna změní, nebo prostě budeme v té vrchní skupině my, abychom ty těžší zápasy hráli.

V prosinci jste naplno objevili novou střeleckou hvězdu, kterou je překvapivě obránkyně Anna Vaníčková. Na turnaji dala sedm gólů. Co na ni říkáte?
Byli jsme překvapení. Anička je spíš taková poctivá hráčka, výborně fyzicky připravená, pokorná, velmi skromná. Není to úplně ten top playmaker, který hraje s pukem výborně. Ale na turnaji prostě měla sebevědomí a na modré čáře si dovolila určité věci, které vyplývaly i z hry celého týmu.

Tedy z vaší celkové převahy a zmiňovaného sebevědomí?
Ano, a taky z dobré práce před bránou. To je trochu bolest našeho hokeje. Z naší taktiky vyplývá, že často hrajeme přes beky a do střelby je nutíme. Když potom učíme hráčky chodit do toho prostoru, kde to bolí, a obětovat se pro tým, tak z toho góly prostě padají. Někdy to ani nemusí být rána, protože holky ránu úplně nemají, ale když gólmanky nevidí, tak puky většinou končí v brance nebo je šance na dorážky.

Dá se konkrétně říct, co by na šampionátu mělo být vaší doménou?
Já věřím v týmovost. Na turnaji se ukázalo, že kterákoliv lajna může dát gól, což bylo super. I když se hodně daří řekněme prvním dvěma lajnám, tak zase i ty ostatní vidí, že mají svoji roli v týmu. Když se nedostanou na přesilovky, tak jsou rády, že ubrání oslabení, a tým to ocení. Pak se složí to puzzle, jak to má být.

„Nejsem alibista, ale když vám ráno na snídani řekne čtyři pět hráček, že jsou nemocné, jako se nám stalo, tak to neovlivníte. Pokud jde o sportovní stránku, věřím, že tým je připravený dobře.“

Sluší se říct, že už je na čase konečně získat medaili a cokoli jiného bude zklamáním, nebo to jsou podle vás příliš silná slova?
Vždycky to jsou silná slova, ale já si myslím, že musíme být trochu sebevědomí a musíme chtít mít vysoké cíle. Je to ale sport a nevíte, co se v něm může stát. Nejsem alibista, ale když vám ráno na snídani řekne čtyři pět hráček, že jsou nemocné, jako se nám stalo, tak to neovlivníte. Pokud jde o sportovní stránku, věřím, že tým je připravený dobře.

I přesto, že jste měli jen dvě turnajové akce a jeden krátký přípravný kemp?
Snažili jsme se z minima vytěžit, co se dá. Díky tomu, že tým už je pohromadě z minulé sezony, jsme ale v podstatě jenom přibrali čtyři nové hráčky. Vždycky je to o té partě lidí a o náladě, a ta je dobrá. Věřím, že máme toho ducha, který nám pomůže vítězit. Jako jsme to viděli u dvacítky – byla radost se koukat, jak hrála. Samozřejmě to musí být podložené výkony a dovednostmi, ale ten týmový duch vždycky vyhrává velké výsledky.

Před začátkem turnaje hodně zaujaly výsledky Američanek a Kanaďanek, které podlehly Švédkám, respektive Finkám. Překvapilo vás to hodně?
Jsou to pro všechny velmi překvapivé výsledky, nevíme, co se tam mohlo stát. Je to příprava, možná si něco zkoušely… Klidně ale můžou být Švédky silné. My jsme je neviděli hrát, takže nemáme úplně přesnou představu, jak budou vypadat.

Asi tušíme, že zápas s nimi nebo s Finkami ve čtvrtfinále by byl o jednom gólu. Když si vybavím tyhle zápasy za poslední roky, vždycky to tak bylo…
Ano, loni se to potvrdilo. Prohráli jsme se Švédkami 1:2, a přitom jsme měli skoro padesát střel. Švédky byly jednu třetinu lepší, my přes čtyřicet minut, ale ten druhý gól jsme zkrátka nedali. Je to o tom návyku hrát těžký zápas, který bohužel nemáme. Ale nechci se na to vymlouvat. Musíme to jednou zlomit a dostat se tam.

„Vždycky je to o té partě lidí a o náladě, a ta je dobrá. Věřím, že máme toho ducha, který nám pomůže vítězit.“

Budete v brance znovu sázet na Michaelu Hesovou?
Míša začne jako jednička týmu, ale máme i další dvě dobré gólmanky. Denisa Dudková i Bára Dalecká jsou výborné, takže věřím, že na tomhle postu nemusíme mít starost.

A co kapitánka a asistentky?
Bude to tak jako na posledním turnaji. Natka Brichová je kapitánka a asistentky Dominika MalickaTerezou Plosovou.

Nominace ženské osmnáctky na MS

Brankářky (3):
Barbora Dalecká (HTI Stars, Kanada), Michaela Hesová (BK Selects Academy, USA), Denisa Dudková (Litoměřice).

Obránkyně (8):
Lucie Velinská (Rovaniemi, Finsko), Beáta Narovcová, Anna Vaníčková (obě Žebrák), Klaudie Slavíčková (Louny), Adéla Wojnarová (Orlová), Eliška Hotová (TPS Turku, Finsko), Veronika Hujová (Ústí nad Labem), Zikmunda Mazancová (Landsberg, Německo).

Útočnice (12):
Bára Hračová, Nicol Příhodová (HTI Stars, Kanada), Linda Vocetková (Neratovice), Barbora Juříčková (Hämeenlinna, Finsko), Natálie Brichová (Kutná Hora), Tereza Plosová (Liberec), Dominika Malicka (Český Těšín), Petra Matějová (Vsetín), Tereza Pištěková (TPS Turku, Finsko), Adéla Šapovalivová (Beroun), Anežka Čabelová (Český Krumlov), Barbora Prošková (Černošice).

Realizační tým:

Manažerka: Markéta Mlíkovská
Hlavní trenér: Dušan Andrašovský
Asistent trenéra: Martin Pouska
Trenér brankářek: Václav Vacek
Lékař: Vojtěch Třebický
Fyzioterapeutka: Tereza Pekařová Kraváková
Kondiční trenérka: Zuzana Maňasová
Kustod: František Buček

Program MS žen do 18 let 2023

Skupina A: Kanada, USA, Finsko, Švédsko
Skupina B: Česko, Slovensko, Švýcarsko, Japonsko

Neděle 8. ledna:
12:00 Česko – Švýcarsko (sk. B)
14:00 Slovensko – Japonsko (sk. B)
16:00 USA – Švédsko (sk. A)
20:00 Kanada – Finsko (sk. A)

Pondělí 9. ledna:
12:00 Japonsko – Česko (sk. B)
16:00 USA – Finsko (sk. A)
18:00 Slovensko – Švýcarsko (sk. B)
20:00 Švédsko – Kanada (sk. A)

Středa 11. ledna:
12:00 Česko – Slovensko (sk. B)
16:00 Finsko – Švédsko (sk. A)
18:00 Švýcarsko – Japonsko (sk. B)
20:00 Kanada – USA (sk. A)

Čtvrtek 12. ledna:
16:00 1. čtvrtfinále
16:00 1. zápas o udržení
20:00 2. čtvrtfinále

Sobota 14. ledna:
12:00 zápas o 5. místo
16:00 1. semifinále
18:00 2. zápas o udržení
20:00 2. semifinále

Neděle 15. ledna:
14:00 případný 3. zápas o udržení
16:00 zápas o 3. místo
20:00 finále

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz